OFICJALNY NOWE DLC -- Elite Dangerous: Odyssey (aka New Era) - oficjalna zapowiedź!
Bez wsparcia dla VR.

Co za żenua.

https://forums.frontier.co.uk/threads/el...st-8495906
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
To mój pierwszy post na forum, zatem witajcie! Smile

Po kilku dniach mam kilka przemyśleń na temat tego co zostało zaprezentowane. Jaki obraz wyłania się z zapowiedzi Odyssey? - w skrócie moduł FPS. Czy naprawdę tak wiele osób tego oczekiwało? Pewnie wyolbrzymiam, bo poza FPS pojawią się aktywności wynikające z dodania "space legs" - one jednak nie zostały określone przez Frontiera (jeszcze).

Wystarczy spojrzeć na choćby EVE, gdzie były próby implementacji takiego modułu jako DUST 514 - efekt to klęska. Była chyba też druga próba, ale nie wyszła z poziomu projektowania. Drugi przykład to Star Citizen, który ma duży budżet, są efekty, ale nadal daleka droga do końca. Zmierzam do tego, że Frontier mógłby postawić na to co wydaje się logicznym rozwinięciem gry jaką jest Elite. Czyli chodzenie po statkach i stacjach. Szkoda, że o tym nic nie mówią. 

Drobne rzeczy, potrafią diametralnie zmienić rozgrywkę. Byłoby czymś fantastycznym gdybym mógł samodzielnie naprawiać moduły na statku, nawet jeśli byłyby to minigierki. Chodzenie po statku, od modułu do modułu, czy wychodzenie na zewnątrz - już tylko w tym jest masa aktywności. A jeśli ktoś nie ma czasu, niech zostanie tak jak teraz i korzysta z AFMU - naprawa automatyczna - ale jakimś innym kosztem, tak by każdy miał wybór. Kupowałbym wszystkie statki tylko po to by zobaczyć jak wyglądają wewnątrz - jaki tu jest potencjał na wyposażenie (za AUX). A to tylko wnętrza statków, żadnych dodatkowych misji, żadnego dodatkowego lore, etc. Tylko dodatkowa mechanika. Dodatkowy plus tego, że mają czas na próby związane ze "space legs" - jeśli chcą FPS, będą mieli już jakiś fundament, coś co zostało przetestowane.

Podobnie z poruszaniem się po stacjach, mogę wychodzić tylko po to by zobaczyć widok ze stacji na planetę - i byłbym zadowolony Smile To co robimy najczęściej niech zostanie tak jak teraz (refuel, restock, etc) - ale aktywności np związane z zakupem statku - mogłyby już wymagać odwiedzenia stacji pieszo.

Nie zrozumcie mnie źle, jestem niezwykle ciekawy tego co zaoferują i jak to będzie wyglądać finalnie, trudno jednak zaufać Frontierowi w 100% Smile
Odpowiedz
(05.06.2020, 07:55 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a):
(04.06.2020, 23:17 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): In a follow up email we confirmed that VR support is still an open possibility sometime after launch, “with no defined date,” according to the company.

Szkoda, że absolutnie nic to nie znaczy i jest tylko korpo bezpiecznikiem, żeby trochę ugłaskać wkurzonych fanów.
Dodajmy to tego, że ciekawym jest milczenie na temat chodzenia po wnętrzach statków...

IMO chodzenia po statkach nie będzie na początku, więc polecam się od razu na to nastawić, bo później się tylko zawiedziecie. 

A ja przypomnę tylko, że PSVR też miało nie być "at launch" i "może będzie później" i do tej pory tego nie ma. Zresztą w przeszłości wiele rzeczy skończyło u FDEV na kupce "dodamy później" i nic z tego dalej nie wyszło. 

Z drugiej strony złość community jest masakryczna na brak VR, komentarze są miażdżące w większości i mam nadzieję, że skłoni to FDEV do podjęcia kroków w tym kierunku. 

