VR - HTC, Oculus, VIndex, czy co?
o7!
Dojrzewam do zakupu moich pierwszych VR i nie ukrywam, że jestem nakręcony na elitę w VR Biggrin Testowałem ze strumieniowaniem przez vridge i podobało mi się bardzo - na tyle, by to sobie kupić, ale... To tylko przedsmak i to na starym lapku. Teraz mam nowego kompa i chciałbym uruchomić pełnoprawne VR. Ograniczenia - tylko miejsce siedzące na przestrzeni 2x3x2.5m (szerokość max 2m, głębokość max 3m, wysokość - sufit - 2,5?) Co polecacie we w miarę rozsądnej cenie, ale tak, bym mógł zza fotela zobaczyć resztę mojego pythona (w vridge nie mogę)
[Obrazek: 70464.png]
Odpowiedz
Po taniości z amerykańskiego Amazona Odyssey+ z wysyłką i opłatami wyjdzie jakiś 400 USD
https://www.amazon.com/Samsung-Electroni...B07HS7R1RT
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Jak bez chodzenia, to Oculus będziesz happy Angel
[Obrazek: hEwp3B1.png] [Obrazek: 57086.png]Qui desiderat pacem praeparet bellum

Odpowiedz
(07.09.2019, 01:07 UTC)ryczypior napisał(a): o7!
Dojrzewam do zakupu moich pierwszych VR i nie ukrywam, że jestem nakręcony na elitę w VR Biggrin Testowałem ze strumieniowaniem przez vridge i podobało mi się bardzo - na tyle, by to sobie kupić, ale... To tylko przedsmak i to na starym lapku. Teraz mam nowego kompa i chciałbym uruchomić pełnoprawne VR. Ograniczenia - tylko miejsce siedzące na przestrzeni 2x3x2.5m (szerokość max 2m, głębokość max 3m, wysokość - sufit - 2,5?) Co polecacie we w miarę rozsądnej cenie, ale tak, bym mógł zza fotela zobaczyć resztę mojego pythona (w vridge nie mogę)

Oculus  Rift >Odyssey + (nie mam HTC więc się nie wypowiem)
Odpowiedz
Na tej samej stronie możesz zamówić Used Good za 259$ z darmową przesyłką do polski... 
https://www.amazon.com/Samsung-Electroni...B07HS7R1RT
I gwarancją. Kurczak, sam bym się skusił za tą cenę ale cebulę na zimę już kupiłem... i węgiel, oc, skarpety... Ehh... Pogadam z żoną...

Ał...
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Tylko Odyssey+, dalej nic - wszystko inne ma widok jak przez firankę.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
No toś wsadził kij w mrowisko Ryczy  Biggrin

Kyokushin - z tą firanką we wszystkich poza Samsungiem, to trochę przesadzasz. Ja mam Lenovo Explorer, i żadnej firanki nie stwierdziłem. Pewnie że jak się bardzo uprzeć i skupić na tym uwagę, to dostrzeże się te piksele.  Wink
Mnie osobiście bardziej przeszkadza tzw. efekt "sweet spot", czyli brak ostrości na obrzeżach pola widoczności. Kluczowym tutaj jest słowo "obrzeże", niestety to pole jest (jak dla mnie) irytująco duże, i wymusza ruch całą głową zamiast wyłącznie źrenicami. Kiedy chcę np. przeczytać informacje z któregokolwiek "rogu ekranu", których czasami bywa bardzo dużo i bardzo ważnych np. w kokpicie statku kosmicznego w ED, to karczycho cały czas pracuje.
Niestety jak na razie chyba nie ma na to skutecznego lekarstwa, i dopóki ktoś nie wymyśli jakiejś rewolucyjnej soczewki, to każde gogle będą na to cierpiały.  Confused
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
Odyssey+ używam z RTX 2080, polecam. Mocna karta jest bardzo, ale to bardzo ważna. Dla mnie 70 fps to minimum w goglach, a celuję, aby normalnie było >85. Przy 50 fps dla mnie jest niegrywalne w VR (przy czym w 2D nie mam absolutnie takich wymagań). Odnośnie braku ostrości na obrzeżach - potwierdzam, aby czytać panele trzeba się nakręcić głową. Jeśli bawię się w eksplorację, to gogle często idą na półkę - używanie mapy jest niewygodne, a sama mapa i FSS są płaskie. Wg mnie na aktualnym poziomie technologii VR daleko do doskonałości, ale to już ten etap, że warto się przesiąść. Różnica w odczuciach w grze jest naprawdę spora.
Odpowiedz
Starego Rifta ani HTC bym nie kupował, to już jest "poprzednia generacja".
Z generacji 1,5 jest kilka fajnych hełmów na Windows Mixed Reality (osobiście mam Lenovo Explorera i bardzo sobie chwalę), a z nich Odyssey + faktycznie najlepszy (przy wyborze WMR koniecznie trzeba brać zestaw z kontrolerami - bez nich trochę jak kupować samochód bez kół, ale co ważniejsze strasznie trudno je dokupić).
Z najnowszych myślałbym o Valve Index albo o HP Reverb (największa rozdzielczość na oko, wymagany display port do podłączenia), ale to już zależy gdzie kończy się u Ciebie granica rozsądnej ceny. Nowy Rift to Lenovo Explorer z odświeżaniem 75Hz, więc nie wiem co oni wymyślili Biggrin

Zaraz się znajdzie ktoś kto będzie polecał Pimaxa - nie wierz, nie słuchaj, to jest dziwny twór Biggrin
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Ani trochę nie przesadzam. Tylko reverb i odyssey+ nie mają firanki. Reverb bo ma rozdzielczość, a odyssey+ bo ma filtr anty SDE.

https://youtu.be/KVBDj6mBO-Q

BTW, sprzedam mojego Odyssey+ bo godzinę temu zamówiłem Reverba.
Cena do uzgodnienia, jeszcze na gwarancji Smile
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz