Zakup HOTAS - co w 2020 ?
@D3F4UT
Ten orczyk http://www.thrustmaster.com/pl_PL/produc...der-pedals raczej "szału nie robi" aczkolwiek dziś nie ma tańszych (tzn. nowe w zestawie na gwarancji) alternatyw.
Jedna uwaga jeśli chcesz kupić ten zestaw wyłącznie do ED to imo akurat orczyk nie będzie Ci specjalnie potrzebny. Z drugiej strony jeśli latasz w jakieś symulatory samolotów (WoT, P3D, XP-11, DCS, Ił-2) to może warto rozważać taki zakup.

ps.
Przy używaniu orczyka dochodzą też tak trywialne fizyczne ograniczenia tzn. na wykładzinie/dywanie raczej będzie stabilny ale na takich panelach może się trochę przesuwać i będzie trzeba kombinować. Choć jest na to też proste rozwiązanie.
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Jednak zdecydowałem się dołożyć i zamówiłem x56. Dzięki wszystkim za opinie Smile
Odpowiedz
Dziś odebrałem TH16000 hotas. Co prawda sprawdzenie przebiegło "po łebkach" po kumpel miał wczoraj 40 i na video czacie popijaliśmy rudą ale na chwilę, bez żadnej konfiguracji mocniejszej odpaliłem ED i WT. No wrażenia niesamowite Smile. Rzeczywiście zupełnie inne odczucia gry i sama zabawa. 

Jeszcze raz dzięki za pomoc i... miłego i zdrowego weekendu życzę.
Odpowiedz
Jeśli nie posiadasz to imo warto rozważyć inwestycję w taniego free/opentrack-a lub drogiego TrackIR-a i wówczas ED nabierze innego wymiaru Smile
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Jeszcze VR reverb... i... coś się wymyśli...
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
(11.04.2020, 15:46 UTC)Dako napisał(a): Jeśli nie posiadasz to imo warto rozważyć inwestycję w taniego free/opentrack-a lub drogiego TrackIR-a i wówczas  ED nabierze innego wymiaru Smile

Taki tani freetrack to koszt około 100 PLN, naprawdę warto.
Odpowiedz
Sam dziś zamówiłem i mam nadzieję, że w środę będę już miał: https://allegro.pl/oferta/freetrack-clip...6895074955

Miałem Tobii 4C, świetnie się sprawdzało z monitorem 23", ale kiepsko współpracowało z zakrzywionym monitorem 32" - ciężko przykleić, problemy z trackingiem na krawędziach monitora oraz gubienie moich oczu ze względu na dużą odległość względem ekranu. Jednak jeśli siedzisz stosunkowo blisko i masz monitor do 27" to Tobii jest świetnym rozwiązaniem, choć nieco droższym
Odpowiedz
co do hotas'a to osobiście nie wiem co tak z czystym sercem poradzić. Używam hotas x od roku. Generalnie jest super, cena niewielka, użytkowo jest fajny ale jakościowo nie zachwyca (bebechy). Regularnie muszę go rozbierać, czyścić i zakraplać potencjometr, czy smarować ruchome części smarowidłem. Czasami to już robi się irytujące. Dopóki nie ma akcji typu drgający joystic (wirtualnie) czy samoskręcenia/obracanie to jest bajka. Jeśli chodzi o ilość przycisków to zdecydowanie jest wystarczająca. Wystarczy że część akcji podepniesz pod dwa przyciski ( to tak jakbyś kolejny miał). Ja tak robię i jest spoko. To tak jakbyś używał crtl + przycisk numeryczny tylko używając samych przycisków na hotas. Kolejna sprawa to tracker. Super sprawa mega polecam! kupiłem za 100 W ALLEGRO taką samoróbkę https://allegro.pl/oferta/freetrack-clip...701b8c0118 i jestem bardzo zadowolony Smile
o7

dodam jeszcze że podobnie miałem z Thrustmaster t.16000M - sam skręcał w lewo, drgał itd. Był 2x wymieniany na nowy, historia po dłuższym użytkowaniu jednak się powtarzała. Przesiadłem się na Hotas x, ale z nim jest podobnie. Różnica taka,że nauczyłem się go samemu naprawiać w końcu. Jakbym miał teraz coś kupować to chyba poszukałbym coś innej marki bo Thrustmaster coś nie daje rady ostatnio
Odpowiedz
Witam wszystkich serdecznie. Przed chwilą się zarejestrowałem z nadzieją na odnalezienie odpowiedzi na pytanie jaki hotas... i dalej nie wiem, LuLs czy w tym TH16000FCS wystarcza przycisków na pełne sterowanie czy trzeba się posiłkować klawiaturą? gram na VR i przydało by się żeby przyciski mieć pod ręką. Na razie gram na klawiaturze i myszy więc jest dość hardkorowo Smile
Odpowiedz
@kosmaty_dziadu można robić shifty, więc przycisków Ci na pewno nie zabraknie - poza tym zawsze jest jeszcze Voice Attack.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz