25.03.2020, 11:56 UTC
W sumie to najbardziej kusi mnie znacznie droższy Valve Index ze względu na pełne śledzenie palców ;P
|
[VR] Virtual Reality - dyskusja ogólna
|
|
25.03.2020, 11:56 UTC
W sumie to najbardziej kusi mnie znacznie droższy Valve Index ze względu na pełne śledzenie palców ;P
25.03.2020, 12:39 UTC
Nie ten budżet
ale Alyx ma być system sellerem Indexa, także...
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
25.03.2020, 13:35 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.03.2020, 13:36 UTC przez Xenderr.)
Budżet mam dość elastyczny, inne pytanie, czy warto dopłacać względem Rift S
![]() Niestety na chwilę obecną, wszystko niedostępne, więc na weekend nic nie kupię, a ja jestem taki niecierpliwy
@Xeonary proponuję zanim coś kupisz sprawdź (jeśli tego nie zrobiłeś) swoje IPD bo może się okazać, że zakup pewnych headsetów (takich jak Reveb, Rift S) z powodu braku regulacji będzie dla Ciebie dużym rozczarowaniem
![]()
25.03.2020, 14:31 UTC
To ja przekleje moje porady VR, które kiedyś tam napisałem i powielam gdzie pytają:
Miałem na oczach wszystkie dostępne w tej chwili na rynku VR, z wyłączeniem Pimaxów i napiszę tak: do 1000zł - tylko używki. do 1500zł - Lenovo Explorer, do 2000zł - Samsung Odyssey+ (przy dostępności/promocji) do 2500zł - Oculus Rift S Stać Cię?- Valve Index (całościowo jest to najlepszy dostępnie obecnie sprzęt) Za podobną cenę do Rifta można kupić HP Reverb, ale Oculus jako platforma jest dużo bardziej dopracowana. Do samej ED HP wygląda nieziemsko, ale nie kupujesz sprzętu za 2500zł do jednej gry, a w innych szala zdecydowanie przesuw się na stronę Rifta - lepszy tracking kontrolerów, sama platforma Oculusa jest dużo bardziej dopracowana itd. Z innych porad: Jeżeli wyglądasz jaki Sid z epoki lodowcowej i masz oczy tam gdzie normalni ludzie mają uszy - Samsung, ze względu na mechaniczną regulację IPD. Jeżeli nie nosisz okularów - przed zakupem idź do optyka i ładnie poproś o zmierzenie IPD (odległość źrenic) bo większość headsetów ma bardzo ograniczoną regulację w oprogramowaniu, do 67mm. Kupujesz WMR - nie kupuj bez kontrolerów, będziesz żałować, a same bardzo ciężko znaleźć. Do tego info z ostatniej chwili - wychodzi nowe VR od HP we współpracy z Valve: https://ithardware.pl/aktualnosci/hp_zap...11778.html
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
25.03.2020, 14:48 UTC
Dzięki za porady!
Zmierzyłem IPD, wyszło 64-65mm. Okulary noszę, ale nie pamiętam jakie mam IPD, najwyżej się przejdę, żeby wykonać dokładny pomiar. Tak, czy siak wydaje mi się, że wpadam w optymalny przedział. Zaciekawiły mnie te nowe gogle od HP, poczekam na więcej informacji. Teraz praktycznie Valve Index jest i tak nie do dostania, Oculus Rift S też nie wiadomo kiedy będzie. Pewnie wybór padnie na VI albo to co pokaże HP.
28.03.2020, 22:11 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.03.2020, 22:15 UTC przez Kyokushin.)
Nic innego niż HP Reverb nie ma sensu brać.
Index to poprzednia generacja, w ogóle nieporównywalnie gorsza jakość obrazu. Nowy Reverb od HP pewnie wykosi wszystko, ale nie spodziewam się wyższej rozdzielczości niż w obecnym, która jest notabene w tym temacie najważniejsza, no i to kolejne pewnie co najmniej pół roku czekania. Słabe śledzenie WMR czy jakiś przypadłości można między bajki włożyć. MS I Valve dopracowały stery i pluginy że wszystko działa jak ta lala, plug and play.
29.03.2020, 11:19 UTC
Idealne byłby połączenie HP Reverb + kontrolery od Valve Index ;P.
W zasadzie ostatnio nie gram w żadne sim, Elite itp. Bardziej chce kupić VR do grania na stojąco w gry takie jak Half Life, beat saber itp.
29.03.2020, 12:59 UTC
Wniosek taki, że do symulatorów HP Reverb jest super, do room scale już nie koniecznie ;p. Tak, czy siak jakość obrazu najlepsza na rynku.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| [VR] Windows Mixed Reality - dyskusja ogólna | Kyokushin | 130 | 122,089 |
23.11.2024, 20:53 UTC Ostatni post: Cthulhu Squadron |
|
| VR - gogle i krzesło | jts | 3 | 2,990 |
10.05.2021, 11:24 UTC Ostatni post: szarik |
|
| 150 lat w wirtualnej rzeczywistości to nie tylko Sony VR i Oculus | zieluk | 0 | 1,417 |
07.04.2021, 19:42 UTC Ostatni post: zieluk |
|
| [VR] Oculus Rift - dyskusja ogólna | Mathias Shallowgrave | 78 | 81,934 |
25.03.2019, 18:26 UTC Ostatni post: kris750PL |
|
| Pimax 5k+ Virtual Reality w symulatorach | Dako | 1 | 4,068 |
11.03.2019, 20:44 UTC Ostatni post: Yata_PL |
|