Ekspedycja NOWA ZIEMIA
Centrala Wyprawy " NOWA ZIEMIA"  HR 8444 Lotniskowiec [TWH] Antonina Cottage
21.01.3309  godz: 20:40

Cmdr Misty_PL

1. Dziś o 20:31Tu centrala - otrzymaliśmy wiadomość od Cmdr Kazia Boskiego--.. .. -- -. --- / -- .- -- / -. .- -.. --.. .. . .--- . / --.. . / .-. .- - ..- -. . -.- / --.. .--- .- .-- .. / ... .. ..-.. / -. .. . -.. .-..- ..- --. ---Cmdr Znalazł sosób na nadawanie wiadomości do centrali.Przesyłam natychmiastowo:
    1. -.. --.. .. . --.--               [20:33-.- --- --.-- -.-. --.. -.-- / ... .. ..-.. / - .-.. . -. .-.-.- / .--. --- ... .--. .. . ... --.. -.-. .. . / ... .. ..-.. / .--. .-. --- ... --.. ..-..[20:36]... .-..- --- --.-- -.-. . / --.. .- .--- -.. --.. .. . / --.. .- / -.- .. .-.. -.- .- / --. --- -.. --.. .. -. / .. / --.. .-. --- -... .. / ... .. ..-.. / -. .- .--. .-. .- .-- -.. ..-.. / --.. .. -- -. --- .-.-.- .-.-.- .-.-.-[20:36-.- .- .--. ... ..- .-..- .- / ..- ... --.. -.- --- -.. --.. --- -. .- .-.-.- / -... --- .--- .- / ... -.-- --. -. .- .-..- --- .-- .- / .--. --- -.- .- --.. ..- .--- . / --..-. . / .--- . ... - . -- / .-- / .... .-. / ---.. ....- ....- ....-[20:42są kolejne informacje od Cmdr Kazik Boski[20:42].-- / - .- -.- .. . .--- / -.-. .... .-- .. .-.. .. / .--. .-. --.. . -.. / --- -.-. --.. .- -- .. / .--. .-. --.. . .-.. .- - ..- .--- . / -.-. .- .-..- . / --..-. -.-- -.-. .. . .-.-.- / . .-- ..- -. .. ..- .-.-.- .-.-.- .-.-.- / -.-. --.. . -- ..- / -- -. .. . / -. .. . / -.-. .... -.-. .. .- .-..- .- ...-... .-.-.- .-.-.- .-.-.-MistyPL — Dziś o 20:50jest wiadomość. możę Wam pomoże[20:54-.- --- --- .-. -.. -.-- -. .- - -.-- / --.. .- ... --.. -.-- ..-. .-. --- .-- .- .-..- . -- / .-- / .. .-.. --- ...-... -.-. .. .- -.-. .... / ... ..- .-.. ..-. ..- .-. ..- / .. / -.-. .- .-. -... --- -. ..- / .-- . / / .-- ... -.- .- --.. .- -. -.-- -.-. .... / ... -.-- ... - . -- .- -.-. .... .-.-.- / -- .- -- / -. .- -.. --.. .. . .--- . / --..-. . / -. .- / - --- / .-- .--. .- -.. -. .-.- .-.-.- .-.-.- .-.-.-[20:50]i kolejna[20:50]... -.-- ... - . -- -.-- / ..- -- .. . ...-... -.-. .. .-..- . -- / .-- / - .- -... . .-.. -.-. .

[Obrazek: 52641072809_23c98c2152_z.jpg]
  1. ... .. . -.. --.. . / .-- / ... - .- - -.- ..- / -... --- / - ..- / .--- . ... --.. -.-. --.. . / -.-. .. . .--. .-..- --- .-.-.- / .--- .- -.- / ... .. ..-.. / --- -.. -.. .- .-.. . / - --- / -. .. . / --.. -. .- .--- -.. .-.- / -. .- .-- . - / -- --- .--- . --. --- / -.-. .. .- .-..- .- .-.-.- .-.-.- .-.-.-[21:04]kolejna wiadomość.--- .- -.- / -- -. .. . / --.. -. .- .--- -.. .-.- / - --- / -... .- .-. / / -... ..-.. -.. --.. .. . / -.. .- .-. -- --- .-- -.-- / .--. .-. --.. . --.. / -.-. .- .-..- -.-- / - -.-- -.. --.. .. . --.-- .-.-.- .-.-.- .-.-.- / . .... .... .... / --.. .- .-..- --- --. --- / -- --- .--- .- / -.- --- -.-. .... .- -. .- .-.-.- .-.-.- / - ..-.. ... -.- -. .. . / --.. .- / .-- .- -- .. .-.-.- .-.-.- (edytowane)[21:10]
[Obrazek: image.png]

1. [color=var(--text-normal)]widać że statek jest poważnie uszkodzony[/color]

[21:18]mamy kolejną alarmującą wiadomość - .-.. . -. ..- / --.. --- ... - .- .-..- --- / -. .- / .---- ..... / -- .. -. ..- - .-.-.- .-.-.- .-.-.- / -.-. .... -.-- -... .- / -.-. --.. .- ... / .--. --- --..-. . --. -. .- -.-.. / ... .. ..-.. --.. / - -.-- -- / ...-... .-- .. .- - . -- .-.-.- .-.-.- .-.-.-[21:22].- / -- --- --..-. . / --- -. .. / -. .- .-- . - / -. .. . / --.. .- ..- .-- .- --..-. -.-- .-.. .. / -- --- .--- . --. --- / --.. -. .. -.- -. .. ..-.. -.-. .. .- ..--..[21:29]ALARM!! .-- -.-- -.- .-. -.-- .-..- . -- / -... .-..- .-.- -.. / -.- --- -- .--. ..- - . .-. .- .-.-.- / --- -.. / -- --- .. -.-. .... / -.. .- -. -.-- -.-. .... / - .-. --.. . -... .- / --- -.. .--- .-.- -.-.. / - --- / -.-. --- / -.- --- -- .--. ..- - . .-. / .-- -.-- ...-... .-- .. . - .-.. .- .-.-.- / -.- --- -- .--. .-.. .. -.- ..- .--- . / - --- / ... .--. .-. .- .-- ..-.. .-.-.- / -. --- --. .. / -- .. / --.. -- .- .-. --.. .-..- -.-- / .--- ..- --..-.

[color=var(--text-muted)]Dziś o 21:38[/color]

[color=var(--text-normal)]ALARM![/color]
[color=var(--text-normal)] ..- -- .. . .-. .- -- .-.-.- .-.-.- / ... --.. -.- --- -.. .- .-.-.- .-.-.- .-.-.-  !!!!!!!!!!!!![/color]

Jesteśtem uratowani Smile) Ekipa zjawiła się z repair limpets i fuel limpets. Możemy wracać ! Dziękuję moja wierna Załogo!  ( Cmdr Kaziu Boski - Wpis z dzienika osobistego)

spotkanie w Mesie po udanej akcji ratowniczej. Cmdr Kaziu Boski zaordynował darmowe drinki przez cały tydzień z wdzięczności za udaną misję ratunkowa

Cmdr NietoKT; Cmdr BAnzaij; Cmdr Zorro z Sari  oraz Cmdr Grazu w towarzystwie wdzięcznego za uratowianie Kazia Boskiego. Na zdjęciu brak Cmdr Baddafin_PL oraz Cmdr Radosław_PL  którzy musieli lecieć na zaplanowany patrol .

Dziękuję wszystkim za uratowanie życia i mam nadzieje że nie będę musiał się Was ratować. (  Cmdr Kaziu Boski  - wypis z dziennika)
Odpowiedz
[Obrazek: 52633872575_175531be61_z.jpg]

Dzień Misji 7  //19.01.3309// 21:30// Orion Spur / NGC 4463 Sector DV-X d1-58

Dwa dni dziennik bez wpisu. Ale dużo się działo. NA początek wyszła niezła awantura z tym kwiatkiem Cmdr Badafina. Niby nic ale musiałem interweniować:

Porucznik Patricia Dennis lecąca z nami z ramienia Vista Genomics okazała się dość niekompetentną osobą. Najchętniej wyrzuciłbym ją przez śluzę i zapomniał o takim partactwie ale niestety… Polityka… Vista Genomics ma umowę z Federacją Pilotów i obsadza wszystkie lotniskowce swoimi ludzmi. Nie mam więc za brdzo wpływu na to kto będzie u mnie na okręcie zarządzał ich biurem. A Ci wcisnęli mi taką niedojdę… Mało tego! Kontrakt który zawarliśmy nie ma możliwości zerwania w czasie trwania misji przez prosty wpis w umowie. Proszę – strona 1345 paragraf 17 ustęp 3 nakazuje Dowódcy Lotniskowca osobistę wręczenie Komandorowi Vista Genomic wypowiedzenia w ich  siedzibie na stacji Clarc Port w systemie Ehlanda. Przecież to 3000 lat świetlnych stąd! No jakaś porażka. Nie przeczytałem tej umowy w całości bo to dość pokaźny plik. Mam nauczkę. W każdym razie rozmowa wychowawcza była dosyć ostra...

[Obrazek: 52641384787_ed682170c4_c.jpg]

Ale Pani Porucznik chyba nie przejęła się zbytnio moimi uwagami. Wbiła wzrok w ekran i wysłuchała zarzutów ze stoickim spokojem co jeszcze bardziej podniosło mi ciśnienie. Z tego wszystkiego zapomniałem przesłać na mostek  standardowego planu podróży. No i się zaczęło. Eksploracja działa na mnie uspakajająco. Jestem sam. Wokół pustka kosmosu i przepiękne widoki. Odprężam się i relaksuje. Ale nie tym razem. Boski Palec- mój ukochany ASP Explorer po raz pierwszy  nadużył mojego zadania. Najpierw komputer zgłosił jakąś  drobną awarię. Zignorowałem to no bo takie awarię zgłaszane są co chwil i nawet w instrukcji piszą że to wina oprogramowania Okiennica 3031. Wystarczy wyłączyć. Policzyć do 10 i włączyć a wszystko powinno działać. Niestety. Nie zadziałało. Kolejne lampki alarmujące o alarmach pokryły cały wyświetlacz. Tu coś się wyłączyło, tu coś się zapaliło i nagle zostałem wyrzucony z lotu Cruz w pobliżu jakiejś planety. Poczułem dym w kabinie a statek stracił sterowność. Cudem udało mi się wylądować i  już myślałem że zostanę już na zawsze na tej skutej lodem pustyni gdy moja kochana Załoga po godzinach poszukiwań odnalazła mnie próbującego samodzielnie usunąć awarię

[Obrazek: 52642370483_8d44557495_c.jpg]

[Obrazek: 52642370788_d6af88d007_c.jpg]
 Wspólnie naprawiliśmy Boski Palec i szczęśliwie wróciliśmy na [TWH] Boski Penetrator.

Moje dane eksploracyjne przepadły ale szczęśliwie w okolicy mojego lądowania Cmdr Pogan! Znalazł obce bakterie . A więc dzień nie był do końca stracony

Dziękuję wszystkim za troskę i wysiłki włożone w ratowanie mojego marnego żywota! Teraz jeden dzień przeleże na obserwacji u łapiducha a potem wracam do pracy!
Odpowiedz
--------------------

UWAGA ZAŁOGA!

Start Lotniskowca w dniu 23.01.3309 został przesunięty na godzinę 12:00 !!

O7 Cmdrs

----------------------
Odpowiedz
[Obrazek: 52644421423_ef97b3d97f_b.jpg]
Odpowiedz
Cmdr Zorro z Sari
Dziennik pokładowy statku Goose

Pod koniec wczorajszego dnia eksploracji kapitan przekazal mi dane na temat następnego skoku lotniskowca. Ponieważ byłem jeszcze na swoim statku przesłał mi je do mojej gęsi (goose - mój ASP Explorer) . Jak odczytywałem wiadomość ekran dziwnie zamigotał dwa razy. Pogrzebałem w logach i okazało się że system bronił się przed nieautoryzowanym dostępem z zewnątrz. Ktoś nas próbuje inwigilować. 
Ponieważ godzina skoku została przesunięta na 12 postanowiłem polecieć przodem i sprawdzić czy układ docelowy jest bezpieczny. Zdarzały się już w przeszłości ataki na członków ekspedycji. Po przeskanowaniu systemu nie zauważyłem niczego podejrzanego. A ponieważ miałem jeszcze godzinę do przylotu lotniskowca postanowiłem odwiedzić sąsiedni układ. Po skoku zostawiłem statek przy gwieździe żeby się zatankował, a sam musiałem szybko udać się do WC . Cóż fizjologia , zdarza się . Podczas pobytu w WC statkiem nagle szarpnęło. Po chwili włączyły się alarmy. Wyskoczyłem szybko biegiem do kabiny. Odczyt temperatury był już na 140. Cały widok za szybą wypełniony był gwiazdą. Dobrze że miałem jeszcze heatsinki . Uszkodzenia były jednak spore. Musiałem to zbadać, jakim cudem statek postanowił przywalić w gwiazdę. Przejrzałem zapisy z kamer monitoringu. Były lekko uszkodzone z powodu wysokiej temperatury. Na jednym ujęciu zobaczyłem dziwny cień czy kontur. 

[Obrazek: IMG_20230123_111242.jpg]

Myślałem że to wynik uszkodzenia zapisu. Jednak obraz z innego kąta jednoznacznie pozwolił ustalić przyczynę. A właściwie winowajcę. Korba - moja kotka. Korzystając z mojej chwilowej nieobecności wskoczyła na fotel pilota potrącając przepustnicę. 

