Przedstaw się
O7 Wszystkim. Jestem Cmdr FireBird'74 i latam w ED już jakiś czas ale systematycznie mniej więcej od roku. Bawi mnie eksploracja, PVE, misje na powierzchni a ostatnio także kopanie.

'74 to data mojego urodzenia i gram praktycznie od zawsze, głównie RTS (c&c), RPG (sf) i FPS (sf i IIWŚ). Zaczynałem od ZX Spectrum przez C64, Amigę do PC. Mój pierwszy PC to był 386 DX 40MHz z bursztynowym monitorem z Łindołsem 3.1. Wink Stare dzieje. Mieszkam w UK od 20 lat i jestem mechanikiem w stacji ambulansów NHS. Interesuję się SF, polityką, fizyką, nowymi i starymi technologiami, fotografią. W ładną pogodę lubię pojeździć na motorze i pocykać foty. Mój motorek to stara Honda Rebel 250 z '96
Odpowiedz
(02.03.2024, 20:01 UTC)FireBird napisał(a): Zaczynałem od ZX Spectrum przez C64, Amigę do PC.

Doskonale trafiłeś, tutaj znajdziesz kilkaset osób, które przez to przechodziły Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Witam SERdecznie Wink. Do ED trafiłem w zasadzie przez przypadek, podchodziłem do tej gry 2 razy i tym razem chyba zostanę na dłużej. Nigdy nie lubiłem symulatorów zawsze królowały ścigałki, fpsy jednak dojrzałem do tego typu gier a zaczęło się od ETS2 i ATS no i poszło. Poradnik totalny obejrzałem chyba z 10 razy a livestreamy na Twitchu szanownego Pana Rootsrata włączam jako podcast w tle jak gram haha. Nie mam pojęcia ile godzin spędziłem przy pierwszym podejsciu ale całkiem sporo. Teraz siedzę sobie w LHS 3295 w Yang Hub oddalonym zaledwie 25LS od głównej gwiazdy. Wszystko do tego momentu się zgadza ale... oglądając kolejny raz Poradnik totalny coś zaczęło mi się nie zgadzać... Nie mam dodatku Odyssey więc wiedziałem że interface jest inny ale coś znowu mnie zaczęło niepokoić i zacząłem grzebać w necie no i po 144h grania dorobieniu się Cobry Mk III i ASPX oraz 100 baniek na koncie okazało się że siedzę na wersji Horizon Legacy Confused niestety domyślnie klient zaserwował mi z defaultu właśnie tą wersję, z bólem serca odinstalowałem i zainstalowałem Live chyba tak oni to nazywają teraz mam 195h czyli po około 50h mam Cobrę Mk III i tego samego ASPX (oba wyposażone w najlepsze moduły do swoich zadań, bez inżynierki bo do tego nie doszedłem jeszcze) oraz jakieś 25mln na koncie co uważam jest niezłym wynikiem jak na taki czas. ASPX do przewozu VIPów sprawdza się wyśmienicie w dodatku całkiem intratne zajęcie z dreszczykiem emocji w silent running przy dokowaniu do stacji.

Na koniec małe pytanie, gdzie mogę zadać pytanie i założyć wątek na waszym forum by go nie zaśmiecać jeśli chciałbym zadać pytanie i poprosić o poradę przy buildzie statku? Wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie wystrzeliłem z żadnej broni a chciałbym trochę "poszczelać". Cobra Mk III będzie dobra do nauki z racji małego wykupu ale już ostrzę sobie kły na Vulture, martwi jednak mała elektrownia i prędkość. Aha no i nie jestem kadetem więc nie widzę całego forum więc proszę wziąć to pod uwagę.

