Ankieta: Weźmiesz udział w ekspedycji?
Ankieta jest zamknięta.
Tak, na 100%! Heart
44.44%
12 44.44%
Jeśli tylko czas pozwoli Smile
55.56%
15 55.56%
Razem 27 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

[WYDARZENIE] Ekspedycja Nostromo
Dziennik pokładowy - raport dobowy Anaconda aka Explocnda; 17.01.3311, CMDR DexiaK

BREAK

System notice: Planned break in progress. Planned break in progress. Report submission suspended until further notice.
"Lepiej być żołnierzem w ogrodzie, niż ogrodnikiem na wojnie"
Żyj w zgodzie z sobą samym, ale bądź gotów na każde wyzwanie
[Obrazek: 416420.jpg?1736799708]
Odpowiedz
Dziennik pokładowy - raport dobowy Imperial Eagle aka Strzalka; 18.01.3311, CMDR DexiaK

Powrót i same nowości!

Pełen nowej energii, po przerwie startuje ze skanami w nowym rejonie. Z bólem przedłużałem przerwę o jeden dzień, ale niestety o kwestie psychiczne też trzeba zadbać. Miło było spędzić dzień na pogadankach z Colleen i spacerach po pokładach Siewcy Pogardy. Każdemu mogę to zasugerować. W momencie gdy człowiek staje się świadomy coraz głębszego brnięcia w codzienną rutynę, kiedy nawet hobby przestaje dawać radość, musi się od tego oderwać. Może i  nieco żałuję, ze efekt tej przerwy nie jest tak mocny jak zakładałem ale na pewno był swoistym resetem. Warto dodać że w barze serwują Indi Bourbon i jest naprawdę niezły. Nie są to husarskie specjały ale na delikatny reset był całkiem ok. Z rzeczy istotnych dla raportu wymieniłem niektóre elementy kokpitu strzałki na nowe. Zbierałem się już do tego przed ekspedycją, ale ostatecznie jakoś zawsze brakowało czasu. Niby nic szczególnego ale komfort z korzystania mocno podskoczył. Start z Siewcy Pogardy na spokojnie. Pobadać jak najwięcej, zmapować jak najwięcej by po powrocie móc się oddać działaniom na rzecz TWH. Pierwszy smaczek to wpis do codexu Bakterii Acies Cobaltowych. W poprzednich układach 4-krotnie próbowałem je znaleźć na mocno oddalonych planetach, gdzie panowały niemal całkowite ciemności nawet na półkulach skierowanych w stronę głównej gwiazdy. Tutaj w układzie Flya Hypa SK-U b50-1  końcu oddało się je znaleźć na wystarczająco dobrze oświetlonej planecie. Może i nie maja jakiejś wielkiej wartości, ale miło odhaczyć ten wpis. Samo miejsce ich znalezienia w wielkim kraterze meteorytowym również warte jest odnotowania.
[Obrazek: 20250118220654-1.jpg]
W kolejnym skanie w Flya Hypa TW-L c24-40 trafił się księżyc z atmosferą CarbonDioxide i 6 sygnałami bio. Pozbierałem czerwone ananasy czyli Aleoida Gravis Torquise, oraz natrafiłem na Clypeus Lacrimam. Obydwie biologie spotykane przeze mnie po raz pierwszy. Co ciekawe  obecne tu diabelskie paluch czyli Fungoida Gelata wyjątkowo są z pomalowanymi paznokciami na Cyan. 
[Obrazek: 20250118222800-1.jpg]
[Obrazek: 20250118223425-1.jpg]
[Obrazek: 20250118225339-1.jpg]
Kolejno na uwagę zasłużył sobie układ Flya Hypa KY-F d12-1. Atmosferyczny księżyc z pierścieniami i bakteriami
[Obrazek: 20250119000617-1.jpg] oraz obiekt 8 z 11 księżycami i Receptą Conditivus. Nie tak piękna jak ostatnia bo w kolorze White ale i tak miło znowu ją znaleźć. [Obrazek: 20250119002345-1.jpg]
Poza tym brak do zaraportowania o innych ciekawostkach. Guardianie się od początku usilnie ukrywają więc pozostaje liczyć na następne dni.
Odpowiedz
UWAGA

