Ten dźwięk …
Ten przeraźliwy dźwięk …
Wwierca mi się w głowę, niczym świder w ziemię …
>>> akumulatory zostaną wyczerpane za 8 minut <<<
Ten dźwięk … czuję jak mi się kręci w głowie, duszno mi, kim jestem, gdzie jestem …
- … ale nie, to się tak nie może skończyć, nie teraz, nie kiedy …
>>> akumulatory zostaną wyczerpane za 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 <<<
>>> czerpaki paliwa zostały wysunięte, rozpoczynam uzupełnianie zbiorników paliwa <<<
>>> zasilanie zostało przywrócone, produkcja tlenu została przywrócona <<<
-- Bliżej Nieokreślony czas później … --
[…] szzzzzzzzzz do … jedn … Komunikat … H … zaginiony … raport … centrali … erwwe … nikatu […]
>>> TEMPERATURA KRYTYCZNA <<<
- Ko… Komputer Wy… Wy.. Wypuść Rad… Komputer Wypuść Radiatory!
>>> Radiatory wypuszczone <<<
- Kom... ur... ...ota.
>>> polecenie nie zostało rozpoznane. Wykonuję na podstawie dopasowania. <<<
>>> Asystent lotu uruchomiony <<<
Gdzie, gdzie ja jestem …
Kim ja jestem?
- Komputer (chwila zadumy).
>>> Tak Komadorze Borg <<<
Borg, komandor Borg (dlaczego jest mi to znane)
-- Kilka lub kilkanaście godzin później –
>>> Funkcje życiowe przywrócone. Leczenie zostało zakończone <<<
>>> Komandorze Borg, obudź się … <<<
- Tak, czy ktoś mnie woła ?
>>> Komandorze Borg, To ja Twój komputer pokładowy Sata. Straciłeś przytomność, prawdopodobnie z powodu krytycznie niskiej zawartości tlenu w kabinie. Spójność struktury poszycia, uległa zniszczeniu w 85%. Poziom energii również był krytyczny. Rejestry wykazują, że czerpaki paliwa wysunęły się w ostatniej chwili, pozwoliło to systemom bezpieczeństwa na wypuszczenie limpetów naprawczych, dzięki temu struktura poszycia została naprawiona.
Rejestry wskazują, że ze względu na duże zniszczenia statku, dziennik lotu prawdopodobnie jest poważnie uszkodzony. Automatyczne procedury przywrócenia kopi bezpieczeństwa nie powiodły się. <<<
>>> Komandorze. Ze względu na bardzo niski poziom tlenu, mogą występować u Pana zaburzenia pamięci. Niestety w związku z uszkodzeniem pamięci statku, nie posiadam danych medycznych, które pomogły by ocenić, czy Pańskie zaburzenia pamięci są stałe czy ustąpią w czasie <<<
- Komputer. Jaka jest nasza obecna pozycja.
>>> Skanery TWH Cube-02 wskazują, że nasza przybliżona pozycja wynosi
4483.75 / 567.71875 / 9304.28125, współrzędne wskazują na system
Plio Aip BZ-U b5-1 <<<
- Komputer. Czy zarejestrowaliśmy ostatnio otrzymanie jakiejś wiadomości?
>>> Logi wykazują otrzymanie komunikatu w paśmie awaryjnym. Niestety otrzymana wiadomość jest uszkodzona. Czy odtworzyć to co udało się przechwycić? <<<
- Tak, odtwórz wiadomość.
„Komputer odtworzył ponownie wiadomość otrzymaną kilkanaście godzin wcześniej:
>>>
[…] szzzzzzzzzz do … jedn … Komunikat … H … zaginiony … raport … centrali … erwwe … nikatu […] <<<
Koniec wiadomości”
- Komputer mam wrażenie, że w tej wiadomości chodzi o mnie, o nas.
- Komputer czy jesteś wstanie określić jak daleko znajdujemy się od centrali, i czy ocalały jakieś zapisy zawierające to co się stało.
>>> Nasza przybliżona odległość od Systemu centralnego TWH
HR 8444 to
10,262.29 ly, ostatni zapis wskazuje na znaczenie asła Ziemia.
Hasło to zostało znalezione w dwóch kartotekach.
1.
Ziemia planeta centralna ludzkości znajdująca się w systemie SOL.
2.
Ziemia jako „
Ekspedycja nowa Ziemia” , której początek miał nastąpić 9 Stycznia 3309 roku, której celem jest odnalezienie nowych światów, zdatnych do zasiedlenia ich w przyszłości przez ludzkość. Zakończenie pierwszego etapu ekspedycji, z godnie z harmonogramem planowane jest około 26 czerwca 3309
Więcej wpisów nie znaleziono. <<<
Ekspedycja Nowa Ziemia…
- KOMPUTER, jaki jest obecny status Ekspedycji Nowa ziemia z godnie z harmonogramem?
>>> Ekspedycja Nowa Ziemia zgodnie z harmonogramem dzisiaj 2 lutego 3309, powinna opuścić system
IC 2944 Sector WM-D b15-0 i udać się do
IC 2944 Sector TY-Q d5-0 <<<
- Komputer wyślij wiadomość do dowództwa Ekspedycji Nowa Ziemia w rejon
Col 240 Sector WL-C c13-0,
IC 2944 Sector WM-D b15-0,
IC 2944 Sector TY-Q d5-0 i
Blua Eoq KO-Y b47-1 „Do Dowódcy Ekspedycji Nowa Ziemia. Tu Cmdr Borg Grob, przerwać moje poszukiwania, powtarzam przerwać poszukiwania. Z nieznanych mi jeszcze przyczyn nie dotarłem na lotniskowiec
[TWH] Antonina Cottage choć byłem już w drodze. Obecnie znajduję się w systemie
Plio Aip BZ-U b5-1. Mój statek Cube-02 doznał dużych uszkodzeń, które udało się usunąć, jednak dziennik lotu został prawdopodobnie bezpowrotnie uszkodzony. Zastanawia mnie jakim cudem znalazłem się w obecnym systemie. Ocalałe dane lotu wskazują, na niezrozumiałe zakłócenia w podprzestrzeni. Moja obecna pozycja, znajduję się zbyt daleko od docelowej pozycji ekspedycji, abym mógł zadokować na znajdującym się tam lotniskowcu
[TWH] Antonina Cottage. W umówionym terminie W oczekiwaniu na dalsze rozkazy będę próbował odzyskać dzienniki lotów, aby dowiedzieć się dlaczego znalazłem się w miejscu w którym nie powinno mnie być. Proszę o podanie dalszych instrukcji.
Koniec wiadomości.
Cmdr Borg Grob.”
>>> Wiadomość została wysłana <<<
Znając tą biurokratyczną machinę, zanim dostane odpowiedź na moją wiadomość, która pewnie utknie gdzieś w stosie spamu minie sporo czasu. Ciekawe, że technik centrali nie potrafi Od tak dawna ogarnąć odpowiednich reguł, tak aby wiadomości zachęcające do zakupu specyfiku na "wzrost konaru", lub inwestycji w Space Coin trafiały do spamu zamiast do głównej skrzynki. A le czym tu się dziwić skoro przez wszech obecny bałagan nawet nie wiedzą kim jest ten technik.
Ale dość tej zadumy.
Dziennik pokładowy. Data: 2-02-3309; Godzina: 11:11; System: Plio Aip BZ-U b5-1
W oczekiwaniu na nowe instrukcje z centrali wyprawy, udam się w kierunku Sagittariusa A*. W między czasie będę podejmę próbę odzyskania danych utraconych w wyniku niezidentyfikowanego incydentu. Muszę dowiedzieć się dlaczego znalazłem się w miejscu w którym nie powinno mnie być.
- Komputer wyznacz kurs w kierunku Sagittarius A*
>>> Wyznaczam trasę do Sagittarius A* <<<
Sagittarius A*, zawsze chciałem się tam udać. Czyż to nie jest dobry moment aby teraz to zrobić, tym bardziej, że los rzucił mnie w nie odkryte dotąd rejony galaktyki. Trapi mnie jednak to dlaczego zamiast teraz siedzieć w barze przy szklance grafenu z innymi cmdr, jestem tutaj sam w głębi galaktyki, a towarzystwa próbują mi dotrzymać odwiedzane po drodze gwiazdy, planety i księżyce.
Jedyne co pamiętam, to że coś próbowało mnie wyciągnąć z Supercruise, ogromne coś co przypominało kwiatek Targoidów, i ta zielona breja, która oblepiła mój statek. A to wszystko w miejscu, które do tej pory było uznawane za bezpieczne, z dala od systemów atakowanych przez Targoidów. Potem była już tylko ciemność.
Przebudziłem się chwilę od zakończenia żywota w gwieździe, i chyba tylko cud spowodował, że resztkami świadomości z powodu niedotlenienia uruchomiłem systemy bezpieczeństwa …
>>> Uszkodzone dane dziennika lotów odzyskane w 70% <<<
„70% to mało i dużo, cóż walczymy dalej próbujemy odzyskać resztę, ale najpierw sprawdźmy co już udało się odzyskać. Hmm, ciekawe ostatni raport otrzymany na 30 minut przed zdarzeniem, nie wskazuje by w systemie IC 2944 Sector WM-D b15-0 i jego najbliższej okolicy rejestrowana była obecność zdarzeń, które mogły by wskazywać na obecność Ortusa lub innych jednostek targoidzkich.
Coś mi tu nie miło pachnie, sabotażem.
Zupełnie jakby ktoś celowo chciał doprowadzić do tego aby Ekspedycja się nie odbyła.
Na szczęście całe dowództwo i wszyscy uczestnicy Ekspedycji w tym czasie byli bezpiecznie już zadokowani na lotniskowcu.
Czyżby ekspedycje uratowało to, że moje zgłoszenie jako uczestnika zostało rozpatrzone pozytywnie w trybie nadzwyczajnym, poza harmonogramem, i jako ostatni dostałem współrzędne startowe lotniskowca łącznika, który miał mnie przewieźć na [TWH] Boski Penetrator, który w tym momencie znajdował się już w drugim lub trzecim systemie zgodnie z harmonogramem skoków.
Pomyśleć, że początkiem tego .... było opóźnienie stoczni w oddaniu mi statku, przez co spóźniłem się i w systemie docelowym byłem godzinę po planowym skoku lotniskowca do następnego systemu.
Nie mniej obawiam się, że ktoś mógł przechwycić przesłany mi plan lotu, lub możemy mieć wtyczkę a ekspedycja może być zagrożona. Na szczęście harmonogram jest szyfrowany, jednak to nie tłumaczy skąd targoidzii wiedzieli, że będziemy akurat w tym systemie.
Niestety na tą chwilę mam zbyt mało informacji, by móc na 100% potwierdzić tą tezę.”
Dziennik pokładowy. Data: 8-02-3309; Godzina: 20:42; System: Plio Aip HR-W b18-0
Instrukcje z centrali w dalszym ciągu nie dotarły. Jednak i tak. mogę ogłosić mały sukces. Sata zarejestrował, odebranie komunikatu od samozwańczej ekipy ratunkowej Fuel Rats. Poinformowali mnie oni o przechwyceniu mojej wiadomości. Po upewnieniu się że ze mną wszystko ok, zdecydowali że wzmocją jej sygnał aby zwiększyć szanse na to, że dotrze do centrali.
Wyprawa przynosi też już swoje pierwsze owoce, i to dosłownie. W systemie Plio Aip HR-W b18-0 na planecie B3 znalazłem, dużo roślin przypominających ananasa. Wielkiego ananasa.
Pobrałem niezbędne próbki w celu przekazania ich przy najbliższej okazji Vista Genomics. Kto wie może okażą się jadalne.
-- Wiele dni i godzin później --
Dziennik pokładowy. Data: 14-02-3309; Godzina: 13:53; System: Plio Aip SK-J C24-8
Jeśli tak dalej pójdzie to dostanę chyba szału. Od ostatniego ananasowego raportu nie trafiłem na żadne ciekawe okazy. Tylko same bakterie, i skupiska czegoś co przypomina pleśń. Centrala nazywa je Stratum, wiem to, bo mój skaner próbek biologicznych je tak identyfikuje, wykazuje przy tym, że to coś już jest znane.
Dzisiaj Sata poinformował mnie o odebraniu wiadomości. Wiadomości, na którą tak długo czekałem. Dzięki wam Fuel Rats za przekazanie dalej mojego komunikatu.
Z treści otrzymanego rozkazu okazuje się, że [TWH] Boski Penetrator mógł nie wiedzieć o moim zaginięciu. To w takim razie kto nadał tą wiadomość, która dotarła do mnie uszkodzona.
Zresztą to już nie ważne, dane dziennika pokładowego zostały z byt mocno uszkodzone, i nic więcej już się nie do wiem.
Hmm zastanawia mnie jedno po kiego licha każą mi się nazywać Wuj Matt? Ta "papierkowa" robota jak ja jej nienawidzę.
Najważniejsze, że mogę dalej podążać w kierunku Sagi.