Pozdrawiam was wszystkich i miłego dnia o7.
Odpowiedz
Zapraszamy gorąco do złożenia podania do TWH, odpowiedni dział na forum jest dla ciebie widoczny. Znajdziesz tam tez namiary na naszego Discorda, a wraz z nim otworzy się dla ciebie chyba największa polska baza danych o ED Smile
Na szybko - zauważyłeś już braki Vultura - bez dostępu do podstawowych inżynierów będzie ciężko nim walczyć, lepiej zostań przy Kobrze.
Odpowiedz
Dzień dobry Wszystkim Smile W Elite grałem parę lat temu, ogarnąłem sobie Type-9 i skończyłem grać. Teraz mam zafascynowanego kosmosem synka, któremu chciałem "Tylko" pokazać jak wygląda latanie statkiem kosmicznym. No i... Jakoś zacząłem na powrót odkrywać i przypominać sobie o co tu chodzi Smile Jedynie czym się teraz zajmuję i coraz lepiej mi to wychodzi to handel, powoli też ćwiczę strzelanie w piratów. Krótko mówiąc jestem zielony jak opakowanie Jacobs Kronung. Nigdy nie byłem w żadnym skrzydle, więc nie wiem na czym to polega, lecz bardzo chętnie służę pomocą w miarę możliwości. Gram tylko wieczorami, na discordzie mogę być częściej (pracuję przy kompie). To by było na tyle, liczę, że znajdę tu paru dobrych kompanów do latania Smile Mój nick w grze to GWID. Pozdrawiam Smile
Odpowiedz
Dzień Dobry Wszystkim
Mam na imię Piotr a mój nick w grze to Grazvy - czyta się Grarzwi bo to moje przezwisko z liceum. 40 lat i bez dzieci więc nawet mam trochę więcej czasu, choć bez przesady. Latam w Elite już od 9 lat z przerwami, ale na PC się przesiadłem 3 lata temu. W grach typu multi nie mam za bardzo doświadczenia, ale w Elite sporo czasu spędziłem w solo bo mi przypomina Wing Commander Privateer. Trochę polatałem w open ale tam to się różnie trafia, w końcu pomyślałem żeby znaleźć sobie ciut regularniejsze grono.
Mam z grubsza ogarnięte większośc aktywności w grze oraz własny lotniskowiec, obecnie najwięcej latam się bić z Thargoidami.
Jeśli ktoś potrzebuje pomocy w odblokowaniu inżynierów, jak farmić materiałki, jak się dobrać do guardian site'ów, albo po prostu nie chce się sam bić z piratami/kosmitami, to możemy się umówić.
Odpowiedz
Cześć Smile
Jestem Sebastian, rocznik '96. Za dnia programista, w nocy zaś dowódca wielozadaniowego pojazdu kosmicznego SSV Artemida.  Wink
W grze zajmuję się praktycznie wszystkim po trochu aby urozmaicić sobie rozgrywkę. Ostatnio powoli wdrażam się do walki z Thargoidami i zwiedzam zakamarki kosmosu szukając oznak życia.
Gram (na PC) zazwyczaj wieczorami po pracy i w dzień jeżeli jest weekend.
Moja ulubiona gra to trylogia Mass Effect którą przeszedłem conajmniej 9 razy, a ulubiony serial (ciężko wybrać tylko jeden :/) to Sons of Anarchy który jako jedyny obejrzałem dwukrotnie.
Do zobaczenia w grze, Pzdr. CMDR Jagi1.
Odpowiedz
Witam was,

Mariusz tej strony, rocznik '81, Pasjonat wszystkiego co strzela lub eksploduje od puszek z karbidem po ciężką broń PP, palce jeszcze w komplecie ;P, Ratownik Medyczny w JPR, po godzinach w cichym zaciszu fan gier strategicznych, symulacji, survivali, oraz czas pokaże czy rozbójnik na kosmicznych rubieżach Smile

Pozdrawiam,
Cmdr MAD-X
Odpowiedz
Ratownik? Masz u mnie plusa. Witamy!
Wiem, jestem dziwny. Ale to moja dziwność, teraz wy też będziecie musieli sobie z nią radzić.

A jak się nie podoba to krzyż na drogę i kulka w łeb.
Odpowiedz
Cześć,

Moje imię Patryk, rok produkcji 1983, zlokalizowany w Warszawie. 
Coś tam pracuje, kogoś tam wychowuje (a nie przepraszam już jest dorosły), z kimś tam się zaobrączkowałem. Mimo to gry są moją pasją od C64 i zawsze znajdę na nie czas.

W Elite jestem zielony jak diabli, chociaż latam już prawie pół roku Wink

A tak prywatnie to jeszcze się interesuje sportem(raczej kanapowo), muzyką(ale to taka której nawet nie to, że nikt nie lubi a raczej nawet nie zna) i piwem Wink  a moja nieludzka miłość to koty. Więc chyba można powiedzieć, że jestem kociarzem. 

Trafiłem tu z poradników Rootstrata, to też podziękuje bo wiele mechanik gry stało się czytelnych Wink
Odpowiedz