Google, Youtube, blokada konta
Panowie i Panie, jeśli jakieś tu są, sprawdzajcie czy na zakładanych lub posiadanych kontach usług/gier nie ma opcji podwójnej autoryzacji.
Ktoś z Rosji w sobotę o 13 nie wiem jak ale wbił się na moje konto, sprzęty a których siedzę są raczej połatane także pozostaje wyciek z gaijin, do którego pewnie długo się nie przyznają lub wcale albo jakiś syf wykorzystujący zero day. Próbowali wpierw zmienić hasło ale się nie udało, następnie próbowali usunąć konto i też się nie udało, koniec końców po złości aktywowali dwustopniową autoryzację, która została wprowadzona w międzyczasie a o której nie miałem świadomości. Także na dzień dzisiejszy nie mam dostępu do konta i nie wiem jakie szkody zostały poczynione i cały weekend spędziłem na korespondencji z supportem gaijin.net na udowadnianiu że konto jest moje. Zobaczymy co dalej bo już trzy razy odpisywałem im na kolejne pytania udowadniające że ja to ja...
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Co do posta Shamotha, miałem to samo Uplay. Ktoś ustawił mi podwójną autoryzację, bo nie mógł się zalogować. Ktoś prawodopodobnie pochodzenia arabskiego, patrząc na zmieniony nick. W tym momencie ja również nie mogłem zalogować się na swoje konto, ale na szczęście support Ubi zadziałał bardzo szybko i przywrócili mi dostęp. A hasło wyciekło na 100% z Nexusa...

Także tak jak mówi poprzednik - podwójna weryfikacja to niestety zło konieczne. Oczywiście dopóki i tego nie złamią.
Odpowiedz
I inne hasła do każdego z portali a nie jechanie na jednym wszędzie Wink
Odpowiedz
A potem się tych haseł zapomni Smile
Odpowiedz
(27.03.2017, 12:52 UTC)2M1R napisał(a): A potem się tych haseł zapomni Smile

To zawsze można je przywrócić w takim wypadku Smile Lepsze to niż kradzież konta.
Odpowiedz
Zawsze można używać password managera, już polecałem wcześniej KeePass - wtedy wystarczy pamięteć 1 master password. Baza danych z hasłami jest lokalnie na dysku, więc nie ma niebezpieczeństwa. A zdarzy się tak, że ktoś włamie się nam zdalnie na kompa, to prawdopodobnie nie zasługujemy na to, żeby kompa w ogóle mieć Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Ja wymyśliłem system, teraz tylko muszę się martwić, żeby ten system zapamietać :B
Odpowiedz
Albo najzwyklej zapisywać w notatniku / na kartce i je wklejać / wpisywać do okienka Tongue
Odpowiedz
System to podstawa w hasłach.

Ja robię tak:

1. Mam 2-3 szitowe hasła tam gdzie trzeba się zalogować, ale to nie jest ważne. Te hasła się powielaja.

2. jest główny człon np. "2MiR^hoHO&KOkodzambo" do tego głównego członu dodaje coś dalej według klucza dla poczty jakiś znaczek i litera , dla innych usług inny znaczek i iitera np. @U dla uplay itd. lub @UPLAY i jak narazię działa bardzo dobrze.

3. Do kont bankowych mam każde inne hasło nie związane z niczym innym.

4. Hasła zmieniam tylko z bezpiecznego urządzenia co rok, dwa.

5. W internecie i tak nic i nikt nigdy nie jest bezpieczny, tak naprawdę każdy komputer/serwer zawsze ma otwarte, lub ktoś znajdzie klucz by wejść gdzie zechce Sad
Odpowiedz
Polecam przeczytać artykuł, zwłaszcza pod względem jurysdykcji:

http://www.rp.pl/Dobra-osobiste/30404989....html#ap-1
Odpowiedz