W związku z wieloma pytaniami odnośnie małego "incydentu" na pokładzie Siewcy Pogardy, podczas którego jeden z naszych kompanów, Cmdr Michael Ryan, lider EXO, nabawił się małej kontuzji, spieszymy z wyjaśnieniami:

Na Siewcy Pogardy, gdzie syf i bałagan nieporządek jest bardziej tradycją niż problemem, podłogi nigdy nie są myte (bo nikomu się nie chce, z resztą to i tak byłaby syzyfowa praca). Jakim cudem doszło więc do zalania pokładu 16 w sekcji hangarowej? Mechanicy przeprowadzali "test szczelności" jednego z naprawionych przewodów chłodzących, polegający na zwiększeniu w nim ciśnienia go do granic możliwości. Oczywiście przewód pękł, zalewając korytarz chłodziwem wymieszanym z płynem hydrauliczno-czymś-tam. Taki koktajl zalał pół pokładu, a Michael, przechadzając się w skupieniu, poślizgnął się z wdziękiem słonia w składzie porcelany. Upadł, próbując złapać równowagę, ale zamiast tego złamał rękę na niewzruszonej, twardej jak skała podłodze. Mechanicy, którzy byli świadkami, rzucili się do niego, nie z powodu troski, lecz z obawy, że Cmdr Littlemayor dowie się o ich "eksperymencie".
Ambulatorium na Siewcy Pogardy trudno nazwać miejscem sterylnym. W rzeczywistości przypomina bardziej zapomniany magazyn, który ktoś naprędce zaadaptował na potrzeby medyczne. Ściany są pokryte rdzą i plamami po bliżej niezidentyfikowanych płynach, a na podłodze walczą o dominację stare plamy oleju, pyłu oraz... resztki czegoś organicznego, co mogło być kiedyś jedzeniem, a może i pacjentem. Wyposażenie jest równie prowizoryczne: łóżko zabiegowe to w rzeczywistości przystosowany stół warsztatowy, którego śruby wystają w miejscach niebezpiecznych dla każdego pacjenta, oświetlenie stanowi lampa biurkowa na wysięgniku, która ledwo daje radę przebić się przez ciemność i kurz, a w rogu stoją zardzewiałe narzędzia chirurgiczne i apteczka z czasów pierwszych lotów kosmicznych, zawierająca głównie gazę, spirytus i bandaże wątpliwego pochodzenia.
W ambulatorium "medyk pokładowy" (którego kwalifikacje są równie prowizoryczne, co wyposażenie) obejrzał złamanie Michaela i rzucił: 
Ręka? Spoko. Widziałem gorsze rzeczy, np. nogi pourywane przez śluzy, czy fragmenty ciał delikwentów, którzy w próżni nie umieją się obchodzić z prostym palnikiem. 
Ranę przemyto – o ile można tak nazwać chluśnięcie czystym spirytusem z podejrzanej butelki. Michael ryknął z bólu, na co usłyszał: 
Nie drzyj się, to najczystszy środek odkażający jaki mamy!
Jako usztywnienie złamania użyto kawałka przetartej plastikowej belki, którą przewiązano taśmą izolacyjną. Kiedy spirytus się skończył, ktoś z załogi przyniósł sfermentowany sok z ogórków, który uznano za "naturalne remedium na ból i stres". Michael musiał go wypić "dla zdrowia", a medyk stwierdził, że pacjent po wszystkim "od razu poczuje się lepiej".
Michael wyszedł z ambulatorium z zamontowaną szyną zrobioną z plastiku i taśmy. Choć efekt końcowy jest do zaakceptowania, sama procedura pozostawiła w nim głęboki niesmak. Teraz Michael regularnie przypomina załodze, że następnym razem przydałby się prawdziwy lekarz – i prawdziwe ambulatorium. Jednak dla załogi Siewcy Pogardy jest to niczym nowym, bo prowizorka to drugie imię tego okrętu Smile

z husarskim pozdrowieniem

Cmdr Martin Littlemayor
Odpowiedz
tak było - potwierdzam i pisze to lewa reka
Odpowiedz
Dziennik pokładowy - raport dobowy Imperial Eagle aka Strzalka; 19.01.3311, CMDR DexiaK

Kolejne wpisy.

Po standardowej procedurze pobudkowej, skany zaczynamy z mocny zastrzykiem kredytowym i Stratumami Tectonicas. Kolejne skany nie dały nic specjalnego ale latałem głównie po nieodkrytych układach z gwiazdami typu M. Jedna ciekawostka to Fonticulua Upupam z "liśćmi" wygryzionymi przez kosmiczne ślimaki. Chociaż zważywszy na to że temperatura na powierzchni uruchamia alarm o jej szkodliwości na kombinezon to bardziej rozpuszczone w promieniach gwiazdy. 
[Obrazek: 20250119225331-1.jpg]
Nałożenie filtra ignorującego gwiazdy typu M na mapie eksploracji tergo rejonu zaowocowało skanem układu Flya Hypa UW-L c24-6 z gwiazdą typu G i nieodkrytym światem Earthlike. Mój drugi na tej ekspedycji. 
[Obrazek: 20250119231440-1.jpg]Na koniec dnia księżyc z sygnałami Osseusa Fractus  koloru Lime, którego brakowało w moim personalnym kodeksie. Na przykładzie tej biologii mocno przebija się doświadczenie Egzobiologa, bo DSS sugerował że Osseusy występują niemal na całej planecie głównie równinach z, co prawda gęsto rozsianymi, ale zdecydowanie za małymi pagórkami. Próżno było  szukać ich we wskazanych miejscach. Za to miejsca gdzie sygnały były mocno postrzępione ale znajdowały się na wyżynach,  pozwoliły na bardzo szybką lokalizację tej biologii.
[Obrazek: 20250119234542-1.jpg]Następny dzień rozpocznę na badaniach księżyców przy gazowym gigancie z bazową strukturą amonową, gdzie sygnały wskazują na tożsamą biologię na każdym z czterech księżyców, z których to sygnałów najatrakcyjniejsze wydają się Tubusy Compagibus. Na dzisiaj zaplanowana noc na powierzchni księżyca z Osseusami.
Odpowiedz
Dziennik pokładowy - raport dobowy Imperial Eagle aka Strzalka; 20.01.3311, CMDR DexiaK

Krótko a kasiaście

Tak jak wskazałem we wczorajszym raporcie, dzisiaj badania rozpoczynamy na księżycach Flya Hypa KY-F d12-114 AB 2. Na trzech z czterech znajdowały się  Tubus Compagibus, Więc można uznać to za całkiem dobry start dnia. 
[Obrazek: 20250120232145-1.jpg]
Kolejne skany skierowane w stronę Siewcy Pogardy nie przynoszą nic konkretnego poza układem Flya Hypa XC-K c25-3 z podwójnymi sygnałami Stratum Tectonicas. Skany tutaj kończą się także mocnym uszkodzeniem hulla do 55% jego wytrzymałości, co związane było z zahaczeniem podwoziem o kamienie q trakcie dynamicznego lądowania. Strzałka znalazła się na grzbiecie a ja resztę podróży musiałem pilnować się na każdym kroku. Ostatecznie spokojnie dokujemy na Siewcy Pogardy i czekamy na skoki do nowej lokalizacji. Pora wbić na kawę do Colleen
Odpowiedz
UWAGA WSZYSCY CZŁONKOWIE EKSPEDYCJI, 
DOTARLIŚMY DO DRUGIEGO POWROTNEGO POSTOJU NASZEJ WYPRAWY!

Zostaniemy w tym miejscu (system 2MASS J10442897-5942343) do 25.01.3311, abyśmy wszyscy mieli dużo czasu na poszukiwania. Od teraz można swobodnie eksplorować okoliczne systemy, aczkolwiek namawiam, aby każdy trochę oddalił się od Siewcy Pogardy np. na 400-600Ly, aby jeden Commander nie podebrał systemu drugiemu. 
Panie i panowie, dotarliśmy do słynnej mgławicy Eta Carina! Stwierdzono występowanie wokół niej guardiańskich ruin, także gorąco zachęcamy do poszukiwań. Oczywiście sama mgławica i jej najbliższe okolice są przebadane, także sugerujemy rozpoczęcie skanowań systemów z większej odległości. Jesteśmy w kontakcie na Discordzie (kanał głosowy i kanał tekstowy "Ekspedycja Nostromo") oraz tutaj na forum. Życzymy wszystkim ciekawych odkryć o7!

[Obrazek: ddddddddddd.png]

Cmdr Martin Littlemayor
Odpowiedz
Star 
Dziennik pokładowy - raport dobowy Imperial Eagle aka Strzalka; 21.01.3311, CMDR DexiaK

Jak do tego doszło? nie wiem

Przyznaje się bez bicia. Uznałem że dzień skoków będzie dniem chillowania i wieczornych skanów. Spałem prawie do południa a po południu posiedziałem w barze na pogawędkach z załoga Siewcy Pogardy. Ilość narzekania jaka usłyszałem w szczególności na służbę zdrowia na statku spowodowała, że zaprosiłem ich na kilka głębszych. W zasadzie to stawiały wczorajsze Stratumy Tectonicas. Jak się okazało przedobrzyliśmy wszyscy. Ja nie ruszyłem nawet na skan układu w którym sie zatrzymaliśmy a i pewnie część stanowisk załogi będzie jutro nieobsadzona ze względu na stany chorobowe. Z góry przepraszam CMDR Martina Littlemayora, ale powiem wprost. Wiesz jak jest czasem człowiek musi. Nie mam  nic na swoje usprawiedliwienie. 
Odpowiedz
Spokojnie, jestem przyzwyczajony do takich sytuacji. Niedługo przedstawię całą historię z tym lotniskowcem, dzięki czemu wszyscy dowiedzą się o nim prawdy [Lore]. Tylko nie pij za dużo bourbonu, bo zwala z nóg  Wink

Cmdr Martin Littlemayor 
Odpowiedz
Dziennik pokładowy - raport dobowy Anaconda aka Expoloconda; 22.01.3311, CMDR DexiaK

Szybko i intensywnie

To że ekspedycja dobiega końca widać chociażby po tym, że jesteśmy coraz bliżej Bańki a w układzie gdzie zakotwiczyliśmy stoi inny FC. Wybrałem się na szybkie skany bo ten region ma obfitować w dużą ilość biologii. Mimo ze mgławica Eta Carina jest piękna i rozległa zdecydowałem by poskanować jej obrzeża. Właściwie to dziwi mnie jedna rzecz, że z wczorajszego raportu nikt nie wypomniał mi braku wspominku o tym, ze układ w którym stoimy ma wdzięczną Czarną Dziurę. Może i nie jakaś wielka ale jest. Wiele układów z planetami terraformowalnymi, amonowymi i wodnymi, w zasadzie wszystkie odkryte. Poza tym z ciekawych rzeczy trafiły mi się Fonticuluy Campestris koloru Żółtego. 
[Obrazek: 20250122232137-1.jpg]
Poniekąd przypominają  grzyby kurki z Ziemi. Kolejno w układzie Gria Eork LR-C d19 A natrafiłem na Bark Mounds. Układ co prawda odkryty przez CMDR Pavlovtheslav, ale to dla mnie należy First Footfall! Swoja drogą całkiem niezłe stąd widoki na pobliską mgławicę!
[Obrazek: 20250122234305-1.jpg]
[Obrazek: 20250122234939-1.jpg]
Kilka kolejnych układów bez szczególnych wartych uwagi obiektów. Na dzisiaj to wszystko.
Odpowiedz