Elite Dangerous - fabuła w grze
(20.02.2018, 19:25 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a):
(20.02.2018, 13:30 UTC)QCIAK napisał(a): Lore z resztą też jest biedne.

Saaay whaaaat? https://www.frontierstore.net/books.html

A faktycznie, przegapiłem ten fragment.

No nie, z tym się nie mogę absolutnie zgodzić! Lore Elite jest przebogate właśnie, ale niestety nie widać tego do końca w grze. Tutaj grubo się mylisz Qciak. Albo nie grałeś w poprzedni gry, albo nie przykładałeś wiele wagi to tego, co się w nich działo Smile

P.S. Czy możemy nie zamieniać tego wątku w stos narzekań na grę? Będę dźwięczny. Chcecie ponarzekać, załóżcie sobie własny wątek Wink Tongue Dobrze wiemy, że ED sporo brakuje. Ja chciałbym się tutaj skupić na tym, co jest, a nie na tym, czego nie ma.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(21.02.2018, 09:17 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):
(20.02.2018, 19:25 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Saaay whaaaat? https://www.frontierstore.net/books.html

A faktycznie, przegapiłem ten fragment.

No nie, z tym się nie mogę absolutnie zgodzić! Lore Elite jest przebogate właśnie, ale niestety nie widać tego do końca w grze. Tutaj grubo się mylisz Qciak. Albo nie grałeś w poprzedni gry, albo nie przykładałeś wiele wagi to tego, co się w nich działo Smile

P.S. Czy możemy nie zamieniać tego wątku w stos narzekań na grę? Będę dźwięczny. Chcecie ponarzekać, załóżcie sobie własny wątek Wink Tongue Dobrze wiemy, że ED sporo brakuje. Ja chciałbym się tutaj skupić na tym, co jest, a nie na tym, czego nie ma.

Grałem, czytałem prawie wszytstko, co oficjalnie wyszło. Fabuła i klimat w grach to dla mnie akurat priorytet. I nadal uważam, że Elite pod tym względem to bieda (Znaczy pod względem fabuły, bo klimat Elite miażdży mózgownice). Ja tam mam w nosie zmiany w inżynierach, balans i inne bzdury. Beyond mnie nie gila. Ja chcę fajnych fabularnych aktywności.

P.s. do p.s'aWink Ja bardzo lubię tę gręWink To jest mimo wszystko mmo, a ja gier multi unikam. To już coś znaczy w moim przypadkuWink
Odpowiedz
No znowu się nie zgodzę. W Elite "fabułę" każdy tworzy sobie sam, przez swoje działania w grze. Oprócz tego mamy wszystkie główne wątki fabularne, które wymieniłem. Więc zdecydowanie nie zgadzam się z twierdzeniem, że jest "bieda", jeśli chodzi o fabułę.

Czego w Elite nie ma natomiast, to historii czy też serii misji fabularnych SPERSONALIZOWANYCH pod każdego gracza indywidualnie. No to jest taka gra po prostu, takie są jej założenia. W tym, co się toczy w tle można - ale nie trzeba brać udziału. Mi się to osobiście podoba, bo tak jak pisałem we wstępie, co mi po tym, że wykonam serię questów, które doprowadzą do uwolnienia księżniczki z wieży, skoro ona i tak się tam zrespi za godzinę i milion innych graczy również ją uratuje? Tongue

Inną sprawą jest sposób przedstawienia tej fabuły toczącej się w tle i jej prezentacji graczowi podczas gry - tutaj jest bieda, z tym się w pełni zgadzam. Dostarczanie fabuły graczowi w postaci 15 linijek tekstu w CG to słabe rozwiązanie i taki sposób prezentacji historii jest niezbyt wciągający. Natomiast to, czy fabuła w grze jest dobra czy zła to kwestia subiektywna, jednemu dana historia się podoba, a drugiemu nie. Ale obiektywne stwierdzenie, że fabuły w ED nie ma, albo że jest jej mało, nie jest absolutnie zgodne z prawdą.

Dodatkowo - należy rozróżnić lore i fabułę, bo to dwie różne rzeczy, a wydaje mi się, że Ty mieszasz te 2 pojęcia Smile
--

Odpowiedz
(21.02.2018, 12:50 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): No znowu się nie zgodzę. W Elite "fabułę" każdy tworzy sobie sam, przez swoje działania w grze. Oprócz tego mamy wszystkie główne wątki fabularne, które wymieniłem. Więc zdecydowanie nie zgadzam się z twierdzeniem, że jest "bieda", jeśli chodzi o fabułę.

Czego w Elite nie ma natomiast, to historii czy też serii misji fabularnych SPERSONALIZOWANYCH pod każdego gracza indywidualnie. No to jest taka gra po prostu, takie są jej założenia. W tym, co się toczy w tle można - ale nie trzeba brać udziału. Mi się to osobiście podoba, bo tak jak pisałem we wstępie, co mi po tym, że wykonam serię questów, które doprowadzą do uwolnienia księżniczki z wieży, skoro ona i tak się tam zrespi za godzinę i milion innych graczy również ją uratuje? Tongue

Inną sprawą jest sposób przedstawienia tej fabuły toczącej się w tle i jej prezentacji graczowi podczas gry - tutaj jest bieda, z tym się w pełni zgadzam. Dostarczanie fabuły graczowi w postaci 15 linijek tekstu w CG to słabe rozwiązanie i taki sposób prezentacji historii jest niezbyt wciągający. Natomiast to, czy fabuła w grze jest dobra czy zła to kwestia subiektywna, jednemu dana historia się podoba, a  drugiemu nie. Ale obiektywne stwierdzenie, że fabuły w ED nie ma, albo że jest jej mało, nie jest absolutnie zgodne z prawdą.

Dodatkowo - należy rozróżnić lore i fabułę, bo to dwie różne rzeczy, a wydaje mi się, że Ty mieszasz te 2 pojęcia Smile

Lore i fabuła się zazębiają. W zasadzie Lore to część fabuły. I ja nie mówię, żeby każdy był super bohaterem. Ale fajnie jak by coś się działo. Bo fabułę sam to ja mogę wymyślić do biegania po lesieWink
Odpowiedz
Nie lubie biegac. Nawet po lesie Wink
Odpowiedz
(21.02.2018, 13:07 UTC)QCIAK napisał(a): Lore i fabuła się zazębiają. W zasadzie Lore to część fabuły. I ja nie mówię, żeby każdy był super bohaterem. Ale fajnie jak by coś się działo. Bo fabułę sam to ja mogę wymyślić do biegania po lesieWink

Odwrotnie - to fabuła jest częścią lore. Na lore składa się o wiele więcej.

I właśnie chodzi o to, że coś się dzieje cały czas. Dokładnie o tym jest ten wątek.
--

Odpowiedz
(21.02.2018, 13:25 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):
(21.02.2018, 13:07 UTC)QCIAK napisał(a): Lore i fabuła się zazębiają. W zasadzie Lore to część fabuły. I ja nie mówię, żeby każdy był super bohaterem. Ale fajnie jak by coś się działo. Bo fabułę sam to ja mogę wymyślić do biegania po lesieWink

Odwrotnie - to fabuła jest częścią lore. Na lore składa się o wiele więcej.

I właśnie chodzi o to, że coś się dzieje cały czas. Dokładnie o tym jest ten wątek.
Dziej się coś.Tylko mało i powoliWink Ale mniejsza. Przynajmniej każdy news wnoszący coś do świata, czyta się z zapartym tchemWink
Odpowiedz
Czy mało to nie wiem, przeczytaj jeszcze raz OP i powiedz mi czy tyle wątków fabularnych w 2,5 roku to mało? Smile

A że powoli to fakt. Fabuła mocno spowolniła w ostatnim roku, tak samo jak rozwój gry.
--

Odpowiedz
Fajnie jest się coś w końcu dowiedzieć Wink
Odpowiedz
(21.02.2018, 13:51 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Czy mało to nie wiem, przeczytaj jeszcze raz OP i powiedz mi czy tyle wątków fabularnych w 2,5 roku to mało? Smile

A że powoli to fakt. Fabuła mocno spowolniła w ostatnim roku, tak samo jak rozwój gry.

mozecie uznac ze sie czepiam ale w ciagu 3 lat zrobili bardzo malo tylko TY rozbiles sobie to na wiele podpunktów - np watek Salome na 3 podpunkty , UA, Barnacle , Thargoidzi, (x6) jakoby inny watek fabularny itp..
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz