Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Pristine to właśnie najbogatsze złoża ale: nie najbogatsze w sensie że z każdej skałki każdy odłupany fragment będzie miał 60% zawartości - tylko ogólnie że w tym akurat pierscieniu ( czyli we wszystkich asteroidach w nim ) nikt jeszcze nie kopał .. lub po prostu ilośc matreriału jest w zasadzie nienaruszona w skali całego pierścienia.

A jeśli szukasz super wydajnych asteroid z których beda wypadały fragmenty po 60 % zawartości to nigdy nie znajdziesz.

przepraszam - Platyna potrafi mieć nawet 65% zawartości we fragmencie kiedy kopiesz w Hot Spocie platyny.
Tritium ( paliwo do lotniskowca ) rzadko przekracza 34% we fragmencie , Osmium jak znajdziesz 27% zawartości to wieś tańczy i śpiewa i w ogóle impreza na tydzień.
wszelkie materiały które można pozyskać z rozsadzania skałek - też mają zwykle po 60%zawartości .. ale trzeba jeszcze te skałki nadające się do wysadzenia znaleźć... Smile

A co do większej ilości amunicji bez latania..
w zasadzie potrzeba tylko do wysadzania skał i jeśli dobrze pamiętam do tych "wierteł" które się wbijają w skałe..
1) uzupełnianie amunicji podczas każdego pobytu na stacji / lotniskowcu
2) synteza
3) zapakować więcej działek na sloty ( i wyłączyć zasilanie w pozostałych, lub nie przypisywać ich do guzika spustu )
3a ) kiedy amunicja sie w jednym skończy, aktywować drugi..
3b ) bardzo tej opcji nie polecam bo drugie działko będzie strzelało pod kątem ( będzie umieszone po lewej lub prawej stronie statku ) - dodatkowo poprawka wynikająca z krzywizny lotu pocisku będzie za każdym razem/strzałem inna ze względu na inną odległość statku od asteroidy.. efekt : amunicja w zapasowym działku skończy się szybciej niż ci się wydaje, bo po prostu nie będziesz trafiać w szczelinę w skale..
4) jeśli nie masz lotniskowca i stacji w pobliżu a masz jeszcze limpety w ładowni -> skrobać laserami inny wartościowy materiał aż do zapełnienia ładowni
5) synteza ( wiem że już pisałem )
5a ) nie masz naprawdę naprawdę podstawowych metali na syntezę? - Horizons -> SRV -> 3 godziny jazdy po najbliższej planecie -> pełna ładownia najprostszych materiałów ( ale i tak zbieraj wszystko ) -> powrót do kopania
5b ) synteza - teraz już masz z czego syntezować
Odpowiedz
@Debren
U mnie to tak wygląda i nie widzę niczego takiego albo po prostu ślepy jestem.
https://zapodaj.net/74f1d81d15e0d.jpg.html
https://zapodaj.net/167eb6b9eaaf5.jpg.html

@MAGNUM354
No właśnie o to mi chodzi że nie wiem jak rozróżnić takie lepsze warte uwagi pierścienie czy Hot Spoty. Myślałem że można to przez https://edtools.cc/hotspot ale nie znalazłem tam układów które by mnie interesowały.
Co do zawartości to kopie w metalach (tak mam ustawiona rafinerie) i co zauważyłem to naj częściej zawartość to od kilkunastu do dwudziestu paru. Choć nie powiem trafiały się takie ponad 30% i to chyba nawet Osmium ale głowy za to nie dam. Właśnie w to w dużej mierze uderzam bo ogólnie, łatwo dostępne a sporo płacą za to.

Co do amunicji i działek to latam T9 z każdym rodzajem działek do kopania. Korzystam z każdego rodzaju, z jednych więcej a z innych mniej zależy jak się trafią zasoby.
1) Nie po to robiłem sobie koparkę z T9 żeby latać teraz z pustymi ładowniami bo zabrakło mi amunicji.
3, 3a, 3b) Podwójnie mam załadowane tylko lasery, reszta pojedynczo. Niestety strzelanie pod kątem w tym statku jest normalne, tylko jedno działko strzela na wprost a reszta pod kątem.
4) Akurat to mi się wydaje oczywistością, ale to też zależy ile jeszcze ma się miejsca w ładowni czy po prostu jest to dopełnienie jej czy jeszcze sporo wolnego.
2, 5, 5a, 5b) Mógł bym to robić ale właśnie brakuje mi jednego zasobu, całą resztę mam potrzebnych na maxa ale zarówno przy wiertle jak i ładunkach brakuje mi jednego składnika.
Odpowiedz
(28.05.2022, 15:58 UTC)Arthur83 napisał(a): @Debren
U mnie to tak wygląda i nie widzę niczego takiego albo po prostu ślepy jestem.
https://zapodaj.net/74f1d81d15e0d.jpg.html
https://zapodaj.net/167eb6b9eaaf5.jpg.html

<...>
No i wyglada to tak: [Obrazek: Reserves.jpg]

A stopnie jakosci sa: Pristine, Major, Common, Low, Depleted.
Odpowiedz
Arthur, nadal tego nie rozumiesz.
Pierścień - to grupa skał kręcąca się wokół orbity ( zwykle gazowego giganta )
Hot Spot - to PUNKT ( wielkosći kilku milionów czy kilkuset tysięcy kilometrów ) w / na powierzchni pierścienia - w którym występuje zwiększone skupisko danego materiału np. hot spot platyny, hot spot bertranditu itd.

Hot spot jest niewidoczny dopóki nie sprawdzisz / zeskanujesz samego pierścienia. Musisz to zrobić za pomocą DSS - detailed surface scanner - czyli tego samego urządzenia które skanuje same planety. Strzelasz sondę w pierścień i tyle.
Ah, i musisz mieć DSS zawsze przy sobie - bez niego nie widzisz hot spotów nawet jeśli je wcześniej odkryłeś ( chyba że już to zmienili ).

Napisałeś jeszcze że podwójnie masz zamontowane na statku tylko lasery - nie wiem co to znaczy serio - czyli jeśli używasz 4 sztuk laserów do skrobania skałki -> to według mnie masz na statku 8 wieżyczek laserowych ( skoro masz je podwójnie ) Smile

jaja se robię - w tym przypadku nie można używać określenia podwójnie = po prostu pisz ile masz laserów i tyle .

a wracając do tematu :
1) nie ma w grze Elite Dangerous ZADNEJ broni która posiada zapas amunicji w ładowni statku - możesz mieć lotniskowiec i 25 000 ton ładownosci na nim a i tak jednego więcej pocisku do ŻADNEJ broni nie przewieziesz.
2) zgaduję że masz 4 lasery górnicze i jedno działko do wysadzania skał , jedno do wwiercania się w skały ( do niczego nie potrzebne oprócz do marnowania czasu ) i jedno działko energetyczne do odstrzeliwania "guzków" z powierzchni asteroidy
3) amunicje potrzebuje tylko działko do wysadzania , i chyba to do wwiercania się w skałki .
Jeśli masz po jednej sztuce to amunicja w nich szybko ci się skończy, nic nie poradzisz, oprócz kupowania -> źle.. UZUPEŁNIANIA w nich amunicji na stacji albo syntezowaniu.
Jak pisałem, możesz wziąść drugie działko, ale będzie ciężko z niego trafiać w skałę, a już wogule z T9 bo jest szeroka.

Latałes kiedyś Anacondą?
zrób sobie z niej górnika

Napisałeś jeszcze , że nie po to robiłeś koparkę z T9 żeby latać z pustymi ładowniami bo skończyła ci się amunicja.
Dokładnie z tego powodu , wcześniej napisałem ci żebyś zbierał materiały za pomocą laserów do momentu aż ci się nie skończą limpety zbierające, właśnie po to żeby nie latać z pustymi ładowniami...
Odpowiedz
@Debren
Dzięki, ja w sumie szukałem tego jako takiej informacji jak są dane planety podane i to przeoczyłem.