[Obrazek: IMG_20230123_1113462.jpg]

Tak, zabrałem na ekspedycje kotkę. Jej imię, Korba dobrze oddaje jej charakter. Będę musiał jej bardziej pilnować. Pomyślę o zamknięciu legowiska na momenty skoków.
Analiza wykazała spore uszkodzenia generatora tarcz i kompletne zniszczenie Discovery scannera który był już wysunięty przed tym zdarzeniem. Muszę poczekać na lotniskowiec i wymienić uszkodzone elementy. Dziś dalszą eksploatację mam już z głowy, jestem uziemiony. A właściwie ulotniskowiony ?
Jesteśmy o krok od jakiejkolwiek wiedzy
Nick Cave
Odpowiedz
.

..
.... Przekaz szyfrowany Kod Alfa56                                   

Centrala Wyprawy " NOWA ZIEMIA" SYSTEM  HR 8444
Lotniskowiec [TWH] Antonina Cottage
[b]23.01.3309  godz: :19:51                                                                         [/b]

PILNE ALERT!

Komandorze Kaziu Boski

Dotarły do nas niepokojące zapisy z automatycznej czarnej skrzynki jednego ze statków biorących udział w waszej Ekspedycji  - a konkretnie ze   statku ASP Explorer Goose.
 Czujniki wykryły niezidentyfikowaną sygnaturę biologiczną  na jego pokładzie. Obawiamy się czy to nie nowa rasa Thargoidów potrafiąca wyjść z podprzestrzeni wewnątrz naszych jednostek. Zalecamy daleko idącą ostrożność. Wstępnie powiadomiliśmy Husarski Główny Instytut Ksenobiologi, Wydział Badań nad Thargoidami o wykrytym zdarzeniu. Wszyscy naukowcu zostali odwołani z urlopów i wezwani w trybie pilnym do Biura HGIK WBnT aby pracować nad tym odkryciem. Proszę pilnie poddać ten statek kwarantannie poza Lotniskowcem. Dalsze wytyczne zostaną wysłane po otrzymaniu analiz z Instytutu.

Proszę pamiętać że załoga jest najważniejsza. W przypadku nadejścia złych informacji prosimy wykonać rozkaz 666 "SelfDEST" i ewakuować załogę w Escapepodach na najbliższą planetę.

Powodzenia

Główny Koordynator Misji NOWA ZIEMIA
Cmdr Misty_PL

... Koniec szyfrogramu .....

================================================================================================================
.
..
...  Przekaz szyfrowany Kod Alfa56

[TWH]  Boski Penetrator Misja NOWA ZIEMIA SYSTEM  Aucops KW-C d16

23.01.3309  godz: :20:03

Re: PILNE ALERT!

Dziękuję Pani Komandor za ostrzeżenie. Niestety ASP Explorer Goose należący do Cmdr Zorro z Sari stoi w hangarze nr 11 zamknięty na cztery spusty. Właściciel tego statku przebywa we własnej kajucie również zamkniętej. Nie możemy  sprawdzić statku ponieważ jest  zabezpieczony zamkiem bionicznym a Cmdr Zorro z Sari nie możemy w żaden sposób zapytać. Nie odpowiada na wezwania przez komunikator a tradycyjne dobijanie się do drzwi też nie daje rezultatu. O jego zdrowie jesteśmy raczej spokojni bo według wskazań czujników śpi jak zabity.
(mam nadzieje że nie użyłem tego zwrotu w nieodpowiednim czasie...)   Przeprowadziliśmy badanie wnętrza statku zaglądając do środka przez szybkę i rzeczywiście coś tam w środku się przemieszczało. Aktualnie rozpatrujemy możliwość pozbycia się statku z pokładu przez wystrzelenie go za pomocą sprężonego powietrza prosto w najbliższą gwiazdę.
Będę informował na bieżąco.

Kapitan [TWH] Boski Penetrator
Cmdr Kaziu Boski

...koniec szyfrogramu...

===================================================================================================================

.
..

[b]23.01.3309  godz: :20:13[/b]

Re:Re: PILNE ALERT!

Sprawa wydaje się bardzo poważna. Jeden z naukowców po analizie zapisu wideo zauważył czarną kończynę, uzbrojoną w ostre pazury jak umyślnie przesuwa przepustnicę. Wygląda to na zaplanowane, wrogie działanie. Proszę zwiększyć poziom alarmowy do +5 i przygotować załogę do ewakuacji!!

Cmdr Misty_PL

...koniec szyfrogramu...

===================================================================================================================

.
..

[TWH]  Boski Penetrator Misja NOWA ZIEMIA SYSTEM  Aucops KW-C d16

23.01.3309  godz: :20:23

Re:Re:Re: PILNE ALERT!

Dobudziliśmy w końcu Cmdr Zorro z Sari wabiąc go aromatem pieczonych kurczaków. Sprawa wyjaśniona.
to Kot............

Kapitan [TWH] Boski Penetrator
Cmdr Kaziu Boski

...koniec szyfrogramu...

====================================================================================================================

.
..

[b]23.01.3309  godz: :20:24[/b]

Re:Re:Re:Re: PILNE ALERT!

.. Aha.....

Bez odbioru

Cmdr Misty_PL

...koniec szyfrogramu...

====================================================================================================================
Odpowiedz
UWAGA UWAGA

Cmdr Kazik Boski znowu w opałach...

Wypuścił się zbyt daleko na neutronowych gwiazdach i nie może wrócić.. Trzeba po niego lotniskowcem polecieć w którym niestety zabrakło paliwa.

Zadanie dla Załogi - Kupić tryt w Markecie na Lotniskowcu i przelać do Tritium Depot.

Pilne Pilne

Koniec przekazu

Zadanie wykonane przez Cmdr Zorro z Sari.
Dziękuję Smile
Odpowiedz

Dzień Misji 8  //23.01.3309// 21:30// Orion Spur / Screago WS-B d0

Dotarłem do końca świata. Do miejsca bez powrotu czy dalszej drogi. Starożytni ludzie z Sol wyobrażali sobie to miejsce jak nieskończony wodospad spadający w pustkę. Skąd oni wiedzieli że to tak właśnie wygląda?

[Obrazek: 52645874416_5fa51cdf47_b.jpg]

Swoją drogą przerażająca jest pusta czerń kosmosu po jednej stronie planety gdy z drugiej widać miriady gwiazd. Czy to tam mieszkają nasi wrogowie? Jak przemierzają tą beznadziejnie ciemną przestrzeń? Czego szukają w naszym pięknym świecie? Mam dreszcze z powodu jakiegoś nieodgadnionego lęku patrząc na te widoki  i czując swoją małość i samotność…

[Obrazek: 52646342108_138c3ffe49_b.jpg]

No bo się w końcu doigrałem. Wpadłem w jakiś szał eksploracyjny. Nie wiem czy jest na to jakaś naukowa nazwa ale to co się dzisiaj działo to było szaleństwo. Poszukując nowych Światów oddaliłem się od Lotniskowca na 1760 LY. Nawet nie wiem kiedy. Piękne widoki na planetach, wspaniałe rozbudowane systemy gwiezdne, prześliczne gwiazdy neutronowe, to wszystko spowodowało jakiś dziwny stan ekscytacji, żądanie kolejnych wrażeń. Na koniec trafiłem na pięcio skokową neutronową autostradę i bez zastanowienia uruchamiałem FSD skacząc coraz głębiej w pustkę. Aż w końcu gwiazdy się skończyły. W systemie o współrzędnych galaktycznych  R: 4 143,208 / l: 292,530 / b: -16,854 i  równikowych rektascensja: 9h 50m 22,030s / Deklinacja: -75° 55'22,398'' o wspaniałej nazwie  Screago WS-B d0 utknąłem. Dalej nie ma już nic. Pustka. Na domiar złego ostatni skok był doładowany z gwiazdy neutronowej i droga powrotna został odcięta...

[Obrazek: 52645356652_5a9bc7bcde_b.jpg]

Poniewczasie zorientowałem się bowiem że pojemniki z zapasem Jumponium oddałem do regeneracji przy ostatnim przeglądzie Boskiego Palca…  Postanowiłem poszukać surowców do samodzielnej syntezy tego wspaniałego dopalacza. Skanery wskazywały że wszystkie potrzebne minerały i metale są w tym systemie. Jednak kilkugodzinna eksploracja powierzchni planet nie przyniosła zamierzonego efektu. Czyżby to było to co mnie męczyło w dniu startu? Ta  moja zapominajka?

[Obrazek: 52646304530_2c1890b58b_b.jpg]

Musiałem w końcu spasować i wezwać ratunek. Niestety [TWH] Boski Penetrator długo nie odpowiadał na wezwania. Dopiero przekierowanie całej mocy statku do nadajników spowodowało reakcję. Na mostku był akurat Cmdr Zorro z Sari który natychmiast wydał rozkaz startu i po kolejnych godzinach czekania znalazłem się w końcu w bezpiecznych i kojących kajutach naszej ruchomej bazy. Ale po drodze Cmdr Zorro i załoga też mieli dużo emocji.. Z powodu błędu komputera nawigacyjnego miejsce wyjścia z podprzestrzeni naszego Lotniskowca znalazło się zbyt blisko gwiazdy neutronowej. Na szczęście szybka akcja Głównego Inżyniera pozwoliła uniknąć większych zniszczeń na pokładzie.

[Obrazek: 52646144859_2b6f28e5a2_b.jpg]

Teraz wracamy na kurs główny według harmonogramu wyprawy. Mam nadzieję że ten dodatkowy ubytek paliwa nie zaważy na powodzeniu naszej misji.
A dla mnie osobiście to była dobra nauczka aby zwracać większą uwagę na nawigację podczas planowania kolejnych wypraw eksploracyjnych.

[Obrazek: 52646138904_73dcab2090_b.jpg]
Odpowiedz

Dzień Misji 9  //24.01.3309// 8:30// Orion Spur / Aucops BJ-G b3-1

Po wczorajszych emocjach postanowiłem dzisiaj trochę odpocząć.  Zsunąłem magnetyczne buty i rozciągnąłem się w bezważkości nad terminalem w kajucie. Przeczytałem świeże wiadomości z  Bańki. Nie za ciekawie. Wojna nada trwa. Thargoidzi nie ustępują próbując opanować kolejne sektory. Nasi walczą, giną, ratują innych. Ciekawe kiedy i jak ta wojna się skończy. Przecież Thargoidzi też nie mają nieskończonych zasobów pojazdów i personelu. I dlaczego jeszcze nikt nigdy nie widział żadnego Thargoida poza statkiem? Może oni po prostu są statkami. Obcą formą która  dojrzewała w przepastnych, ciemnych i pustych przestrzeniach? Może nie mają nawet swojej planety rodzimej? Ten kto rozwiążę zagadkę pochodzenia Thargoidów na pewno dostanie Galaktycznego Nobla. Mnie nurtuje inne pytanie. O co im chodzi? Dlaczego nie mogą z nami pokojowo koegzystować? Fuzja naszej wiedzy plus dodatkowo odzyskana technologia Guardian mogłaby być niesamowitym skokiem rozwojowym dla obu naszych gatunków. Myślę że moglibyśmy żyć w pokoju. Ale najpierw to my musimy zrozumieć że nie można najpierw strzelać a potem sprawdzać w co się trafiło…
     Myślę o naszej misji. Co z niej wyniknie. Jak wykorzystają nasze odkrycia? Cel mamy szczytny ale znając polityków pierwszymi budynkami na nowych planetach będą bazy militarne. Szukałem w sieci informacji o podobnych wyprawach i wcale mnie nie zdziwiło że już takie były. Ludzie zawsze szukają nowych miejsc które mogliby zaśmiecić, zniszczyć a potem przenieść się dalej.  Jedną z misji która poszukiwała nowych miejsc był  Project_Dynasty z 3270 roku. Ciekawa misja składająca się z trzech ekspedycji - koncentrował się na przeszukiwaniu trzech regionów galaktycznych: Conflux Scutum-Sagittarii, Hawking's Gap i Formidine Rift . Założenia mieli identyczne jak my i identyczną motywację – uciec przed Thargoidami. A to było przecież  już 39 lat temu!  Polecieli Anakondami i  Megaship Zurara Wszystko opisał w swojej książce Drew Wagera  - Elite: Reclamation. Bardzo polecam tę lekturę wszystkim odkrywcą.

[Obrazek: 52648358665_f9f8c2fb4a_b.jpg]
 Powiem Wam tylko że nikt z tych ekspedycji nie wrócił do domu…. Oby nam się udało.   

Dzień Misji 9  //24.01.3309// 20:30// Orion Spur / Aucops BJ-G b3-1

Nie wytrzymałem całego dnia nieróbstwa. Po trzech godzinach zajrzałem do Doktorka aby dał mi zgodę na dalsze loty. Trochę marudził ale go przekonałem.  W dokach zaczepił mnie Główny Inżynier  Cmdr Zorro z Sari i coś tam zaczął opowiadać o uszkodzeniach Penetratora przy wczorajszym bliskim spotkaniu Neutronówką.  Poprosiłem o pełny raport bo naprawdę nie miałem ochoty wysłuchiwać  teraz złych wiadomości. W końcu wystartowałem. Skok podprzestrzenny potem drugi, trzeci… Nikogo tu przed nami nie było jeszcze. Dziewicze systemy czekające na odkrycia. Rozpocząłem skanowanie i aż się spociłem. W jednym z systemów skaner wskazał  dwie anomalię. Zatarłem ręcę. Coś się dzieje. Skierowałem statek w miejsce wskazane przez FFS i po chwili byłem na miejscu.
[Obrazek: 52648240179_6d4f63d138_b.jpg]

Metaliczne kryształy unosiły się majestatycznie w przestrzeni a pomiędzy nimi przemykały o wiele mniejsze pocieszne stworzonka

[Obrazek: 52647972736_8f31da3dda_b.jpg]

Sprawdziłem w bazie danych co to jest i wyczytałem że to Gourd Molus, nierozumne kosmiczne stworzonka. Towarzyszyły mojemu statkowi przez chwilę po czym zostały z tyłu. Po zbadaniu obu anomalii w tym systemie systemie  wyruszyłem dalej i po chwili znalazłem kolejne. Ciekawe. Siedem dni nie było żadnych odkryć tego typu a dzisiaj od razu dwa. Super.

Dalsze odkrycia nie były już tak spektakularne. Znalazłem planetę z ośmioma sygnaturami biologicznymi a na niej prześliczne widoki obcej flory

[Obrazek: 52647973331_950d66dec4_b.jpg]

Ta planeta już niedługo jeżeli mierzyć czas normami kosmosu – będzie bujnym w roślinność kolorowym miejscem

[Obrazek: 52647972926_8e9faceee4_b.jpg]

Po zbadaniu wszystkich roślinek i pobraniu ich próbek ruszyłem dalej . Po drodzę doszła do mnie wiadomość z znalezieniu wraku sondy thargoidzkiej. Aż się wzdrygnąłem. Tutaj? Nie mieliśmy wcześniej raportów o obecności Obcych w tych sektorach galaktyki! Cmdr Grazu raportuje znalezisko w systemie  Aucops GN-F C14 na planecie 6B.
 Przesłał zdjęcia szczątków.

[Obrazek: 52648457118_816c1eeb1d_b.jpg]

[Obrazek: 52648239514_c0a1c909fe_b.jpg]

To alarmujące odkrycie. Niezwłocznie musimy powiadomić Centralę Wyprawy… Wracam na [TWH] Boski Penetrator aby to wysłać raport.
Odpowiedz
Dziennik pokładowy GOOSE [ZO-04A]
cmdr Zorro z Sari

Dzień Misji 8  //23.01.3309// 

Spałem. To bardzo przyjemne zajęcie podczas ekspedycji. Mało na nie czasu. Dlatego trzeba wykorzystywać każdy moment.
W sen wwierciło mi się brzęczenie komunikatora z alarmową transmisją. Specjalny tryb który włącza się nawet po wyciszeniu radia.

[Obrazek: y15GN2BqITb2gP68cnjCSL66WYgWbXxXRPK2sDgj...xFZxM6995w]

Cmdr Kaziu Boski potrzebuje pomocy.
Z treści przekazu wynikało, że Kazik wybrał się na rajd do granicy galaktyki przez neutronową autostradę, a z powodu błędu w obliczeniach nie może wrócić bo brakuje zasięgu skoku do najbliższego systemu. Zdalnie rozpoczął procedurę ratunkowego przelotu lotniskowca. Ten jednak miał za mało paliwa w zbiornikach. Moje zadanie miało polegać na przemieszczeniu trytu z magazynów do zbiornika. Znów dała się we znaki niedoróbka konstrukcyjna lotniskowca. Postanowiłem na wszelki wypadek zostać na pokładzie w trakcie misji ratunkowej. Kusiło mnie też zobaczenie czarnej pustki poza drogą mleczną na własne oczy. 
Z pozoru proste rutynowe działanie. Kilka skoków Penetratora i po sprawie. Robiliśmy to już tyle razy, że nie robi już to na nas wrażenia. Tym razem jednak coś poszło nie tak jak powinno. Piłem kawę w kajucie i czytałem książkę Lema - Fiasko. Odpowiednia lektura na ekspedycję. Choć tytuł optymistyczny nie jest. Nagle kabina zaczęła wibrować , filiżanka podskakiwała na spodku aż z niego spadła. Moja kotka Korba zasyczała i zaczęła nerwowo się rozglądać. Jakby słyszała lub czuła coś co umyka ludzkim zmysłom. Po chwili kabina rozświetliła się nieregularnie migoczącym niebieskim światłem. Towarzyszył temu dźwięk przypominający wyładowania elektryczne na cewkach Tesli. Pobiegłem na mostek i wszystko stało się jasne. Nawet dosłownie. Lotniskowiec omiatany był warkoczem gwiazdy neutronowej. Obsługa mostka biegała od panelu do panelu ze strachem w oczach. Jak mogło do tego dojść? Wiadomo było że jest na trasie neutronówka ale powinniśmy wyskoczyć odpowiednio od niej daleko. Wygląda na to że oprogramowanie nie uwzględniło długości warkocza i wpadliśmy w niego po wyjściu z hiperprzestrzeni. Trzeba przyznać że ten był wyjątkowych rozmiarów. 
Dowódca mostka major Khadija Higgins stała spokojnie i wpatrywała się w widok za szybą. 
Nie odwracając się zwróciła się do mnie jakby wyczuła moją obecność:
- Komandorze, jakieś sugestie?
- Musimy natychmiast stąd wyskoczyć 
- Trwa chłodzenie, chociaż powinno zakończyć się jakieś 2 minuty temu
- musimy je wyłączyć i wymusić skok bez odliczania
- lotniskowiec tego nie wytrzyma
- musimy zaryzykować, procedura awaryjna
- coś takiego musi autoryzować Komandor Kaziu Boski
- Kaziu Boski potrzebuje tego lotniskowca żeby przeżyć, a jeśli zaraz nie zainicjujemy skoku wszyscy się usmażymy i tak zakończy się ta ekspedycja. Sugeruję przynieść z sejfu koperty z kodami.

[Obrazek: Om27UnB5yuTU3gL7tqfRICjZALL-4qXcd_WCTxxx...fBRbZX2vUA]

Uruchomiliśmy awaryjną procedurę skoku. Ale sytuacja się nie poprawiła.

- Komandorze chłodzenie nadal trwa, system nie reaguje na nasze wymuszenia
- Neutronówka rozgrzewa radiatory, trzyma nas jakaś procedura bezpieczeństwa. Przeklęci programiści. Zrobimy tak - wylecę i zasłonię statkiem radiatory tak długo jak się da, a Pani niech próbuje zainicjować skok. Jeśli się uda proszę na mnie poczekać w następnym systemie, będę Was gonił. Oszacujemy szkody po uratowaniu Komandora Kazia. Mamy jedną szansę.

Dwie godziny później komandor Kaziu Boski był już na pokładzie. 
Wyleciałem wykonać dokładną dokumentację wideo lotniskowca z zewnątrz. Dołączam raport.

Raport uszkodzeń lotniskowca Boski Penetrator po ekspozycji na Gwiazdę neutronową.
spalone anteny komunikacyjne i czujniki. Uszkodzony generator osłon. Zniszczone pokrywy lądowisk 07 i 08. Monitoring zewnętrzny nie istnieje. Kadłub uszkodzony na wysokości ww lądowisk. Wymaga wymiany 4 paneli.

[Obrazek: XoJn_4jhxMYCSgIt4XHSH1tMhmtVgsnt7M10Ns1m...QtbGcnv0uQ]

[Obrazek: iHszAl1h01jiHIDZRCVVcgTnOT-iio4j8Y6Eqf92...AcSvUXwsyA]

[Obrazek: b-Dsqiv6ruEDNXR2P_DbYlNaJKDx35NzlBXqsZSN...JbL3tfJiCg]

Nawiązałem kontakt z Brewer Corporation, producentem lotniskowca. Poprosiłem o analizę danych, przeprowadzenie symulacji i sprawdzenie oprogramowania. Dość szybko przesłali odpowiedź. 

[Obrazek: nwdv2_UWmib3dcAl9pE_YMbasjzXcTmBFFnOi_rL...1A9Oz6WBRw]

[Obrazek: Mj7rcwDMW4YBnt2BbsiCTT43Be_i3_LRLKaXOO7t...gCR2l98xkg]

[Obrazek: IfI7hw-dIX53XDq3-MyCLzZyJqj28dJbuB0Bhj-t...p69e4y4OqA]

Nie wygląda to dobrze. Nie możemy skakać do systemów z gwiazdami neutronowymi. Komunikacja jest mocno utrudniona. Obiecali przygotować niezbędne poprawki. Stwierdzili jednak, że zdalna aktualizacja oprogramowania z tej odległości jest zbyt ryzykowna. Postarają się zorganizować transport technika który dokona poprawek na miejscu. Możliwe że następny skok wg harmonogramu będzie musiał być opóźniony. Przedyskutujemy to z Komandorem Kaziem Boskim. Dalsze kroki zostaną przedstawione wkrótce.
Jesteśmy o krok od jakiejkolwiek wiedzy
Nick Cave
Odpowiedz