Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
ja nie wiem czy ty wiesz, ale jak potrzebujesz pieniędzorów na paliwo i OC to wejdź na kanały głosowe na naszym discordzie coś poradzimy Smile
linki do discorda znajdziesz na forum.
Odpowiedz
Pozwolę sobie dodać małe sprostowanie do wypowiedzi kolegów.
Sentinelle → jeśli po zaznaczeniu widzisz ich status "clean" to nie tykaj, jeśli zaś "wanted" rozwalaj bo za każdego masz 1k kredek.

Opłacenie mandatów → wybieraj systemy z poziomem bezpieczeństwa "low", z "contact" wybieraz "interstellar" i tam płacisz mandaty oraz grzywny.
Gdy dolatujesz do stacji, gdzie masz status "wanted" staraj się jak najszybciej wlecieć w strefę "no fire", a następnie najzwyklej w świecie poproś o zgodę na dokowanie; otrzymasz ją na statusie "anonymous". Efektem tego jest niemożność skorzystania z większości usług stacji takich jak misje, zakup/sprzedaż towaru, zmiana/zakup modułów, naprawa, uzupełnienie amunicji, itd. jedynie możesz zatankować oraz, co najważniejsze zapłacić mandat. Plusem jest także to, że już nie będziesz skanowany ani ostrzelany.

Wyjątkiem jest sytuacja, gdzie u frakcji kontrolującej stację masz status "hostile". Wówczas stacja po zaznaczeniu na hologramie ma kolor czerwony. W takim wypadku uciekaj ile mocy w thrusterach Wink
[Obrazek: 244031.jpg]

Odpowiedz
Na początku grania w Ellite miałem ten sam problem co Jacek, ale dość szybko nauczyłem się używać silentrunning. Bardzo fajnie wyjaśniliście ten wątek koledze. Sam też skorzystałem, gdyż kilka razy statki bezp. już drasnąłem...
Odpowiedz
(28.03.2021, 07:36 UTC)MAGNUM354 napisał(a): ja nie wiem czy ty wiesz, ale jak potrzebujesz pieniędzorów na paliwo i OC  to wejdź na kanały głosowe na naszym discordzie coś poradzimy Smile
linki do discorda znajdziesz na forum.

Biggrin Na razie nie jestem godzien :Biggrin

Gram już tyle, a wciąż mi się wydaje, że tylko liznąłem tę grę z wierzchu. 

A jeszcze wykupiłem dostęp do Alfy... Masakra - kiedy ja to ogarnę...
Odpowiedz
Oj tam co za bzdury.. zdarzało się że nowi gracze drugiego dnia kupowali anakondy Smile
Odpowiedz
Postanowiłem spróbować swych sił w branży piraciej i na pierwszy ogień poszedł megaship.
Po zeskanowaniu struktury i namierzeniu ładowni robię skan jej zawartości → ładownia pełna więc skan miejsca dla limpeta, zaznaczam, puszczam limpeta, ten hakuje, ładownia się otwiera, są odpowiednie efekty wizualne, głosowy komunikat, że towar został wyrzucony ale... na tym koniec. Mimo, że jest informacja o zrzuceniu towaru nic nie wylatuje. Ani jednej beczuszki.

Moje pytanie → to jest jakiś bug czy też ja coś robię nie tak? A jeśli ja zawaliłem to co i jak mam postąpić by dostać coś więcej niż tylko mandat za "piracy"? Wink

Odpowiedz
(30.03.2021, 19:39 UTC)Gnievmir napisał(a): Postanowiłem spróbować swych sił w branży piraciej i na pierwszy ogień poszedł megaship.
Po zeskanowaniu struktury i namierzeniu ładowni robię skan jej zawartości → ładownia  pełna więc skan miejsca dla limpeta, zaznaczam, puszczam limpeta, ten hakuje, ładownia się otwiera, są odpowiednie efekty wizualne, głosowy komunikat, że towar został wyrzucony ale... na tym koniec. Mimo, że jest informacja o zrzuceniu towaru nic nie wylatuje. Ani jednej beczuszki.

Moje pytanie → to jest jakiś bug czy też ja coś robię nie tak? A jeśli ja zawaliłem to co i jak mam postąpić by dostać coś więcej niż tylko mandat za "piracy"? Wink

To jest niestety zabugowane Sad

To samo dzieje się w instalacjach orbitalnych.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Zawsze możesz wyrywać diamenty z ładowni statków transportowych Smile
Mieliśmy tu kiedyś taki sport i specjalistów w tym Smile
Odpowiedz
(31.03.2021, 11:47 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): To jest niestety zabugowane Sad

To samo dzieje się w instalacjach orbitalnych.

Dzięki za odpowiedź. Zacząlem szukać na własną rękę i znalazłem odpowiedź na dręczące mnie pytanie. Poniżej info dla osób, które mogłyby szukać informacji na ten sam temat:
Bug zgłoszony ponad rok temu; link: https://issues.frontierstore.net/issue-detail/14359
Temat na forum Frontiera; link: https://forums.frontier.co.uk/threads/is...en.548766/

(31.03.2021, 15:03 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Zawsze możesz wyrywać diamenty z ładowni statków  transportowych Smile
Mieliśmy tu kiedyś taki sport i specjalistów w tym Smile

Dzięki za dobre chęci i przepraszam za nieświadome wprowadzenie Cię w błąd. Nie chodzi mi o kasę bo tej mam tyle, że lotniskowca mam opłaconego na prawie 15 lat. Zwłaszcza, że na "piractwie" raczej porządnej kasy zarobić się nie da.
W moim wypadku chodzi o BGS. Od Października biorę się "za łeb" z "hudsoniakami" w systemie Tawell. Wierz mi → ubaw mam po pachy szczególnie, gdy przysyłają 6 albo i więcej lotniskowców przeciwko mnie i memu synowi Biggrin
Oni tą grę chyba zbyt poważnie traktują nie zdając sobie sprawy, że dostarczają mi rozrywki Smile

Odpowiedz
(30.03.2021, 10:18 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Oj tam co za bzdury.. zdarzało się że nowi gracze drugiego dnia kupowali anakondy Smile

Dorobiłem się anakondy, ale jest tak "goła", że strach nią latać :Biggrin

BTW. Nie masz może jakiejś (nie za dalekiej) miejscówki, gdzie można zdobyć (raw) materiały dla inżynierów? 
Odczuwam permanentny brak Tungstenu :Smile 
Miejsca, które odwiedziłem są dość ubogie. Dużo jeżdżenia tym nadsterownym pojazdem - brrr...

(28.03.2021, 10:24 UTC)Mad Stinger napisał(a): Na początku grania w Ellite miałem ten sam problem co Jacek, ale dość szybko nauczyłem się używać silentrunning.                                                                                                             Bardzo fajnie wyjaśniliście ten wątek koledze. Sam też skorzystałem, gdyż kilka razy statki bezp. już drasnąłem...

Tzn. "drasnąłeś lakier", zaczynają Cię gonić, a Ty przechodzisz w silentrunning? :Surprised
Dobre...
Odpowiedz