@MAGNUM354
No jakieś tam podstawy fizyki-astronomii jeszcze pamiętam z szkoły, tak źle ze mnie jeszcze nie jest.
Tak wiem jak znajdować Hot Spoty, tylko myślałem że może można jakoś określić które są bardziej zasobne a które bardziej wyeksploatowane.

1) No tego nie wiedziałem, dlatego pytałem o to.
2) W T9 masz 5slotów na branie i mam w nie włożone 2 lasery, 1 do odłupywanie, 1 wiertło i 1 sejsmicznie.
3) No zauważyłem że jest dość szeroka i tylko jedno jest miejsce na wprost a cała reszta miejsc na działka ma po bokach i strzela się pod kątem. Jakoś się do tego już przyzwyczaiłem i najczęściej udaje mi się dobrze strzelić.

Anaconda to jeszcze nie na moją kieszeń, choć nie powiem fajnie dużo ma miejsca na broń ma jak widzę. Jeszcze parę lotów na kopanie i będzie mnie stać.

No jak trzeba tylko z laserów korzystać to to robię, ale szlak mnie trafia jak nie mam już działek sejsmicznych a tu nagle co chwila się skała do rozsadzenia trafia. To ta złośliwość gry, wcześniej było się trzeba ich naszukać a teraz trafia się jedna za drugą.
Odpowiedz
nie ma lepszych i gorszych hot spotów , w hot spocie masz zwiększone wystepowanie danego materiału i tyle . Możesz jedynie sugerowac się zasobami ogólnymi pierścienia i już. Pristine to najbogatsze.
Jak będziesz chciał , ijakevent eksploracyjny się skończy to zarobimy na anacondę z wyposazeniem w jeden wieczór.
Inżymierkę już bedziesz musiałsam ogarnąc, ale niektóre składniki dla inżynierów mogę tez ci pomóc zebrać.
Odpowiedz
@Arthur83 nie da się rozróżnić, który hotspot ma mniej, a który więcej rudy. ALE!
~
1) Im bliżej środka danego hotspota, tym bogatsze złoża. Im bliżej krawędzi, tym uboższe. To widać też po kolorystyce hotspota.

2) Czasami zdarzy się tak, że znajdziesz dwa nachodzące na siebie hotspoty z tym samym typem rudy. W tym przypadku w części wspólnej będzie mega-bogate złoże, aczkolwiek należy pamiętać o zasadzie 1) powyżej. Więc jeżeli nachodzą na siebie zaledwie brzeżkiem, to raczej nie zauważysz różnicy. Ale jeśli część wspólna jest duża i obejmuje środek hotspota/ów, to już jest jackpot.

Czasami są też i takie bonanzy:

[Obrazek: upload_2020-6-18_12-45-38-png.20641]
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Dzięki za wyjaśnienie, po prostu miałem inne wyobrażenie tego i myślałem że z Hot Spotami jest jak z pierścieniami. No ale teraz jestem już mądrzejszy Biggrin

@MAGNUM354
Na razie radze sobie sam. Surowce lecą nawet całkiem dobrze i trafiają się nawet takie skałki https://zapodaj.net/501e910af4621.jpg.html i już na gołą Anaconde mnie stać Smile
Odpowiedz
a tak przy okazji to miners tool jeszcze działa?
i czemu nie ma już takich zwyżek cen jak kiedyś gdy painita można było puszczać po bańce za kontenerek?
Odpowiedz
dlatego że nie ma . i co im zrobisz ?
Nakop sobie Serenditit ( czy jakoś tak ) , spokojnie sprzedasz za 500 000
Odpowiedz