Zakup HOTAS - co w 2020 ?
(19.04.2020, 12:54 UTC)kosmaty_dziadu napisał(a): Witam wszystkich serdecznie. Przed chwilą się zarejestrowałem z nadzieją na odnalezienie odpowiedzi na pytanie jaki hotas... i dalej nie wiem, LuLs czy w tym TH16000FCS wystarcza przycisków na pełne sterowanie czy trzeba się posiłkować klawiaturą? gram na VR i przydało by się żeby przyciski mieć pod ręką. Na razie gram na klawiaturze i myszy więc jest dość hardkorowo Smile

Starczy. Jak dla mnie nawet jeszcze za dużo Smile. Siedzę teraz w ED codziennie i gra nabrała nowego wymiaru Smile

Zaczął mi nawet zestaw VR chodzić po głowie ale wiem, że spał bym z nim pod mostem gdyby małżonka zobaczyła ;Wink
Odpowiedz
(20.04.2020, 12:30 UTC)LuLs napisał(a):
(19.04.2020, 12:54 UTC)kosmaty_dziadu napisał(a): Witam wszystkich serdecznie. Przed chwilą się zarejestrowałem z nadzieją na odnalezienie odpowiedzi na pytanie jaki hotas... i dalej nie wiem, LuLs czy w tym TH16000FCS wystarcza przycisków na pełne sterowanie czy trzeba się posiłkować klawiaturą? gram na VR i przydało by się żeby przyciski mieć pod ręką. Na razie gram na klawiaturze i myszy więc jest dość hardkorowo Smile

Starczy. Jak dla mnie nawet jeszcze za dużo Smile. Siedzę teraz w ED codziennie i gra nabrała nowego wymiaru Smile

Zaczął mi nawet zestaw VR chodzić po głowie ale wiem, że spał bym z nim pod mostem gdyby małżonka zobaczyła ;Wink

Powiem ci że w VR ta gra to fenomen OO. Nie mogę ustawić najwyższych rozdzielczości czy max detali bo mam za słaby komputer ale i tak jest kosmicznie :Smile
Odpowiedz
A ja potwierdziłem swoje zdanie groszem i zamówiłem dzisiaj x56 Biggrin
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(20.04.2020, 14:59 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): A ja potwierdziłem swoje zdanie groszem i zamówiłem dzisiaj x56 Biggrin

Jestem bardzo ciekawy wrażeń, bo sam o takim sprzęcie myślę.
Odpowiedz
kupiłem x56 i masakra dziś poszedł zwrot, przepustnica nawet na minimalnym oporze chodziła bardzo ciężko (dopiero po kilu przesunięciach coś tam puszczało) joystkick miał straszny luz przez co musiałem ustawić w grze deadzone na wszystkie osie po około 20% mam nadzieje że tylko mój egzemplarz był taki nietrafiony. no i miał kilka dziwnych rysek więc wydaje mi się że nie byłem jego pierwszym właścicielem. zakup dokonany na morele.net ale jak tylko odzyskam gotówkę to myślę nad zakupem ale bezpośrednio na stronie logitechu
Odpowiedz
Przyszedł dzisiaj x56, po pierwszych 1,5h i przesiadce z x52 jeszcze nie jestem przekonany czy zostanie. Dam sobie z tydzień czasu na testy, ale na razie "nie zeżarło".
Odpowiedz
(22.04.2020, 17:31 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Przyszedł dzisiaj x56, po pierwszych 1,5h i przesiadce z x52 jeszcze nie jestem przekonany czy zostanie. Dam sobie z tydzień czasu na testy, ale na razie "nie zeżarło".

A tak z ciekawości spytam, gdzie zamówiłeś ?
Odpowiedz
A ja zapytam co nie zeżarło?
[Obrazek: 172123.png]
Odpowiedz
Jako, że x56 już czeka w kartonie na oddanie to podziele się tym co i jak.
Moją sztukę zamówiłem po zwrocie z allegro za 750zł, w opisie aukcji było "nie testowany", ale jako, że przysługiwało 14 dni na zwrot to postanowiłem wziąć go na "testy". W moim przypadku zestaw ma ghosting przycisków (potrafił "wcisnąć" wszystkie przyciski na przepustnicy na raz) i kilka mniejszych problemów.

Odstawiając na bok te przypdałość "danej" sztuki, to jeżeli chodzi o bardziej ogólne odczucia:
- zewnętrzna jakość wykonania jest bardzo dobra, plastik wysokiej jakości, spasowanie całości nie budziło zastrzeżeń.
- precyzja i twardość joysticka bardzo mi przypasowała i był dużo lepsza niż w moim x52 - joy zbierał nawet najmniejsze i bardzo precyzyjne ruchy.
- nie wiem natomiast, dla ludzi z jak gigantycznymi łapami, a przy okazji chudymi palcami jest ten zestaw. Mam ręcę na rękawiczki rozmiaru L i miałem problemy z sięganiem kciukiem do hat'ów na joyu, albo tylnych guzików na przepustnicy.
- ergonomia - a co to za trudne słowo?
- nawpierdzielali jakieś 4-way-switche na boku przepustnicy, ale są one praktycznie nieużywalne, bo albo zachaczają o podstawę, albo trzeba się gimnastykować żeby je użyć.
- mi osobiście najbardziej brakowało 4 way switcha z tyłu przepustnicy, jak w x52 i pro - w x56 jest tylko góra-dół - czemu? cholera wie.
- przełączniki na podstawie przepustnicy, jakkolwiek rewelacyjnie wyglądały, to ich użyteczność też była dyskusyjna - część mogła zostać przeniesiona na podstawę joysticka.
- sama przepustnica, nawet całkowicie rozkęcona, była strasznie twarda - zdecydowanie za twarda do szybkich ruchów potrzebnych np. w CQC.

Jako, że na Viprila kasy nie wydam, a nic lepszego niż mój niezniszczalny x52 nie ma dostępnego na rynku, to kończę poszukiwania Biggrin

Wracając do pytania postawionego w tytule wątku - w 2020 kupiłbym nowe x52/x52pro na gwarancji, lub T16000.
Odpowiedz
Hej,

Ja również myślę o x52 ale z powodów estetycznych zależy mi na wersji szarej (konkubina się awanturuje) Ale w ofertach x52 są już raczej czarne.

Czy szare wersje to były Saitek, a czarne to są nowsze Logitech? Poza kolorem jest różnica między nimi? Zna ktoś sklep gdzie zalegają szare x52?

I chyba jak większość będę rozdarty między x52/x52 pro/x56
Odpowiedz