Zmieniać czy nie zmieniać?
Szarik, Magnum354 - dzięki. Kupiłem skarbonkę Biggrin będzie dobrze, wiem już na co zbierać ale chyba poczekam na Coffeelake Smile
Odpowiedz
Seba dzięki - podkręciłem do 3,6 i chodzi tylko muszę jakiś większy stres znaleźć.W CPUIZ w ich stresie temperatura nie przekroczyła 53C. Spróbuję pod 4 podgonić Biggrin
Odpowiedz
(15.09.2017, 22:08 UTC)GROCHU napisał(a): Seba dzięki - podkręciłem do 3,6  i chodzi tylko muszę jakiś większy stres znaleźć.W CPUIZ w ich stresie temperatura nie przekroczyła 53C. Spróbuję pod 4 podgonić Biggrin

Spróbuj :

Heavy Load
 Prime 95
 IntelBurnTest
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Prime95 najbardziej wiarygodny ale wymaga kilku godzin wygrzewania. Intel Burn Test czy LinX na pierwszy ogień. Jeśli w trakcie tego szybkiego wygrzewania będzie stabilnie to upewnić się i zapuścić Prime95.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Hej, odgrzewam kotleta, bo to chyba już ten czas na zmianę.
Rozglądam się za i3-8100 do tego płyta (nie mam pojęci jaką wybrać) i pamięć.
Nie planuję podkręcania - w późniejszym czasie wymiana na i5 lub i7
Największą niewiadomą jest płyta - na Allegro są gotowe zestawy ale czytam, przeglądami i nie wiem co wybrać Huh
Zależało by mi jednak na podłączeniu 5/6 wentylatorów i żeby nie wymieniać chłodzenia.

Z góry dziękuję za porady
Odpowiedz
(23.05.2018, 21:25 UTC)GROCHU napisał(a): Hej, odgrzewam kotleta, bo to chyba już ten czas na zmianę.
Rozglądam się za i3-8100 do tego płyta (nie mam pojęci jaką wybrać) i pamięć.
Nie planuję podkręcania - w późniejszym czasie wymiana na i5 lub i7
Największą niewiadomą jest płyta - na Allegro są gotowe zestawy ale czytam, przeglądami i nie wiem co wybrać Huh
Zależało by mi jednak na podłączeniu 5/6 wentylatorów i żeby nie wymieniać chłodzenia.

Z góry dziękuję za porady

W takim razie musisz zainwestować w solidną płytę główną. Z reguły mają one lepiej dopracowaną sekcję zasilania procesora co przy sześciu rdzeniach nie jest bez znaczenia . Będą też wyposażone w kilka dodatkowych gniazd dla wentylatorów. Jednak kluczowym pytaniem jest: Z jakiej konfiguracji się będziesz przesiadał? Bo jeśli z np 3570K  lub 4690K to zdecydowanie nie warto? Przynajmniej do czasu zamontowania jakiegoś core i5 Coffee Lake. Bardzo dobry stosunek możliwości do ceny ma core i3 8350K ale jak już pisałem, wszystko zależy od tego, czego teraz używasz. Wentylatory możesz też podłączyć za pomocą dodatkowego kontrolera, ale wtedy będziesz musiał ręcznie regulować ich prędkość. Czasem jest to wada, czasem zaleta sprawa indywidualna. Bardzo dobre propozycje masz na https://www.purepc.pl/artykuly/zestawy_komputerowe
Odpowiedz
SEBA to co mam jest na pierwszej stronie
Odpowiedz
(24.05.2018, 17:04 UTC)GROCHU napisał(a): SEBA to co mam jest na pierwszej stronie

To było jakiś czas temu. Myślałem że coś może zmieniłeś :Smile Przede wszystkim napisz jaki masz aktualnie budżet na modernizację, to będzie jakiś punkt zaczepienia  dla porad Smile
Odpowiedz
SEBA312@ Budżet to taki jak na pierwszej stronie 1500 /1600. Pierwsza strona aktualna-po za skreślonymi Smile
W skrócie chce zmienić procek, płytę i pamięć Biggrin
Odpowiedz
Lenistwo dopadło speców od sprzętu?    Dodgy
Odpowiedz