Liczba postów: 247
Liczba wątków: 2
Reputacja:
36
Platforma:
CMDR: Philip Blaine
.png) .png) .png)
Że pozwolę sobie dorzucić ze dwa słowa...
Najważniejsze jest chyba zachowanie jakiegoś umiaru, przegięcie w każdą stronę nie wyjdzie zdecydowanie na zdrowie nikomu (jak mawiało to stare porzekadło? Że w nadmiarze i świeże powietrze może zaszkodzić? ;P).
Osobiście rozumiem Gutenberga, czuję takie "wewnętrzne fuj" na myśl o tym, że miałbym latać z komuchami ;P (na ile w ogóle powinienem się wypowiadać, w końcu jako mimo wszystko świeżak stawiam w tej grze pierwsze chwiejne kroki, i póki co niezbyt biorę udział w eventach wszelakich..) - i owszem, wiem, że to jest tylko gra, mamy tu się przede wszystkim dobrze bawić i wesoło spędzać czas w zacnym gronie (bo jeśli gra miałaby nas frustrować to wypadałoby się zastanowić po kie licho w nią w ogóle dalej grać? ;P ). Jak pisze Goliat, gramy po to aby się oderwać od tej codzienności za oknem - tylko z drugiej strony dość mam cyrku w wykonaniu czerwonych na codzień, żeby jeszcze w grze mieć ich pod nosem? (2M1Rowi na pytanie o niewolnictwie nie odpowiem, bo już w ogóle by było jakie ze mnie niepoprawne politycznie i w ogóle bydlę ;P)
Rozumiem, że niektórzy chcą poodgrywać taką czy inną rolę, coś dla odmiany od tego kim jesteśmy wewnątrz na codzień (sam lubię grać postaciami, jak to chyba najcelniej oddaje określenie charakteru a'la D&D: chaotycznymi dobrymi ;P) - i okej, niech sobie tam latają - zawsze mogę trzymać się od nich z boku w końcu. Byle mi w grze nie zaczęli nachalnie paplać o wolności, równości,braterstwie itp - bo w końcu dostanę spustościsku, mimo żem zapewne nubiszcze straszne w pvp ;P
"Heavier than a star, no place is too far
Not even space and time can touch this ship of mine"
- Keldian, "F.T.L."
Galnet "Echo Przestrzeni"
Liczba postów: 1,074
Liczba wątków: 58
(01.04.2016, 12:29 UTC)Quarion napisał(a): Rany, ludzie.... to po prostu kolejna grupa/frakcja w grze. Jak dla mnie to mogliby się nawet nazywać Waffen SS Sturmbanfuhrer Commando i dla mnie nic, absolutnie nic by to nie zmieniło, bo to tylko gra.
A utożsamianie tej grupy z prawdziwym komunizmem z życia realnego jest dla mnie po prostu chore i niezrozumiałe.
Sory, ale takie moje zdanie.
Rep poleciał 
Sorry ale uważam tak jak Quarion ze utożsamianie CI z komunizmem ze świata realnego to objaw przedawkowania wiadomości ze świata realnego... I tak tez uważam to za chore.. Proponuje na chwile nie wchodzić na facebooka gdzie mamy zaangazowanych politycznie znajomych, ograniczyć tvp info, tvn24, tv republika i inne. Mi to pomaga
Macie prawo do takiego zdania
W ramach wyjaśnienia, nie korzystam z facebooka, nie oglądam żadnej telewizji, za szybko mnie osądzasz 2M1R  Pamiętajcie też, że możecie się nie interesować polityką, ale polityka interesuje się Wami
Panowie chill. Niech każdy gra tak, jak chce i z kim chce. Ja tylko proszę o zachowanie zdrowego rozsądku i zostawienie reala w realu, a gry w grze.
Liczba postów: 763
Liczba wątków: 8
Reputacja:
29
Platforma:
CMDR: Pienias
RSI Handle: Pienias
.png) .png) .png) .png)
Ja całkowicie zgadzam się z rozgraniczeniem RL od gry. Ale ta sprawa ma wg mnie drugie dno, o którym Gutenberg tak jakby wspomniał. W Elite, tak jak i wi innych grach (EVE żeby daleko nie szukać) są organizacje jawnie nawiązujące do komunizmu. Także organizacje graczy. Wszyscy zgadzamy się, że jest to system zbrodniczy. W końcu zabili więcej ludzi niż naziści. Ciekawy jestem dlaczego nie ma Narodowo-Socjalistycznej Partii LHS 3447 czy czegoś podobnego? Wyobraźcie sobie gównoburzę jakby piloci stworzyli frakcję zawiązującą do narodowego socjalizmu. Czy naprawdę nie czylibyście się niekomfortowo latając w skrzydle z CMDR Helmut SS albo z pilotami z jakiegoś Waffen-SS?
Liczba postów: 922
Liczba wątków: 7
Reputacja:
106
Platforma:
CMDR: Pueblo
RSI Handle: Puebl0
01.04.2016, 14:05 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.04.2016, 14:09 UTC przez Pueblo.)
Panowie I Panie,
Nie mozecie pozwolic, zeby wasze przekonania popsuly Wam gre (bo przeciez o grze caly czas mowimy). Szanuje Wasze zdanie I to czym kierujecie sie mowiac, piszac czy podejmujac decyzje w grze czy tez poza nia. Nie odpowiada Wam to towarzystwo, jak najbardziej ok, po prostu nie zblizajcie sie do niego I tyle, problem z glowy.
Ale... - nie wiem ile razy jeszcze to napisze I na to klade najwiekszy nacisk - pamietajcie, ze mowimy o grze caly czas.
Moja postac to rasowy - za przeproszeniem - skurwysyn, przebiegly, cwany, nieobliczalny (wystartowal na Bodzia w pytonie w swoim Courierze), to chlopak ktory wychowal sie w warsztacie, w biedzie, pomagajac ojcu naprawiac Cobry I Sidki. To calkowite przeciwienstwo mnie, ale wlasnie po to jest roleplay.
Nie badzcie jak Ci, o ktorych bylo glosno niedawno na reddicie, ktorzy griefing przeniesli do RL grozac I wydzwaniajac po nocach do ludzi. To nie moze sie dobrze skonczyc.
Wybacz Gutek, rozumiem Twoj zal, ale wrzucanie 'moj przodek zginal w Katyniu' do watku o grze to jest ....hmmm... pomieszanie z poplataniem - mowiac najmilej jak tylko potrafie.
Swoja droga, troche takie wrzucanie do jednego wora sie zrobilo. (ciekaw jestem czy oni na swoich forach pisza 'chowac wszystko, cenne rzeczy trzymac przy sobie, mamy Polakow w grupie, beda krasc' - watpie)
Jeszcze na koniec, wchodzimy w koalicje, bedziemy wchodzic w koalicje, predzej czy pozniej to musialo nastapic, jesli chcemy byc grupa ktora cos znaczy w swiecie Elite. Jesli ktos ma z tym potezny problem, proponuje zastanowic sie nad sensem bycia w TWH.
Zdrowko I zdravim!
Liczba postów: 553
Liczba wątków: 2
Reputacja:
54
Jaki znowu komunizm jakie wszyscy równi? Kmiotkom się władzy zachciało. Toż my towarzysze husarscy, nobillis sum! NIe będziem się z kmiotami bratać
Zapędzić ich spowrotem na pole a nie to pasy drzeć będziem i bigosować tałatajstwo.
Liczba postów: 1,074
Liczba wątków: 58
Pozatym w Rosji był socjalizm a nie czysty komunizm
Liczba postów: 763
Liczba wątków: 8
Reputacja:
29
Platforma:
CMDR: Pienias
RSI Handle: Pienias
.png) .png) .png) .png)
Oczywiście gra to jedno a rzeczywistość to drugie i mnie oni ani ziębią ani grzeją. Tylko jestem ciekaw jak by ludzie reagowali na nazistowskie frakcje.
Liczba postów: 785
Liczba wątków: 64
Reputacja:
155
Platforma:
CMDR: Doom_days
(01.04.2016, 14:20 UTC)2M1R napisał(a): Pozatym w Rosji był socjalizm a nie czysty komunizm
Hmm... to nie był socjalizm. W Rosji w wieku XX był dziwny twór, który określa się komunizmem. Jednak z tym książkowym socjalizmem czy komunizmem to on niewiele miał wspólnego. Historię komunizmu w Rosji można podzielić na takie trzy okresy: Leninizm [najbardziej zbliżony do idei komunistycznych, aczkolwiek dość szybko zaczęło to się wypaczać, patrz np na te wydarzenia:https://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_w_Kronsztadzie], Stalinizm [tu już mamy ustrój totalitarny wraz z silną władzą jednostki. Akurat Stalin wraz z Mao Tse Tung są największym zbrodniarzami jakikolwiek żyli na tej ziemi. Część historyków wysuwa nawet tezę iż Stalinizm ciężko nazwać komunizmem czy socjalizmem ze względy na prowadzoną w tamtym okresie politykę. Nie zmienia to faktu iż ZSRR uważała się w tamtym czasie za państwo Komunistyczne] i Okres post-stalinowski [Oczywiście też mamy tutaj mnóstwo pod okresów jak odwilż po śmierci Stalina czy wzrost napięcia pomiędzy USA i ZSRR związku z Kryzysem kubańskim. Można powiedzieć że bł to okres "najbardziej ludzki" o ile słowo ludzie pasuje to takie twory jaki panował wtedy w Rosji.] Nie bronię komunizmu i nie jestem zwolennikiem ale myślę że trzeba odgraniczyć życie realne od wirtualnego. W końcu nikt nas nie zmusza aby od razu zgadzać się z CI i mówić że komunizm jest świetny i w ogóle. To jest sojusz a w historii dochodziło do bardziej kuriozalnych sojuszów. Dyskusja jest nawet potrzebna oby jednak wszytko to odbywało się merytorycznie i z szacunkiem dla drugiej osoby. Niestety przy takich tematach niektórzy dali by się pociąć za pogląd jaki wyznają dlatego nawołuje żebyśmy podeszli do tego spokojnie i nikt nikogo nie obrażał  .
PS: A i nie neguje że w Rosji od 1917-1991 panował Komunizm. Chciałem tylko pokazać że i w tym wypadku nie wszystko jest tak czarne i białe.
|