To i ja się wypowiem
z 7-8 lat temu kupowałem TV wraz ze smart (Samsung), od ok 2 lat używam do tego urządzenia zewnętrznego. W tym czasie mogłem poznać + i - obu rozwiązań:
Smart TV w TV:
+ wygoda - wszystko w jednym pilocie
+ interfejs przystosowany do pracy z danym TV
+ często natywna aplikacja HBO GO
- która szybko się deaktualizuje
- szybka deaktualizacja różnych aplikacji - przy TV z własnym systemem znacznie szybsza - TV po okresie gwarancyjnym często nie dostają aktualizacji oprogramowania, aplikacje po pewnym czasie po prostu znikają (ja tak miałem na swoim). Na TV z android TV jest lepiej, ale ograniczona ilość pamięci i zasobów powoduje, że często do różnych funkcji mamy ograniczony dostęp
Urządzenia smart TV z android:
Dość tanie urządzenia wyposażone w zwykłego androida
+ spora swoboda w instalowaniu aplikacji
+ całkiem niezłe parametry (przynajmniej na papierze)
+ fajna cena
+ zrootowany (przeważnie) android
- mimo podzespołów ze względów na nie wspieranie urządzenia rzadko kiedy można uzyskać 4k
- zrootowany (przeważnie) android - powoduje to, że część aplikacji wykrywa to i nie chce się uruchamiać (np showmax, nie tak dawno netflix).
- pewne problemy z DRM
- kiepskie sterowanie pilotem przyciskowym - interfejs dostosowany do paneli dotykowych. Jest co prawda możliwość podłączenia pilota działającego na zasadzie żyroskopu, niemniej do tego przydaje się jeszcze miniklawiatura - to daje 2 - 3 piloty dodatkowo,
- minimalne wsparcie dla większości takich urządzeń
Urządzenia smart TV na android TV:
+ działa ze wszystkimi aplikacjami android TV (w tym z netflix, showmax)
+ swoboda jak powyżej
+ całkiem wygodne sterowanie w aplikacjach android TV
+ możliwość uzyskania 4K (np na netflix)
- brak niektórych aplikacji, co prawda da się je zainstalować z APK, ale to już kombinowanie no i sterowanie jest podobne jak w zwykłych androidach
- brak aplikacji HBO GO na Android TV! (przynajmniej w naszym kraju)
Chromecast:
+ wygoda (sterujesz z dowolnego urządzenia)
+ cena (urządzenia są całkiem tanie)
+ małe gabaryty - poprzednie urządzenia też ogromne nie są, ale chromecast jest mniejszy

- ograniczone zastosowania - nie wszystko można castować
- problemy w wielu aplikacjach - gdzieś tam nie wyświetlają się napisy, gdzie indziej jakość jest godna pożałowania, jeszcze gdzie indziej obraz się obraca w pionie, telefon w trakcie castowania może przeszkodzić w oglądaniu
Urządzeń od apple nie testowałem.
Dla DLNA spokojnie da się wykorzystać urządzenia z androidem i androidem TV - kodi jest bardzo fajną appką do tego, poza tym nie potrzebuje nawet serwera dlna, bo potrafi się połączyć z SMB, czy NFS (z czego wolę korzystać). Ogólnie ustawiając w kolejności od najlepszej do najgorszej subiektywnie mógłbym przedstawić:
Wygoda:
Chromecast - Smart TV w TV - Smart TV z Android TV - Smart TV z Android
Uniwersalność:
Smart TV z Android - Smart TV z Android TV - Smart TV w TV - Chromecast
Poleciłbym:
* Smart TV z Android TV - za uniwersalność, dostępność aplikacji, możliwość dołożenia aplikacji ze zwykłego androida (instalując APK), niezłego stosunku wygody do dostępności