Rozdzielenie Ethernet
no to masz RJ9 4-PIN czyli zwykły kabel telefoniczny 4 żyłowy nie jestem pewien jak tam z gróbością żyl w stosunku do zwykłej ethernetowej skrętki są chyba chudsze więc może byc problem z zarobieniem na RJ45, dodatkowo w takim wypadku musiałbyś tylko zarobić PIN'y na RJ45 odpowiedzialne za transmisje. Sam się w to nigdy nie bawiłem aby robić RJ45 na zwykłym kablu telefonicznym może ci się nie udać zacisnąć wtyku na żyłach za cienkie i nie będą trzymać.
[Obrazek: bY4pzKm.png]
Odpowiedz
Stwierdzam, że szkoda zachodu. Pomyślę nad plc. Dziękuję wszystkim za pomoc Smile
Odpowiedz
O ile pamięć mnie nie myli to dobre kable ethernetowe na 8 żyłach mają kat 6 czyli 1gb. Na 4 żyłach można puścić 100mb. Czyi jeśli masz skrętkę 8 żył to jak dobrze rozszyjesz to do routera z jednego kabla wychodzą 2 kostki a w pokoju masz kolejne 2 i masz 2 tory 100mb po jednym przewodzie ethernetowym. Odsyłam do ggl np rj45 pinout 100mb. Może ktoś w okolicy ma zaciskarkę i garść rjek.

Siwuch niestety na urlopie więc pewnie tu nie zajrzy a podał by Ci z marszu kolory żył i piny w rj Wink
Na bank nie wolno rozplątać żył czyli np pomarańcz i biało-pomarańczowy będą para TX/TX a RX/RX obszywasz na zielonym i biało-zielonym. Piny o ile dobrze pamiętam to 1,2,3,6. 1 to biało-pomarańczowy 2 pomarańczowy 3 biało-zielony 6 zielony. W zależności od standardu czy A czy B zielona para może być zamieniona z pomarańczową. Podobno B lepszy i ten podałem.
Jeśli zamienisz z jednej strony pin 2 i 6 miejscami to zrobisz kabel crossover do łączenia dwóch pc bezpośrednio po uprzednim odpowiednim ręcznym ustawieniu sieciówek w OSie.

Myślę o czymś takim tylko z obu stron 2 kostki
[Obrazek: MJms3.gif]
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Kategoria 5e w zupełności wystarczy. Niestety na tym telefonicznym nie zrobisz sieci komputerowej. Albo wi-fi albo kładziesz nowy kabel pomiędzy routerem a przełącznikiem. Telefon na RJ9 masz standardowy, router robi z niego "voipa". Nic nie zrobisz z tym przewodem. Poprowadź dodatkowy kabel ethernet - najtańsze rozwiązanie.
Odpowiedz
Wiązało by się to u mnie z wierceniem w ścianach w kilku miejscach, a że niedługo się przeprowadzam to szkoda jednak zachodu Smile. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: