Skanowanie planet po nowemu - pytanie
Wlatując do systemu włączam Discovery Scaner, który informuje mnie że jest w nim przykładowe 12 planet. I za to dostanę później w stacji niewielką ilość pieniędzy.

Następnie zatrzymuję statek i wchodzę w rozszerzone skanowanie (nazwa wyleciała mi z głowy) i tam bawię się w zdalne skanowanie całego układu: odkrywam USS i szczegółowe dane planet. I za to jest więcej pieniędzy.

Ale oprócz tego jest jeszcze jako osobne urządzenie DSS za pomocą, którego skanuje się powierzchnię planety i tworzy jej mapę. No i tutaj taka zagwozdka: kiedy opłaca się robić taki skan? Z pewnością jeśli dany układ jest bez odkrywcy ale czy dla "podpisanych" również? Czy też "podpisanie" wskazuje, iż mapa została już wykonana? (a na koniec - czy za taką mapę dostaje się jeszcze większą ilość pieniędzy?)

PS
Nie mam możliwości sterowania celownikiem z poziomu DSS - tak ma być czy mam coś w klawiszach nie ustawione?

PS2
Przy okazji: Recon Scaner warto wozić dla misji (jeszcze nie trafiłem) czy też zbędny balast?
[Obrazek: cpiiGUt.png]
Odpowiedz
Odnośnie pyt. pierwszego...

Tak jak dawniej , najbardziej opłacalne jest skanowanie planet/księżyców typu earth-like i water world,
nieco mniej high metal content world.  Bez względu na to , czy są już przez kogoś zmapowane czy też nie.

Dla przykładu zmapowałem wczoraj Procyona , całkowita wartość kartografii to 3.800.000 Cr !!.
 (piszę tu o zmapowaniu Dss'em, czyli o dolocie do planety - o co właśnie pytasz)
Za earth-like i water otrzymujesz 300.000 Cr w góre (czasem tylko mniej), za high metal content od 50.000 w górę.
Reszty jeszcze "nie przeleciałem" .. bo jak pamiętam były mniej wartościowe... ale jeśli jeszcze jakiś typ planet
jest wysoko opłacany to z pewnością ktoś dopisze.

Co do sterowania ... podejrzewam że klawisze ...

edit...
przypomniały mi się jeszcze high metal content z mozliwościa terraformowania ...  chyba ponad 200.000 Cr
tylko nie wiem czy po wstępnym pingu i zbliżeniu zoomem, bedzie informacja że jest to hmc do terraformed
trza sprawdzić bedzie
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
Ad.1 Jak napisał Indygo.

Ad.2 Klawisze - nie wiem co używasz do sterowania, ale DSS trzeba np. przypisać do myszy.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
tak na szybko, bo córcia ząbkuje.
https://imgur.com/a/i7KFV
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
(17.12.2018, 08:51 UTC)Usser napisał(a): tak na szybko, bo córcia ząbkuje.

Toz to zloto normalnie! 

+ rep
Odpowiedz
Serjo?
Taka mała kopalnia (nie)wiedzy.
Często tam zaglądam...
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
moim zdaniem ten link powinien byc na gornej belce na glownej stronie, mnogosc informacji, sam bede korzystal z tego Smile
Odpowiedz
Przydałby się dokładny Polski poradnik odnośnie tych skanerów ... Nie ogarniam niestety ... -,-
Odpowiedz
Wszystko jest, wystarczy poszukać 

[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
(17.12.2018, 08:51 UTC)Usser napisał(a): tak na szybko, bo córcia ząbkuje.

Mega link Panie!
Odpowiedz