[LAPTOP] Niesprawne klawisze
No więc: ASUS X501A z 2014r. kupione w MediaExpert. System - Windows 8.1, obecnie 10 Insider.

Jaki jest problem?

Przy wciskaniu klawiszy:

W R U I

Żadnej reakcji. Dopiero funkcjonują pod wpływem nerwów (walenie w klawisze).

Przyznaję, że czyściłem laptopa z kurzu, w tym wewnątrz. Upewniłem się że taśma była dociśnięta.

Problem tak się pojawił z tydzień temu.

Jakieś porady macie?

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
Klawiaturę też rozbierałeś i czyściłeś? Chodzi mi dokładnie o te dwie folie ze ścieżkami co są pod klawiszami?
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
Tego akurat nie; po prostu panel klawiszy czyściłem z brudu.

Odpowiedz
Zamów nowa klawiaturę + poradnik wymiany z yt i będzie żyć. Najszybsza i najprostsza opcja.
[Obrazek: 171086.png]
Odpowiedz
Wiesz jak jest zbudowana klawiatura membranowa? Klawisze plastikowe, pod nimi masz gumę, która dociska ścieżki na foliach. Prawdopodobnie będziesz musiał wymontować całą klawiaturą i ją rozebrać. Inaczej nie dostaniesz się do ścieżek. Jak już się do nich dobierzesz to będziesz mógł sprawdzić czy problem jest w słabym styku czy w kontrolerze. Jak słaby styk to wyczyścić ścieżki, może coś podłożyć pod gumowy docisk. Jak kontroler to wymiana klawiatury.
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
(17.09.2019, 11:09 UTC)Scarlet Yuri napisał(a): Wiesz jak jest zbudowana klawiatura membranowa? Klawisze plastikowe, pod nimi masz gumę, która dociska ścieżki na foliach. Prawdopodobnie będziesz musiał wymontować całą klawiaturą i ją rozebrać. Inaczej nie dostaniesz się do ścieżek. Jak już się do nich dobierzesz to będziesz mógł sprawdzić czy problem jest w słabym styku czy w kontrolerze. Jak słaby styk to wyczyścić ścieżki, może coś podłożyć pod gumowy docisk. Jak kontroler to wymiana klawiatury.

Jestem w stanie sobie to wyobrazić, gdyż pamiętam że kiedyś rozbierałem na kawałki zniszczoną klawiaturę tego typu. Zobaczymy jak to pójdzie.

Odpowiedz
Obawiam się że klawiatura laptopowa może być ciężko albo nawet wcale nie rozbieralna, a zamiennik na allegro stoi po 23 zł Biggrin
[Obrazek: 171086.png]
Odpowiedz
Ja zapytam, jak i czym czyściłeś ... osobiście skłaniam sie ku rozwiązaniu Jancu biorąc pod uwagę podobne sytuacje w przeszłości - ale wówczas najczęstszym problemem było zalanie czymś słodkim Biggrin
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
(17.09.2019, 11:38 UTC)szarik napisał(a): Ja zapytam, jak i czym czyściłeś ... osobiście skłaniam sie ku rozwiązaniu Jancu biorąc pod uwagę podobne sytuacje w przeszłości - ale wówczas najczęstszym problemem było zalanie czymś słodkim Biggrin

Klasycznie - mechanicznie (wytrząsanie), dmuchnięcie powietrzem z puszki pod ciśnieniem i potem przetarcie wilgotną ściereczką jednorazowego użytku Biggrin

AKTUALIZACJA:

Jak dotąd, przeczyściłem styki taśmy wilgotną ściereczką, póki co, klawisze działają na powrót normalnie. Jeszcze będę musiał zrobić testy pod obciążeniem.
Jeśli nadal będzie nawalać, no to kupię nowy panel z klawiaturą.

Dzięki za pomoc.

Odpowiedz
Jak zawsze... nie działa to rozłóż i złóż... powtarzać aż zadziała Wink
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz