Aktualizacja bios i awaria
Witam, aktualizowałem bios w płycie Asus Z170 Pro Gaming który "uwalił " mi kompa.
Próbowałem resetować zworkami, wyciągać baterię - bez skutku.
Nie działają porty wiec ani klawiatura ani usb ani DVD nie działają. Ostatnią rzeczą którą chce zrobić to wymontować płytę i odesłać. Macie jakieś pomysły co zrobić, żeby komp ożył?
Odpowiedz
Może ta płyta ma flashback feature? większość lepszych płyt teraz daje jakąś opcję flashu w przypadku jak coś pójdzie nie tak.

"The USB BIOS Flashback button can be used to re-flash the BIOS without 

Rzuciłem okiem i jednak Twój model tego nie ma, więc lipa. Poczytaj może jednak się da, ja sprawdzę w pracy i się odezwę, Jak nie, to byś musiał sobie kupić BIOS i wymienić, kostka jest w prawym dolnym rogu płyty i jest wymienialna. Albo gdzieś dać do przeprogramowania, robi się takie rzeczy.
Odpowiedz
Jest inny sposób, ale musiałbyś mieć identyczną drugą płytę i trzeba flashować z poziomu DOS lub systemu, a nie z flasbiosa oferowanego przez płytę
1. Odpalasz system lub dos na dobrej płycie
2. Podmieniasz "na żywca" kostkę z biosem (wcześniej warto kość z biosem lekko wysunąć)
3. Aktualizujesz i wyłączasz.
4. Przekładasz z powrotem kość do starej płyty i voilla

P.S. Nie robiłem tego od ponad 10 lat, ale w tamtych latach to działało Smile
Odpowiedz
Nie chce aż tak ingerować w płytę bo jest na gwarancji. Bios i oprogramowanie miałem z oficjalnej strony. Wsparcie Asusa odsyła do internetu. Śmiech na sali. Nie ma tam z kim porozmawiać.
Odpowiedz
Wspomniany chip da się wymontować po prostu przez wyciągnięcie bo jest w podstawce. Na eBayu widziałem oferty gotowych chipów niestety dość drogo. Problem z ASUSEM jest taki, że wydaje on swoje aktualizacje nie jako normalny plik do wgrania do układu tylko spakowany do ich własnego formatu z rozszerzeniem *.cap. Większość zewnętrznych programatorów korzysta z rozszerzeń *.bin lub *.hex będących dwójkowym lub szestnastkowym zapisem zawartości układu. W Twoim przypadku potrzebny by był plik zczytany ze sprawnego "BIOSU" i następnie wgrany do czystego układu i zamontowany w Twojej płycie. Czysty układ z pewnością kupisz w internecie . Będzie to tzw "serial Flash" w cenie kilkunastu PLN. Oryginalny chip mógłbyś zachować sobie na wszelki wypadek lub po prostu zapisać nową sprawdzoną zawartością. Jeśli chcesz, mogę popytać znajomych o wsad, zaprogramować taki układ i przesłać do Ciebie ale to może potrwać jakiż czas, bo musiałbym zorganizować właściwy plik.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Wg producenta ta płyta ma takie cuda techniki związane z BIOSem:

Cytat:Nagradzana odmiana BIOS-u

Najwygodniejszy, najładniejszy BIOS graficzny sterowany myszą został ulepszony po to, by jeszcze bardziej zachwycać. Bez względu na to, czy jesteś nowicjuszem w PC, czy doświadczonym overclockerem, tryby EZ i Advanced pomagają w odnalezieniu właściwej drogi. W EZ Mode możesz bardzo szybko skonfigurować system, ustalić datę i godzinę, włączyć profile wentylatorów i profile pamięci Intel Extreme Memory Profile (XMP). Po przejściu do trybu Advanced Mode ustawisz ulubione elementy i skróty, zapiszesz i sprawdzisz ostatnie zmiany dzięki funkcji Last Modified albo sporządzisz notatki w Quick Notes.

Cytat:CrashFree BIOS 3

Nie martw się już o uszkodzony BIOS, ponieważ CrashFree BIOS 3 pozwala na przywrócenie peceta do pracy — nawet gdy się nie uruchamia!

Link do manuala: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1...V2_WEB.pdf
zobacz na sekcję 2.1.3 tam masz wszystko wytłumaczone jak zrobić recovery.
“There will be killing till the score is paid.” 
― Homer, The Odyssey

Hardware: Tobii EyeX 4C | Saitek X52 Pro | Logitech G13 | Corsair K65 RGB | Blue Yeti | Superlux HD681 EVOII | LG 29" UltraWide
Odpowiedz
Dziękuję za wsparcie,

Jeszcze dziś pogrzebie, popróbuje, pożyczyłem też klawiaturę na gniazdo PS może ona będzie działała - to byłby punkt zaczepienia...
Odpowiedz
Kofi ma racje, najlepsze podejście to to które on znalazł:
[Obrazek: B0GkkRh.png]
Odpowiedz
W sumie to dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie:

1. sformatowanie pendrive na FAT32
2. rozpakowanie ZIPa z tego linku: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1...S-1904.zip
3. wgranie na pendrive pliku BIOS
4. zamiana nazwy pliku na Z17PG.CAP
5. zbootowanie z włożonym pendrive

Wszystko powinno sprawnie pójść. Dobrze by było jak byś wyjął też dodatkową kartę graficzną i pozostał przy tej wbudowanej w procek. Z doświadczenia wiem że potrafią czasami namieszać przy starcie systemu po aktualizacji BIOS.
“There will be killing till the score is paid.” 
― Homer, The Odyssey

Hardware: Tobii EyeX 4C | Saitek X52 Pro | Logitech G13 | Corsair K65 RGB | Blue Yeti | Superlux HD681 EVOII | LG 29" UltraWide
Odpowiedz
Zrobiłem tak jak wyżej oprócz zmiany nazwy i to może też być kluczem braku sukcesu.
Aby płyta mogła lepiej znależć pena odłaczyłem dyski twarde.
Wrócę z tyry to będę próbował zgodnie z Waszymi sugestiami.
Odpowiedz