Problem z grafiką
Do tej pory było wszystko w porządku. Pare dni temu coś zaczęło hałasować. Karta wydajna, chłodzenie ciche. Może te upały jej zaszkodziły, choć wcześniej tylko raz wskoczyła na 73 stopnie. Bedą musiał poczytać jak jest z tą gwarancją czy rękojmiąi niech naprawiają, albo wymienią. Najwyżej poczekam za kartą.
Odpowiedz
Od siebie dodam jeszcze że jak przyszła mi ubita obudowa to jej wymiana i otrzymanie zajęło miesiąc. Głównie przez kłótnie pomiędzy sklepem a firmą kurierską o to, kto rzeczywiście zawinił. Może faktycznie wycieczka do jakiegoś lokalnego serwisu komputerowego nie jest głupim pomysłem.
[Obrazek: 113326.png]

"Można mieszać BiGoS łokciem ale zdecydowanie lepiej miesza się Pytonem"
Odpowiedz

Moze nie pomoge bezposrednio bo skoro wentylatory juz halasuja to mleko juz sie rozlalo, ale takie cos, tez mam karte polpasywna i zawsze mam na niej ustawione minimalne obroty. Jeszcze z fizyki w podstawowce pamietam, ze najwieksze przeciazenia na czymkolwiek wystepuja w momencie startu/uruchomienia, a co za tym idzie najwieksze zuzycie. Jesli np twoja karta w pewnym jakims momencie dochodzi do granicy gdzie wiatraki nie sa potrzebne to moze co chwile nastepowac rozruch i zatrzymanie, a to na pewno znacznie obniza zywotnosc. Z tego co wiem podobna zasada wystepuje w tradycyjnych dyskach talezowych, ze lepiej zeby chodzily caly czas jak je zatrzymywac. Inna ciekawa sprawa jest ile wytrzymaja dzisiejsze nowoczesne sliniki w rownie nowoczesnych samochodach ktore maja ta wlasciwosc ze na swiatlach sie wylaczaja podczas postoju, zeby za chwile po nacisnieciu pedalu gazu uruchomic sie ponownie i ruszyc. Normalnie eco. Kazdy producent twierdzi ze to nie wplynie na zywotnosc. Pewnie tak, podobnie jak sprawa z nowoczesnymi zarowkami Smile.
Odpowiedz
Aleś galimatias narobił... wkleiło Ci się dwa razy Biggrin
Odpowiedz
poprawialem literowke cos mi sie zawiesilo i pozniej tak zostalo. Zaraz sproboje naprawic.
Odpowiedz
Galimatias jeśli chodzi o tą kartę graficzną to napisał przecież ze co chwila się włącza i wyłącza . I to fakt w tym momencie następują największe obciążenia ale ustawienie obrotów wentylatora na minimalne nic nie da - bo skoro temperatura będzie niska to i tak wiatraki się zatrzymują..

A co do silników - jak pracowałem w KIA to ta technologia była wprowadzana ( w innych markach też ) - te silniki maja akumulatory o zwiększonej pojemności , sprzęgła i koła zamachowe też są modyfikowane pod względem wytrzymałości oraz najważniejsze - rozruszniki - przez trzy lata od wprowadzenia tych silników mechanicy ani razu nie naprawiali / wymieniali tych komponentów więc nawet dla tego faktu warto takie wersje kupować. Dodatkowo jest możliwość wyłączenia tej opcji co podejrzewam jeszcze bardziej zwiększy wytrzymałość tych komponentów. Smile
Jedyne co to z oczywistych względów producent zalecał stosowanie oleju Castrol z tymi drobinami magnetycznymi ( jedyny taki w tym momencie na rynku ) żeby olej dłużej się utrzymywał na ściankach cylindrów redukując tarcia podczas podczas rozruchu. I to się naprawdę sprawdzało z tego co wiem.
Odpowiedz
Chodzilo mi o to ze ustawiasz wiatraki zeby sie zawsze krecily, zeby nie staly w miejscu. Ja mam ustawione zawsze na 60%, halas podnosi sie odrobine i z dobrym polpasywnym chlodzeniem to wystarcza nawet pod duzym obciazeniem. Inna sprawa jak ktos kreci karte, ale to juz krecacy powinien wiedziec zeby odpowiednio schlodzic chipa.

A co do samochodow, to tak jak napisales, pawnie dluzej pozyja jak sie ta opcje wylaczy. Nie wiem ile paliwa sie oszczedza na tym ustrojstwie, ale pewnie w skali baku to pomilalna wartosc. Wiecej sie oszczedzi odpowiednio uzywajac pedalu gazu. Z doswiadczenia wiem ze na pewnych rzeczach nie warto oszczedzac pare zlotych zeby potem wydac odpowiednio wiecej na naprawe. Pamietam kiedys taka historyje z warsztatu samochodowego, jak mi mechanicy opowiadali ze zjawil sie jakis kolo z beemka 7demka na wypasie i koles postanowil zaoszczedzic na paliwie lejac jakas rope lewa czy jakis olej rzepakowy czy cos takiego. W efekcie rozwalil silnik. A koles byl podobno dziany ze hej, no ale jak to sie mowi, bogaci oszczedzaja najwiecej. No to zaoszczedzil Smile
Odpowiedz