Ankieta: Jak oceniasz patch 3.4 w skali 1-5?
1
2
3
4
5
[Wyniki ankiety]

Elite Dangerous: Beyond 3.4 -- 23.04
Źródło: https://forums.frontier.co.uk/threads/april-update-coming-23-april-2019.508239/
[Obrazek: aprilupdate-jpg.127332]

Wrzucam zalegy wątek z dyskusją dotyczącą najnoweszego patcha 3.4 Smile

Strefa Żółtodziobów

Nowi piloci mają teraz zamkniętą dla innych grupę systemów, w ktrórej zaczynają grę. Strefa jest dostępna jedynie do momentu uzyskania pierwszej rangi w jednej z 3 głównych. W Strefie Żółtodziobów nie są dostępne wszystkie statki ani wyposażenie, a generowane misje są łatwiejsze. 

Nowych pilotów obowiązuje również zmniejszona kwota ubezpieczenia, którą muszą zapłacić w momencie zniszczenia statku.

Nowe moduły
  • Advanced Docking Computer
Nowa wersja komputera dokującego, która oprócz dokowania potrafi również wystartować statkiem - a wszystko prz dźwiękach Johanna Straussa.
  • Supercruise Assist
Prawie-autopilot, który automatycznie pokieruje Waszym statkiem do stacji lub planety. Warunkiem jest niezablokowana droga w prostej linii do celu. Autopilot leci ze stałą prędkością 75% przepustinicy. Po doleceniu do stacji, wyjdzie z SC do normalnej przestrzeni. Po doleceniu do planety/gwiazdy, automatycznie wejdzie na orbitę.
  • Dodatkowy slot na moduły!
Każdy mały statek dostał 2 sloty, a każdy duży statek 1 dodatkowy slot na moduły.

Usprawnienia UI
  • Usprawnienia panelu nawigacyjnego
UI panelu nawigacyjnego zostało usprawnione.
  • Nowy ekran handlu
Usprawnienia w ekranie handlu (Commodities Market)
  • Pilot's Handbook
Podręcznik pilota - czyli cały nowy dział dla nowych pilotów. Znajdziecie go w Codex.

Interstellar Initiatives 

Nowy feature w Elite. II to fabularne evety składające się z kilku faz - w sumie jedna Inicjatywa będzie trwać około miesiąca. Zostały one wprowadzone jako zamiennik wysłużonego systemu CG. Więcej o pierwszej z nich możecie poczytać TUTAJ.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Dodałem jeszcze ankietę z oceną patcha Smile
--

Odpowiedz
2/5.

Jedyna fajna dla mnie rzecz to dodatkowy slot. Akurat sobie interdictor wrzucę.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
A oceniamy patch note czy efekt wprowadzenia tego multi bug generatora?
Bo jak sam papier ze zmianami to ja bym dal mu szanse takie 3,5 lub nawet 4 na 5. FDEV sygnalizuje ze sa w stanie WYMYSLIC jakis nowy content i nawet bez jakichs fan far otworzyc jakies nowe sciezki. Troche szkoda ze przy okazji wprowadzone juz zmiany, ktore az sie prosza o rozwijanie i budowanie z nich mega narzedzi (tak mowie o Codexie) leza na polce, ale moze nastepnym razem.
Co do wprowadzanie i dzialania w praktyce to Hetman nie przewidzial skali ujemnej a szkoda bo 0 to zdecydowanie za duzo. Jak mozna popsuc cos czego sie podobno nie tykalo (tak FSS) i jedyne prosby spolecznosci jakie byly odnosnie tego trybu to zeby sie Geo poi szybko znajdowaly. Teraz nie ma zadnej imersji ze skanowania systemu tylko loteria czy sie wykrzaczy czy nie. Podobno naprawiony bug z oznaczaniem niemapowanych planet jak juz by byly mapowane znowu wraca. Szumnie zapowiadane II to glosowanie na forum... No imersja i klimat oraz logika tego rozwiazania wprost az tlucze kowalskim mlotem po moim pustym lbie (stream Hetmana z wycieczka po tych systemach duzo wiecej pasowal i zrobil dla tego przedsiewziecia niz wymuskane filmiki propagandowe na stremie Frontiera). A ze statek bedzie latal raz na tydzien to chyba najlepszy zart jaki przeczytalem od kilku tygodni. Tak jak Kyokushin ciesze sie dodatkowym slotem, boje sie tylko ze zanim wroce to go popsuja w kolejnych patchach patchy. Choc w sumie nie wiem czy juz go nie popsuli bo widzialem zgloszony jakis bug o wedrujacym FS miedzy slotami Smile
Tak jestem sarkastycznym trolem Smile
Odpowiedz
Ja dałem 4/5, aczkolwiek trochę żałuję, że nie 3.

Dla mnie ten patch w kontekście całościowym nie wyszedł źle. Zapowiadali małe rzeczy i dostaliśmy małe rzeczy. Autopilot świetny jest, używam często. Zmiany w UI in plus, szczególnie ekran handlu. Strefa dla żółtodziobów - fajny pomysł, podręcznik w Kodeksie super.

Subiektywnie dałbym 2, ale obiektywnie solidna trójka jest. 4 spokojnie bym dał, gdyby nie góra bugów (aczkolwiek te można naprawić) i kompletna porażka (IMO) z odpaleniem Interstellar Initiatives (tutaj złego pierwszego wrażenia już nic nie zatrze).
--

Odpowiedz
Witam.

Nie jesteś sarkastycznym trolem Kuba Wolf, w ogóle żadnym. Też mam mieszane uczucia - po co komu na sidewinder miejsce na dockcomputer ? (mieści się między belugą i ścianą). Wyskoczyło mnóstwo błędów, które tak naprawdę już były. Kiedyś, grając w innych klimatach opracowaliśmy ze znajomkiem taką, co tu ukrywać, dość karkołomną teorię: studia pracując nad poprawką nie pracują nad wersją obecną, tylko nad poprzednią - stąd powracające błędy.

Pozdrawiam.

PS. Nie wiem co zrobić z oceną bo doceniam wysiłki, ale widzę błędy - póki co oceny nie wystawiłem.

PSS. Po zastanowieniu wystawiłem 2 - moim zdaniem dwa dodatkowe miejsca powinny trafić do belugi, t9 i t10 - a nie do najmniejszych statków.
Odpowiedz
Dałem 3. Strefa dla żółtodziobów i poradnik w Codexie to rzeczywiście dobry pomysł. Niestety ocenę zaniża masa nowych bugów oraz pewnego rodzaju lenistwo jeśli chodzi o II.

W końcu naprawdę - skoro są takie ważne to dlaczego musimy głosować na jakimś forum na które mało kto wchodzi? Skoro mamy tak decydować w przyszłości to dlaczego nie zaimplementują takiego głosowania w grze? Szczerze gdyby nie film ObsidianAnt'a na ten temat to w ogóle nie wiedziałbym, że głosowanie się odbyło, ciągle czekałbym na nie "w grze".
Pracując ze mną można zarobić 2 rzeczy: kredyty...albo kulkę w łeb. Statystycznie - to drugie zdarza się częściej, ale nie ma zabawy bez ryzyka, racja?

DZIENNIK POKŁADOWY
Odpowiedz
Dałem 3, bo takie rzeczy już nie są mi potrzebne, za to powinny być już bardzo dawno temu w grze. Nie musiałbym wtedy szukać po "jutubach" jak się gra.
Brakuje jeszcze w grze takich narzędzi, jak ma Inara, do szukania konkretnych rzeczy na konkretnych stacjach. Słowem, brakuje mi w tym patchu konkretnych narzędzi, dzięki którym mógłbym się skupić na grze, zamiast na przeglądarce. Wink
Odpowiedz
Pomijam kwestię błędów , bo to niezamierzone.

Więc:
1. Pomoc dla żółtodziobów... trudno mi ją oceniać , bo w kwestii latania , to wprawy nabrało się jeszcze na C-64.
2. Dwa dodatkowe sloty dla Cobry III i Cobry IV to dla mnie fantastyczna rzecz.
   Nie trzeba tracic czasu na małe przekładki.
3. Poprawiony ekran handlu ...
4. Supercruise assist ... fajne , ale nie używam

Małe a cieszy...   tylko częściej takie rzeczy mogliby...  daje notę 3,97
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
Bardziej fix niż patch... 1/5
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz