![]() |
|
[LAPTOP] Niesprawne klawisze - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: [LAPTOP] Niesprawne klawisze (/showthread.php?tid=5647) Strony:
1
2
|
[LAPTOP] Niesprawne klawisze - ShiMan - 17.09.2019 No więc: ASUS X501A z 2014r. kupione w MediaExpert. System - Windows 8.1, obecnie 10 Insider. Jaki jest problem? Przy wciskaniu klawiszy: W R U I Żadnej reakcji. Dopiero funkcjonują pod wpływem nerwów (walenie w klawisze). Przyznaję, że czyściłem laptopa z kurzu, w tym wewnątrz. Upewniłem się że taśma była dociśnięta. Problem tak się pojawił z tydzień temu. Jakieś porady macie? RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - Scarlet Yuri - 17.09.2019 Klawiaturę też rozbierałeś i czyściłeś? Chodzi mi dokładnie o te dwie folie ze ścieżkami co są pod klawiszami? RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - ShiMan - 17.09.2019 Tego akurat nie; po prostu panel klawiszy czyściłem z brudu. RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - Jancu - 17.09.2019 Zamów nowa klawiaturę + poradnik wymiany z yt i będzie żyć. Najszybsza i najprostsza opcja. RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - Scarlet Yuri - 17.09.2019 Wiesz jak jest zbudowana klawiatura membranowa? Klawisze plastikowe, pod nimi masz gumę, która dociska ścieżki na foliach. Prawdopodobnie będziesz musiał wymontować całą klawiaturą i ją rozebrać. Inaczej nie dostaniesz się do ścieżek. Jak już się do nich dobierzesz to będziesz mógł sprawdzić czy problem jest w słabym styku czy w kontrolerze. Jak słaby styk to wyczyścić ścieżki, może coś podłożyć pod gumowy docisk. Jak kontroler to wymiana klawiatury. RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - ShiMan - 17.09.2019 (17.09.2019, 11:09 UTC)Scarlet Yuri napisał(a): Wiesz jak jest zbudowana klawiatura membranowa? Klawisze plastikowe, pod nimi masz gumę, która dociska ścieżki na foliach. Prawdopodobnie będziesz musiał wymontować całą klawiaturą i ją rozebrać. Inaczej nie dostaniesz się do ścieżek. Jak już się do nich dobierzesz to będziesz mógł sprawdzić czy problem jest w słabym styku czy w kontrolerze. Jak słaby styk to wyczyścić ścieżki, może coś podłożyć pod gumowy docisk. Jak kontroler to wymiana klawiatury. Jestem w stanie sobie to wyobrazić, gdyż pamiętam że kiedyś rozbierałem na kawałki zniszczoną klawiaturę tego typu. Zobaczymy jak to pójdzie. RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - Jancu - 17.09.2019 Obawiam się że klawiatura laptopowa może być ciężko albo nawet wcale nie rozbieralna, a zamiennik na allegro stoi po 23 zł
RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - szarik - 17.09.2019 Ja zapytam, jak i czym czyściłeś ... osobiście skłaniam sie ku rozwiązaniu Jancu biorąc pod uwagę podobne sytuacje w przeszłości - ale wówczas najczęstszym problemem było zalanie czymś słodkim
RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - ShiMan - 17.09.2019 (17.09.2019, 11:38 UTC)szarik napisał(a): Ja zapytam, jak i czym czyściłeś ... osobiście skłaniam sie ku rozwiązaniu Jancu biorąc pod uwagę podobne sytuacje w przeszłości - ale wówczas najczęstszym problemem było zalanie czymś słodkim Klasycznie - mechanicznie (wytrząsanie), dmuchnięcie powietrzem z puszki pod ciśnieniem i potem przetarcie wilgotną ściereczką jednorazowego użytku ![]() AKTUALIZACJA: Jak dotąd, przeczyściłem styki taśmy wilgotną ściereczką, póki co, klawisze działają na powrót normalnie. Jeszcze będę musiał zrobić testy pod obciążeniem. Jeśli nadal będzie nawalać, no to kupię nowy panel z klawiaturą. Dzięki za pomoc. RE: [LAPTOP] Niesprawne klawisze - USSER-PL - 17.09.2019 Jak zawsze... nie działa to rozłóż i złóż... powtarzać aż zadziała
|