Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
OK jeszcze jedno pytanie początkującego :-D
Ekplorując systemy natrafiwszy na planetę pierwszy raz odkrytą gdzie twój nick zostanie do niej przypisany jako "first discovered" dostajecie jakis komunikat?
Wyskoczyłem na przejażdżkę do mgławicy California i każdy system jaki przeleciałem w jedna stronę (+/-81skoków) zostal juz odkryty. Miałem komunikaty że "discovered XX new astronomical objects" ,ale czy to są odkryte przeze mnie nowe planety?
Dlatego zastanawia mnie czy możliwe jest że ktoś przede mną leciał tą samą trasą i jak daleko trzeba lecieć by trafić na nieodkryty system
Odpowiedz
Tak, jest to możliwe, bo trasa do Californii jest popularna i lecąc wyznaczoną automatycznie trasą z bańki robisz to co wszyscy Smile wystarczyło by podlecieć trochę ponad lub pod płaszczyznę na której się teraz znajdujesz (jakieś 50-100ly) i już powinno być lepiej.
Potwierdzenie tego, że odkryłeś gwiazdę/planetę dostajesz w momencie sprzedawania danych kartograficznych na stacji. Wyświetli Ci się prompt "First discovery" i nazwa systemu Smile jeżeli zginiesz przed sprzedaniem danych, to wszystko przepada.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
dzięki Fenyl za podpowiedź, leci rep +
Odpowiedz
A jeśli nawet skanowałeś jakis obiekt jako pierwszy i poleciałes dalej a ktoś przyleciał za tobą i zeskanował i oddał dane wcześniej niz ty - to masz pecha , kto pierwszy ten lepszy Smile
Odpowiedz
cyt:"Wyskoczyłem na przejażdżkę do mgławicy California i każdy system jaki przeleciałem w jedna stronę (+/-81skoków) zostal juz odkryty."
Odkryty system nie oznacza że wszystkie planety/gwiazdy w nim zostały odkryte. Wiele planet zdarzyło mi się odkryć w systemach w których już były odkryte niektóre z nich (planety). Zresztą chyba systemów jako takich nie odkrywamy , tylko ich zawartość.  Tak że warto sprawdzić każdy obiekt po kolei jak komuś zależy na byciu odkrywcą. Tym pierwszym. 
[Obrazek: 86366.png]
Odpowiedz
wiadomka, można podlecieć do każdego obiektu, i rozejrzeć się wokoło ale czy posiadacz najlepszego skanera ever nie ma pewności że przy pierwszym skanowaniu systemu nie odkryje on wszystkich obiektów?
Druga sprawa to cel podróży jeśli zakładam że chcę lecieć do Californi i mam w każdym systemie podlecieć do każdego obiektu w nim zawartego to z 10 dni podróży zrobi się 40.
Fakt jest to odkrywcze przyznaję ale na pierwszą wyprawę zadowolę się dotarciem do celu
@MAGNUM354 to żeś mi niusa sprzedał, nie przewidziałem tego hehe
Odpowiedz
Zbieram materiały dla inżynierów. A dokładniej te występujące w CZ układ z Wojną. Podszedłem do sprawy systemowo: statek średni (by nie zwracał na siebie uwagi wrogów) czyli FAS, do tego latający cały czas limpet i na czas pobierania materiałów otwierana ładownia. Efekt: mimo przewagi zielonych po zebraniu szczątków z 2 wraków musiałem uciekać z 55% hulla bo kilkanaście sekund od zwolnienia przy polu szczątków dostawałem się pod ogień czerwonych.. W związku z tym mam pytanie: jest jakaś sprytna taktyka na materiały CZ? Np. mała Cobra III plus symboliczne uzbrojenie i "pasożytowanie" na silniejszych zielonych npc? Czy to też nie działa?
[Obrazek: cpiiGUt.png]
Odpowiedz
Pepemag napisał(a):Miałem komunikaty że "discovered XX new astronomical objects" ,ale czy to są odkryte przeze mnie nowe planety?
wiadomka, można podlecieć do każdego obiektu, i rozejrzeć się wokoło ale czy posiadacz najlepszego skanera ever nie ma pewności że przy pierwszym skanowaniu systemu nie odkryje on wszystkich obiektów?
Czytając co napisałeś, odniosłem delikatne wrażenie, że niepotrafisz posługiwać się skanerami Smile
Po wejściu w układ i odpaleniu active range ADS, dostajesz komunikat o odkryciu wszystkich obiektów astronomicznych w układzie w którym się znajdujesz.
Odkrywasz, a dokładniej odsłaniasz obiekty które początkowo nie są dla Ciebie widoczne (passive range). Pojawią się one na radarze (Sensors) oraz w lewym panelu nawigacji.
Będę one figurowały jako Unexplored - w lewym panelu, jak i po zaznaczeniu celu.
Druga rzecz o której koledzy nie wspomnieli. Jeżeli odkryłeś planetę po raz pierwszy (Unexplored i nie ma pierwszego odkrywcy) i chcesz, aby Twoje imię pojawiło się przy First discovered by podczas oddawania karto, to daną planetę musisz zeskanować DSS!

Skany planet można robić na dwa sposoby:
BDS/IDS/ADS - niepełny skan obiektu, brak możliwości zostania pierwszym odkrywcą
ADS + DSS - pełny skan obiektu wraz z możliwościa zostania pierwszym odkrywcą
Odpowiedz
(26.04.2018, 06:19 UTC)ronin_htd napisał(a):
Pepemag napisał(a):Miałem komunikaty że "discovered XX new astronomical objects" ,ale czy to są odkryte przeze mnie nowe planety?
Czytając co napisałeś, odniosłem delikatne wrażenie, że niepotrafisz posługiwać się skanerami Smile
Po wejściu w układ i odpaleniu active range ADS, dostajesz komunikat o odkryciu wszystkich obiektów astronomicznych w układzie w którym się znajdujesz.
Odkrywasz, a dokładniej odsłaniasz obiekty które początkowo nie są dla Ciebie widoczne (passive range). Pojawią się one na radarze (Sensors) oraz w lewym panelu nawigacji.
Będę one figurowały jako Unexplored - w lewym panelu, jak i po zaznaczeniu celu.
Druga rzecz o której koledzy nie wspomnieli. Jeżeli odkryłeś planetę po raz pierwszy (Unexplored i nie ma pierwszego odkrywcy) i chcesz, aby Twoje imię pojawiło się przy First discovered by podczas oddawania karto, to daną planetę musisz zeskanować DSS!

Skany planet można robić na dwa sposoby:
BDS/IDS/ADS - niepełny skan obiektu, brak możliwości zostania pierwszym odkrywcą
ADS + DSS - pełny skan obiektu wraz z możliwościa zostania pierwszym odkrywcą

To ja to tylko podrzucę 

LEVEL 2 DETAILED SCANS (Skany szczegółowe drugiego poziomu)
Tu robi się trochę bardziej ciekawie, więc znów się trochę rozpiszę. Zacznijmy od tego, że nieoficjalnie, użycie BDS, IDS czy ADS, nazwiemy “Skanem pierwszego poziomu”. Takiej statystyki oczywiście nie ma w naszym panelu. Czym jest więc skan drugiego poziomu?
Skierowanie dziobu naszego statku w kierunku ciała niebieskiego, gdy jesteśmy w odpowiedniej odległości i nasz statek dokonuje analizy tegoż ciała. Sprawą istotną jest to, że nie posiadamy w tym momencie DSS lub jest on wyłączony.

LEVEL 3 DETAILED SCANS (Skany szczegółowe trzeciego poziomu)
W tej sytuacji chodzi oczywiście o analizę ciała niebieskiego gdy mamy na wyposażeniu DSS. Skanując z DSS NIE ZWIĘKSZAMY statystyki drugiego poziomu. Ktoś mógłby zapytać, co się stanie jeśli wyłączymy moduł DSS, dokonamy skanu 2 poziomu, włączymy DSS i wykonamy skan 3 poziomu na tym samym obiekcie. Odpowiedzią jest zwiększenie tylko statystyki skanu poziomu trzeciego.
Zarówno poziom 2 i 3 aktualizują się po oddaniu danych kartograficznych. Prosimy bez fajerwerków w tym przypadku.

Całość tu:
https://forum.thewingedhussars.com/showt...hp?tid=946
Odpowiedz
ADS wystarczy, żeby mieć "firsta". W przypadku planety nie będzie danych na temat materiałów (jeśli planeta jest lądowalna), ale poza tym nic więcej. Wpadając do systemu i skanuyjąc go ADS mamy wgląd w mapę systemu i tam jest pokazane, kto już był przed nami i gdzie. Jak nie ma nazwy pilota przy planecie, to można tam polecieć i ją zeskanować, jak są, lecimy dalej. Przy okazji - z dobrym tonie jest skanowanie gwiazdy i jednej/dwóch planet, jak wpadniemy jako pierwsi do systemu. Resztę zostawiamy kolejnym odkrywcom (no chyba, że usłyszymy śpiew ptaków lub bulgotanie wody).
Odpowiedz