![]() |
|
Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: Zakup HOTAS - co w 2020 ? (/showthread.php?tid=5975) |
Zakup HOTAS - co w 2020 ? - LuLs - 07.04.2020 Witam Dziś zawitałem na forum i od razu poproszę was o pomoc. Założyłem nowy temat, chociaż znalazłem inne już istniejące o podobnej tematyce ale... dość leciwe. Noszę się zamiarem zakupu Kontrola/Joysticka z przepustnicą/ systemu HOTAS i mam na ten cel... hmmmm... 800 zł maks. Będę go używał głównie do ED ale też chciałbym aby służył mi troszkę w War Thunder. Niestety... przeglądanie, czytanie, nie wyłania lidera.... W zasadzie są dwie możliwości - albo coś Thrustmastera albo Saitek/Logitech... ( czy poprawiono już tą jakość ich wyrobów czy jednak dalej to szmelc ) Liczę na waszą pomoc jako praktyków w tej kwestii... Z góry bardzo dziękuję RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Fenyl de Lechia - 07.04.2020 W tym budżecie odpowiedź jest tylko jedna - logitech x52pro. Ewentualnie promocja na x56. RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Xenderr - 07.04.2020 Ja kupiłem sobie kilka dni temu Thrustmaster TWCS HOTAS (bez pedałów) i jestem zachwycony. Jedyna wada to ilość przycisków na joysticku i tylko jeden HAT. Przyciski na podstawie przydają nadają się do funkcji, których używa się rzadziej, na przykład włączania świateł. Przepustnica oferuje za to znacznie więcej: trzy haty, kilka przycisków, analogowy minijoystick, rolka, manetki. Wcześniej miałem HOTAS CH Products, zdecydowanie wyższa półka, ale sprzedałem bo od prawie dwóch lat nie używałem. Teraz coś mnie wzięło i miałem ochotę kupić Virpila, który niestety w chwili obecnej jest niedostępny, dlatego kupiłem Thrustmastera do którego mam większe zaufanie niż do Logitech/Saitek ;p. Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo zestaw leży mi w dłoniach znacznie lepiej niż CH Products, do tego strasznie przeszkadzały mi pedały i tutaj też wygrywa TWCS ponieważ ma skrętną rączkę. RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - USSER-PL - 07.04.2020 Ja osobiście polecam zabawę na dwa joysticki... ale to tak bardziej z racji zamiłowania do kopania (w koparce). Miałem zestaw TWCS i... chętnie miałbym znowu od niego samą przepustnicę. Lepiej leży w łapsku niż taki HOTAS 4. RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Macias071 - 07.04.2020 Wydaje mi się, że sensownym rozwiązaniem jest T.16000M FCS Hotas od Thrustmastera. Mam, posiadam. Lata się na tym przyjemnie ![]() Ale... musisz wiedzieć, że Joy ma pewną wadę fabryczną, która z czasem doprowadza do szewskiej pasji. A mianowicie - z czasem wyrobi się w joyu oś Z (czyli w grze oś YAW). Prowadzi to do tego, że statek samoczynnie zaczyna Ci skręcać w prawo bądź w lewo i wykonuje to na zasadzie takich irytujących "skoków". U mnie ta wada dała znać o sobie po ok. roku intensywnego użytkowania. Rada moja taka, że jak się zdecydujesz na ten zestaw to zapamiętaj gdzie masz paragon w razie 'W' ![]() Ale na Allegro można z czasem wyhaczyć samego Joya w całkiem przyzwoitych pieniądzach. RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Indygo - 08.04.2020 @Macias071... miałem to samo.. rozebrałem rączkę, kapnąłem kropelkę wd40 do potencjometru, potem bardzo bardzo długo składałem rączkę ![]() działa ... ale kapnięcie wd40 do potencjometru równie dobrze może go dobić póki co używam tego zestawu prawie od trzech lat (T16000 FCS) i jestem zadowolony aczkolwiek zaczyna padać potencjometr w tym "skrzydełku" na przepustnicy, trza będzie powtórzyć akcję rozbierania i wd40
RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Dako - 08.04.2020 Mimo wszystko zamiast WD-40 lepiej użyć specyfiku do regeneracji potencjometrów np. Kontakt PR https://sklep.avt.pl/kontakt-pr-60ml.html Tanio a pewnie
RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Fenyl de Lechia - 08.04.2020 FCS Hotas od TH jest bardzo fajny, natomiast nie powiedziałbym, że jest lepszy od x52 pro, szybciej porównałbym go z x52. Podany budżet pozwala na zakup trochę lepszego sprzętu niż FCS, dlatego go nie wymieniłem
RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Xenderr - 08.04.2020 x52 Pro ma jakieś znaczące różnice względem zwykłego x52, poza kolorem? ;p RE: Zakup HOTAS - co w 2020 ? - Fenyl de Lechia - 08.04.2020 Bebechy te same, jakość wykonania trochę lepsza i inna sprężyna w joyu. |