HOTAS w 2024
u mnie wstępował podobny problem z włączającym się silent runningiem i też najpierw zrzucałem to na przepustnicę, aż wreszcie znalazłem prawdziwe źródło problemu - okazało się nim (prawdę mówiąc do tej pory nie wiem w jaki sposób), właczone w systemie "dynamiczne oświetlenie" - po wyłączeniu problem zniknął
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
(13.01.2025, 16:16 UTC)Kahea napisał(a): u mnie wstępował podobny problem z włączającym się silent runningiem i też najpierw zrzucałem to na przepustnicę, aż wreszcie znalazłem prawdziwe źródło problemu - okazało się nim (prawdę mówiąc do tej pory nie wiem w jaki sposób), właczone w systemie "dynamiczne oświetlenie" - po wyłączeniu problem zniknął

Przepiąłem przepustnice na zasilane usb. Problem, wydaje się rozwiązany. Wydaje się, że to powszechny problem z tym modelem.
[Obrazek: 460638.jpg]
Odpowiedz
Cześć!
Podbijam temat na 2025 rok. Chcę zakupić pierwszego HOTAS z budżetem do 600 zł.
Przeglądałem trochę ofert w internecie i zbyt dużego wyboru w tych pieniądzach nie ma. Hotas X jakoś mnie nie przekonuje do jakości...
Chyba jedynym wyborem będzie T.16000M FCS HOTAS. Dalej oceniacie go ok? Czy może coś jeszcze przeoczyłem? Smile
Odpowiedz
(03.08.2025, 16:27 UTC)Byczy napisał(a): Cześć!
Podbijam temat na 2025 rok. Chcę zakupić pierwszego HOTAS z budżetem do 600 zł.
Przeglądałem trochę ofert w internecie i zbyt dużego wyboru w tych pieniądzach nie ma. Hotas X jakoś mnie nie przekonuje do jakości...
Chyba jedynym wyborem będzie T.16000M FCS HOTAS. Dalej oceniacie go ok? Czy może coś jeszcze przeoczyłem? Smile

W pierwszych dwóch "półkach" raczej nic się nie zmienia od lat, czyli pierwszy sensowny i bardzo budżetowy to nadal Thrustmaster T-Flight Hotas X, idealny dla kogoś kto chce w ogóle sprawdzić czy taki sposób sterowania jest dla niego. Niewielkie ryzyko finansowe i wbrew pozorom, stosunek jakości do ceny stawia go na samym szczycie tego przedziału Wink

Potem masz tzw. średnią półkę, czyli Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS i hotasy od Logitecha (X52, X52Pro i X56). Podobne jakościowo, każdy z nich ma swoje "zady i walety", każdy ma swoich fanów i antyfanów.

Półka średnio-wyższa to do niedawna w sumie był tylko Thrustmaster HOTAS Warthog. Ostatnio nowym konkurentem zaczyna być Turtle Beach VelocityOne Flightdeck

No i na koniec masz top-level, w której ciągle (chyba) rządzą dwie marki: Virpil i VKB.
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
Ja bym kilka modeli vkb dał też na półkę średnią, bo bez problemu można złożyć zestaw hosas, który wyjdzie cię mniej więcej 1,5 tys. Poza tym pełna zgoda
Wiem, jestem dziwny. Ale to moja dziwność, teraz wy też będziecie musieli sobie z nią radzić.

A jak się nie podoba to krzyż na drogę i kulka w łeb.
Odpowiedz
W tym budzecie jedynie Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS. W Logitechy nie idz, są dość awaryjne. Droższe sprawdzone przez nas marki to VKB - rekomendowane joysticki, Winwing - rekomendowane przepustnice, Virpil - rekomendowany bardzo gruby portfel Biggrin
Odpowiedz
Super! Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Smile
Odpowiedz
Ja tylko wtrącę swoje 3 grosze:
1 grosz: zastanów się nad HOSAS w miejsce HOTAS. Jest lepsze do symulatorów kosmicznych IMHO (potwierdzam to co napisano powyżej).
2 grosz: Najlepsza jakość za rozsądne pieniądze to VKB (ponownie potwierdzam to co piszą powyżej)
3 grosz: Podobno to coś: https://eu.winwingsim.com/view/goods-det...tml?id=725  jest znacznie tańsze od VKB i tak samo dobre. Ten sam mechanizm.

Tutaj masz gościa, który dobrze omawia temat i przedstawia sprzęt od najtańszych do najdroższych rozwiązań w kilku kategoriach. 

[Obrazek: 375746.jpg]
Odpowiedz
Sam posiadam tanioszkę Thrustmaster'a T.Flight One - jak na 8 miesięcy bardzo dobrze się sprawuje i nie mam planów na upgrade na obecny moment.

Pozdrawiam.
[Obrazek: j7Bkty2.png]
Odpowiedz