Ja dalej na nic się nie nastawiam i myślę, że to jest najlepsze podejście.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Ja tam najbardziej licze na chodzenie po statku sam aspekt strzelania sie z innymi graczami na planetach do mnie nie przemawia. No i nowe SRV też były by fajnym dodatkiem.
W teorii teoria i praktyka to to samo. W praktyce tak nie jest.
[Obrazek: 46vvVvg.png]
Odpowiedz
(05.06.2020, 10:30 UTC)Kadmilos napisał(a): Ja tam najbardziej licze na chodzenie po statku sam aspekt strzelania sie z innymi graczami na planetach do mnie nie przemawia. No i nowe SRV też były by fajnym dodatkiem.

Nie nastawiaj się - o chodzeniu po statku taktycznie milczą.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(03.06.2020, 22:50 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Popatrzyłem na forum FD i przyjęcie jest raczej... chłodnawe?

Natomiast co mnie osobiście martwi, to brak informacji o wsparciu VR na steamie. Czekam na oficjalne info od FD, ale może to być dla mnie deal breaker.

Imo to bardzo rozsądne podejście. Wsiadać do hypetrainu po 1 trailerze i garści informacji? Stawiam wór orzechów, że to i tak nie wyjdzie w 1 terminie, a potem przez jakiś czas będą łatać mniejsze i większe błędy.
Odpowiedz
Z racji tego że gram od niedawna ( 6 miesięcy) do tego mam spore ograniczenia czasowe to po cichu mam nadzieję że będą mieli takie same opóźnienie jak z FC czyli jak tu piszecie 2 lata  Biggrin
Do tego czasu może ogarnę się z inzynierką guardiańskimi modułami i innymi bajerami które na chwilę obecną są dla mnie odległe jak trasa z Sol do Koloni  Biggrin
Co do samej zapowiedzi nowego dlc no to duży plus.
Generalnie zamiast strzelanki z innymi graczami to wolał bym jakieś atrakcje odkrywczo-badawczo-eksploracyjne typu zwiedzanie ruin jakichś wymarłych cywiliacji itp. ale to tylko moje skromne marzenia.
Odpowiedz
A czemy wszyscy tak narzekaja na brak VR ? W star citizrnie z tego co sie orientuje też nie ma i ludzie graja i sie dobrze bawią.. ?
Odpowiedz
(05.06.2020, 16:07 UTC)MAGNUM354 napisał(a): A czemy wszyscy tak narzekaja na brak VR ? W star citizrnie z tego co sie orientuje też nie ma i ludzie graja i sie dobrze bawią.. ?

Bo jest znaczna różnica między brakiem funkcjonalności, a odebraniem funkcjonalności.

No i znów - generalizujesz.
Odpowiedz
(05.06.2020, 16:07 UTC)MAGNUM354 napisał(a): A czemy wszyscy tak narzekaja na brak VR ? W star citizrnie z tego co sie orientuje też nie ma i ludzie graja i sie dobrze bawią.. ?

bo w Citizenie nigdy nie bylo , w ED to byl ficzer mocno wyróżniajacy gre od inych space simow i go ubili hmm dla potencjalnych oszczedności bo technicznie VR od kilku lat tego rodzaju rozrywke ogarnial, dodatkowo traktuje to jako srodkowy palec dla wszystkich graczy ktorzy poczynili potezne inwestycje finasowe w to imersyjne hobby. Dodatkow gdybym chcial fpsa w klimacie "space opery" to odpalm któregoś tam Mass Effecta lub Hallo lub Destiny itp i mam dopracowany MP gameplay z ktorymi jak znam FRontier beda sie meczyc i latac przez nastepne pół roku aby efekt wyszedł przyzwoity lub odpowiedni zbalansowany. Czekam jeszcze na info ile poprawek graficznych i drobnych zmain dostanie za free Horizon i podstawka w ramach nowego dodatku bo na chwile obecna nie zapowiedzieli tam nic za co chcialbym zaplacic..
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz