Liczba postów: 188
Liczba wątków: 7
Witam, aktualizowałem bios w płycie Asus Z170 Pro Gaming który "uwalił " mi kompa.
Próbowałem resetować zworkami, wyciągać baterię - bez skutku.
Nie działają porty wiec ani klawiatura ani usb ani DVD nie działają. Ostatnią rzeczą którą chce zrobić to wymontować płytę i odesłać. Macie jakieś pomysły co zrobić, żeby komp ożył?
31.08.2016, 06:17 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.08.2016, 06:24 UTC przez Baton.)
Może ta płyta ma flashback feature? większość lepszych płyt teraz daje jakąś opcję flashu w przypadku jak coś pójdzie nie tak.
"The USB BIOS Flashback button can be used to re-flash the BIOS without
Rzuciłem okiem i jednak Twój model tego nie ma, więc lipa. Poczytaj może jednak się da, ja sprawdzę w pracy i się odezwę, Jak nie, to byś musiał sobie kupić BIOS i wymienić, kostka jest w prawym dolnym rogu płyty i jest wymienialna. Albo gdzieś dać do przeprogramowania, robi się takie rzeczy.
Liczba postów: 1,072
Liczba wątków: 74
CMDR: Anukus
31.08.2016, 06:42 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.08.2016, 06:44 UTC przez Anukus.)
Jest inny sposób, ale musiałbyś mieć identyczną drugą płytę i trzeba flashować z poziomu DOS lub systemu, a nie z flasbiosa oferowanego przez płytę
1. Odpalasz system lub dos na dobrej płycie
2. Podmieniasz "na żywca" kostkę z biosem (wcześniej warto kość z biosem lekko wysunąć)
3. Aktualizujesz i wyłączasz.
4. Przekładasz z powrotem kość do starej płyty i voilla
P.S. Nie robiłem tego od ponad 10 lat, ale w tamtych latach to działało
31.08.2016, 07:04 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.08.2016, 07:06 UTC przez visjerr.)
Nie chce aż tak ingerować w płytę bo jest na gwarancji. Bios i oprogramowanie miałem z oficjalnej strony. Wsparcie Asusa odsyła do internetu. Śmiech na sali. Nie ma tam z kim porozmawiać.
31.08.2016, 08:01 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.08.2016, 08:02 UTC przez SEBA312.
Powód edycji: korekta
)
Wspomniany chip da się wymontować po prostu przez wyciągnięcie bo jest w podstawce. Na eBayu widziałem oferty gotowych chipów niestety dość drogo. Problem z ASUSEM jest taki, że wydaje on swoje aktualizacje nie jako normalny plik do wgrania do układu tylko spakowany do ich własnego formatu z rozszerzeniem *.cap. Większość zewnętrznych programatorów korzysta z rozszerzeń *.bin lub *.hex będących dwójkowym lub szestnastkowym zapisem zawartości układu. W Twoim przypadku potrzebny by był plik zczytany ze sprawnego "BIOSU" i następnie wgrany do czystego układu i zamontowany w Twojej płycie. Czysty układ z pewnością kupisz w internecie . Będzie to tzw "serial Flash" w cenie kilkunastu PLN. Oryginalny chip mógłbyś zachować sobie na wszelki wypadek lub po prostu zapisać nową sprawdzoną zawartością. Jeśli chcesz, mogę popytać znajomych o wsad, zaprogramować taki układ i przesłać do Ciebie ale to może potrwać jakiż czas, bo musiałbym zorganizować właściwy plik.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
Dziękuję za wsparcie,
Jeszcze dziś pogrzebie, popróbuje, pożyczyłem też klawiaturę na gniazdo PS może ona będzie działała - to byłby punkt zaczepienia...
Zrobiłem tak jak wyżej oprócz zmiany nazwy i to może też być kluczem braku sukcesu.
Aby płyta mogła lepiej znależć pena odłaczyłem dyski twarde.
Wrócę z tyry to będę próbował zgodnie z Waszymi sugestiami.