Konto online w banku PL
Czy ktoś może polecić jakieś polskie konto bankowe, które spełnia następujące wymagania:

- można je otworzyć online, bez potrzeby wysyłania dokumentów i osobistego stawiennictwa w banku
- jest w pełni obsługiwane online
- najlepiej bez opłat, a jeśli są, to jak najmniejsze
- możliwość przelewów międzynarodowych LUB podpięcia pod paypal

Kompletnie nie ogarniam polskich banków, więc jakiekolwiek sugestie mile widziane Smile
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Zdecydowana większość kont jest darmowa przy określonych wpływach/wydatkach.
Wydaje mi się, że T-mobile usługi bankowe (kiedyś Alior Sync) i konto w mBanku można założyć całkowicie przez neta. To pierwsze mam i na pewno można połączyć z PayPal, jeżeli chodzi o przelewy międzynarodowe to wydaje mi się, że i tak są prawie zawsze dodatkowo płatne.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Ja mam w mbanku i nie narzekam Smile Chyba spełnia Twoje wymagania, aczkolwiek nie wiem czy można podpiąć paypal-a.
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
Mathias w każdym polskim banku (nawet internetowym jakim jest Mbank), musisz podać polski adres korespondencyjny.
Bank na ten adres prześle Tobie listownie dokumenty z umową, którą musisz podpisać i odesłać.

Na chwilę obecną chyba jedynym bankiem dostępnym w polsce (bo nie jest polskim) z pełną obsługą online/telefon jest MBank.
Niestety jak napisałem powyżej, oprócz polskiego dowodu osobistego będziesz potrzebował również polskiego adresu.

@DevoloPL pod MBank raczej nie podepniesz PayPala, masz jednak możliwość założenia darmowego konta walutowego bez karty (brak karty - brak opłat).
W ten sposób możesz robić przewalutowanie i przelew w locie przez apkę na telefon Smile

Edit: Teraz doczytałem, umowę dostarcza do Ciebie kurier który sprawdza Twoją tożsamość z dokumentu osobistego - więc i tak, w trakcie zakładania rachunku musisz znajdować się na terenie RP Smile
Odpowiedz
A Revolut? Niby karta, ale stanowi również rachunek do przelewów
Odpowiedz
Revolut to karta typu pre-paid. Nie ma nic wspólnego z prowadzeniem rachunku bankowego.
Poza tym firma Revolut nie jest mile widziana na rynku przez instytucje finansowe i banki zaczynają wprowadzać opłaty za przelewy wykonywane do Revoluta.
Odpowiedz
Ja na ten moment mam dwa konta:

- Getin Bank (praktycznie mam "przestarzałe" konto, gdzie nie płacę zupełnie nic (perk bycia młodym). Do konta podstawowego także dali mi konto oszczędnościowe; a rejestracja jest możliwa przez internet.

- Nest Bank. Tam to oni się wręcz zarzekają, że masz wszystkie powszechnie i często stosowane opcje za free. O ile jest to świetna skarbonka, to jeśli chcesz mieć kartę do dodatkowych kont walutowych (sam mam trzy - jeden na USD, drugi na GBP a trzeci na EUR), to trzeba wybulić po 25 PLN/karta/rok. Szczerze to sam nie wiem czy to był dobry pomysł (zwłaszcza że mam Revoluta).

Na ten moment rozważam przeniesienie do innego banku (ING Bank Śląski wydaje się dobrym pomysłem).

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
@ShiMan rejestracja w wielu bankach jest możliwa przez internet, jednakże w każdym z banków musisz podać polski adres korespondencyjny na który zostanie wysłana umowa do podpisania. Założenie konta w banku jest możliwe po podpisaniu stosownej umowy z bankiem.

Obecnie w wielu bankach można obecnie założyć konto (powszechny ROR) bez karty + konto walutowe bez karty i uniknąć w ten sposób wielu opłat/prowizji z tytułu posiadania kart do w/w kont. W przypadku posiadania karty, ta jednak kiedyś straci ważność. Tutaj znowu pojawia się problem polskiego adresu, na który bank przyśle nową kartę.
Jednakże same przelewy SEPA/SWIFT są już obarczone opłatą w praktycznie wszystkich bankach (na czymś bank zarabiać musi).

Na tym etapie pozostaje sprawdzenie, która opcja jest tą tańszą:
- posiadanie kont bez kart (bez opłat za karty) ale z prowizją za przelewy SEPA/SWIFT
- posiadanie kont z kartami w celu uniknięcia opłat za przelewy (w tym miejscu należałoby jednak porównać jakie są prowizje za wypłaty z bankomatów za granicą i opłata za posiadanie karty w różnych bankach)
Odpowiedz
@ronin_htd wszędzie trzeba mieć polski adres, ale są dwa wyjątki, w których nie trzeba być w Polsce do podpisania umowy - Santander i PKO - https://direct.money.pl/artykuly/porady/...15566.html

Z Revolutem się nie dziwie, w końcu podbierają bankom kupę kasy - sprawdzałem przed chwilą, to u mnie w banku oszczędzam koło 11-15 gr na euro korzystając z Revoluta, a przy wymianie GBP na PLN w stosunku do np. RBofS można zaoszczędzić nawet 40gr na funcie (sic!).
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(12.11.2019, 12:30 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): (...)

Z Revolutem się nie dziwie, w końcu podbierają bankom kupę kasy - sprawdzałem przed chwilą, to u mnie w banku oszczędzam koło 11-15 gr na euro korzystając z Revoluta, a przy wymianie GBP na PLN w stosunku do np. RBofS można zaoszczędzić nawet 40gr na funcie (sic!).

Na szczęście u mnie nie było prób zdzierania forsy. Mimo wszystko, będę sprawdzać jeszcze inne fintechy, lub mobilne, pan-europejskie banki (np. niemiecki N26; choć przy weryfikacji on-line praktycznie się odbijałem mimo komunikacji po angielsku) na wypadek, gdyby i banki w którym mam konta też przyszło do głowy by brać "swoje należności" przy top-up'ach.

Jakby sam fakt iż PLN jest słaby w stosunku do innych walut... (1:4-1:5).

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz