Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modyfikacja X-52 Pro
Masz X-52 Pro?
Wkurza cię ciągłe zdejmowanie ręki z drąga w celu użycia przycisków T1, T2 ,T3, T4, T5, T6?
W takim razie oto mała modyfikacja w sam raz dla ciebie. No chyba że masz jeszcze gwarancje i nie chcesz jej stracić.

W co należy się wyposażyć:
  • 6 przycisków
  • około 50cm przewodu 8 żyłowego koniecznie linka nie drut.
  • tekturę 1 mm
  • klej super glue.
  • lutownica i cyna
  • śrubokręt.
  • 2 zipy.
  • Wiertarkę i wiertło odpowiednie do grubości przewodu.
  • Trochę czasu i chęci.
Zaczynamy od rozkręcenia. 4 śrubki w tym jedna ukryta pod gumką nóżki.
[Obrazek: h80utO4.jpg]

Potem jeszcze 2 śrubki trzymające płytkę drukowaną i ostrożnie wyciągamy coby niczego nie urwać Smile
[Obrazek: KGCIQfz.jpg]

Wiercimy otworek na przewód w okolicach gniazdka, ale nie za blisko.

Lutujemy przewody do płytek. Po 4 na płytkę.
Pierwsza płytka.
[Obrazek: 9Wuk7Qv.jpg]
W moim przypadku dla przycisków T1, T3, T5 kolory przewodów to T1-pomarańcz-niebieski, T3-szary-niebieski, T5-czerwony-niebieski. Oczywiście niebieski pełni role wspólnego dla wszystkich trzech. Po przylutowaniu montujemy płytkę z powrotem i przykręcamy śrubkami.

Druga płytka.
[Obrazek: nseOjGb.jpg]
Tym razem kolory przewodów to: T2-czarny-żółty, T4-biały-żółty, T6-zielony-żółty. Żółty pełni rolę wspólnego dla wszystkich trzech.

Skręcamy wszystko z powrotem i zajmujemy się nowymi elementami.

Z tektury wycinamy takie elementy:
[Obrazek: BYs7caS.jpg]

Wersja pdf do druku: PDF

Montujemy przyciski i przyklejamy do rączki, wiercimy dziurkę na przewody i lutujemy pamiętając o kolorach.
T1, T3, T6
[Obrazek: 3KJtOzF.jpg]

T2, T4, T6.
[Obrazek: nwzHGlE.jpg]

Doklejamy resztę obudowy, malujemy, zipujemy przewód żeby się nie majtał(pamiętając o luzie żeby nie ograniczał wychyleń drąga i przyklejamy rękę do drąga bo od tej pory nie trzeba go puszczaćSmile
Efekt końcowy:
[Obrazek: Kfu5m1D.jpg]

[Obrazek: GxUZyTi.jpg]

Koniec.

Odpowiedz
Ciekawe rozwiązanie Smile

Widzę, że budowę joya masz obcykaną - Panowie chyba rozwiązał się problem z serwisem Saiteków Biggrin
Odpowiedz
Kudos Smile
Jakby nie moja niewygasająca gwarancja to bym ponegocjował z Tobą przerobienie mi jednego w ten sposób Smile
Odpowiedz
Chyba skorzystam z tegoż pomysłu do przerobienia T16000m, właśnie żeby nie ściągać ręki z drąga Biggrin dzięki Smile
Odpowiedz
fajny mod, do autora - czy mozna by wten sposób poprzez odpowidnia modyfikacje zwiekszyc ilosc przycisków ? nie duplikowac T tylko powiekszyc możliwości joya ?
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Soft joya tego nie obsłuży, musiałbyś zmodyfikować wewnętrzny firmware joya. Inna sprawa, że można własny kontroler wepchnąć do środka oparty o jakiś procek AVR - wtedy robisz z nim co chcesz.
Odpowiedz
(22.04.2017, 04:32 UTC)Berecik napisał(a): Ciekawe rozwiązanie Smile

Widzę, że budowę joya masz obcykaną - Panowie chyba rozwiązał się problem z serwisem Saiteków Biggrin

A tam bez przesadySmile ja tylko się przypiąłem się do przycisków i je zdublowałem, w elektronikę głęboko nie wnikałem. 

(22.04.2017, 06:07 UTC)Baton napisał(a): Kudos Smile
Jakby nie moja niewygasająca gwarancja to bym ponegocjował z Tobą przerobienie mi jednego w ten sposób Smile

W sumie to żadnych plomb gwarancyjnych po drodze nie spotkałem, a i wiercenia można by uniknąć. Więc dało by się i bez utraty gwarancjiWink

(22.04.2017, 07:51 UTC)Yata_PL napisał(a): fajny mod, do autora - czy mozna by wten sposób poprzez odpowidnia modyfikacje zwiekszyc ilosc przycisków ? nie duplikowac T tylko powiekszyc możliwości joya ?

Wszystko się da, ale zależy od finansów, chęci i czasuSmile. Najprostszy sposób jaki mi przychodzi do głowy, to kupujemy Numpada USB, wybebeszamy, podpinamy się pod przyciski klecimy jakąś obudowę i mamy dodatkowe 16 przycisków(a z shiftem na yoju aż 32), oczywiście kosztem przycisków na klawiaturze.Wink
A jak jeszcze chcemy jeszcze osie analogowe to kupujemy pada i podobnie jak wyżejSmile Na razie testowałem z padem do PS4 i działa. Tylko szkoda mi pada żeby go wybebeszyć.Wink no i jak ja bym potem grał na konsoli? Musiał bym kupić drugi, ale to drogi padSmile

Odpowiedz
Dalsza część poradnika.

Poznajcie pacjenta. Najtańszy gamepad w jednym z supermarketów(astronomiczne 15,99zł). Jego zaletą jest, że wystarczy go podłączyć do kompa i działa.Smile

Dodatkowo potrzebujemy 15 przycisków, przewody, tekturę(lub inny materiał) na obudowę, klej, lutownicę, cynę i pluszowego misia.

Czas Zamienić Warriora na FrankaX52.

Rozkręcamy pada i pozostawiamy to co nas interesuję:

Silniczków też nie chcemy, no chyba że Elita współpracuję z wibracjami, to możemy sobie podłączyć do fotela i będziemy mieć wibrujący fotel pilota.Smile

Płytkę drukowaną z gałkami rozcinamy na dwie oddzielne części.

Montujemy obudowę, w moim przypadku prototyp wyglądał tak:

Prototyp posłużył do sprawdzenia czy sięgam do wszystkich przycisków i gałek komfortowo.

Jak już mamy docelową obudowę, montujemy przyciski, gałki i płytkę drukowaną oraz wykonujemy połączenia elektryczne według schematu:

Widok gotowego urządzenia:

Podpinamy do przepustnicy:

Teraz cieszymy się z dodatkowych czterech osi oraz 16(Shift=32) przycisków.
Przycisk specjalnej troski: MODE. Jest to przycisk, który odpowiada za tryb pracy pada i nie możemy go przypisać w grze. Pad posiada dwa tryby:
NORMALNY- Gałka analogowa i przyciski AD, AL, AR, AU pracują niezależnie. Sygnalizowany palącą się diodą.
ZŁY- Gałka analogowa jest dublowana przez przyciski AD, AL, AR, AU. Tego trybu nie chcemy.

To już naprawdę koniec........na razie....Smile

Odpowiedz
Świetne Wink

EDIT
A do T16000M nie widziałeś może poradnika jak przerobić te 6 przycisków pod kciuk? Smile
Odpowiedz
(01.05.2017, 08:02 UTC)Crazied napisał(a): Świetne Wink

EDIT
A do T16000M nie widziałeś może poradnika jak przerobić te 6 przycisków pod kciuk? Smile

OSTRZEŻENIE! Biggrin
Jeżeli czujesz że dasz radę i jesteś gotowy w razie błędu wywalić T16000M do kosza, to możesz spróbować. Pamiętaj że tracisz gwarancję. Istnieje jeszcze niebezpieczeństwo spalenia portów USB w kompie.

Jak powyższe nie zrobiło na tobie wrażenia to:

Niestety nie posiadam T16000M, ale masz link do filmu jak rozmontować: https://www.youtube.com/watch?v=5NsEpDkFvdU
Potem zrób mi wyraźne zdjęcie zielonej strony zaznaczonej płytki ze zdjęcia poniżej, to powiem ci gdzie się podpiąć z przyciskami.

Odpowiedz