NIe kupować produktów MadCatz
(03.04.2017, 10:04 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): W wyroku z 22 listopada 2002 r. (IV CKN 1488/00) Sąd Najwyższy stwierdził, że „odpowiedzialność producenta, który udzielił gwarancji, nie wygasa na skutek ogłoszenia jego upadłości.
<ciach>
No to powodzenia !
Ale moja umowa jest ze sklepem gdzie kupiłem a nie z producentem, wiec ja sobie będę dochodził swoich praw w sklepie, nie obchodzi mnie jakie sklep ma problemy z dostawcami, ja rozmawiam z tą osobą z którą zawarłem umowę wręczając jej kasę.

Jedynymi którzy mają problem to ludzie kupujący np. na allegro licząc na to, że jak coś padnie to im Mad Katz wymieni czy sprzeda części zamienne, więc się zgadzam, że skoro firma upadła to można o tym zapomnieć Smile
Odpowiedz
Z tym że, Batonie, chyba nie piszesz o naprawach gwarancyjnych.
Sklep nie jest gwarantem, co widać choćby po absurdalnych sytuacjach w których ludzie odnoszą do sklepu a sklep wysyła do serwisu.

Nie potrafię przytoczyć odpowiednich przepisów, ale istnieją takie, gdzie producent MUSI zapewnić części zamienne przez określony okres czasu od zaprzestania produkcji danej rzeczy. Nie ma sytuacji gdzie ktoś przestaje produkować i zostawia ludzi ze sprzętem na lodzie.
Tyle teoria....

Samsung swego czasu "gwarancje europejską" traktował w bardzo szczególny sposób - przysługuje ci jedna naprawa na terenie Polski - to nie żarty. Smile
A doskonale wiedzieli że to błąd oprogramowania powodował że ludziom smartfony S3 padały....
A ASUS nie uznał mi gwarancji "ogólnoświatowej" na płytę główną z USandA, widać Polska to na Marsie leży....
To praktyka.
Odpowiedz
Baton'iku, pytanie brzmi co Ty będziesz psuł jak Amazon czy inna firma przestanie sprzedawać X52? Co prawda X56 jest całkiem sympatyczny pod kątem ilości wodotrysków ale obawiam się że Logitech wyprzeda X56 i X55 i potem będzie musiał zwracać kasę, takie lipne kredytowanie przez kupującego bez oprocentowania. Co najwyżej tyle kupującego ile się nagra zanim się sypnie. I z tego co rozmawiałem z logitech'em to się nie zapowiada żeby coś wypuścili.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Dzoj Saiteka chciałem kupić, ale czekałem..... bo pół roku wcześniej czytałem, iż maja problemy i zaprzestają jakiejkolwiek produkcji, więc sprawa była przesądzona od bardzo dawna Sad(

A odnośnie reklamacji, to fakt sprzedawca, musi, chce czy nie wziąć na klatę wymianę, czy naprawę, lecz różnie z tym bywa.

Najlepiej płacić kartą kredytową i tylko tak, bo transakcje są ubezpieczone, jak sklep ci nie zwróci to zrobi to Visa lub bank - kilka razy dzięki temu dostałem zwrot , płatności Master Cardem jeszcze nie reklamowałem, Visa ma na to 90 dni, ale da radę szybciej, raz podenerwowany reklamacją zrobiłem awanturę i grożąc natychmiastowym zamknięciem konta i likwidacją kart, dałem im tydzień i za dwa dni kasa była koncie, oczywiście trzeba było napisać kilka mejli i wniosek w banku.
Odpowiedz
(03.04.2017, 13:07 UTC)Shamoth napisał(a): Baton'iku, pytanie brzmi co Ty będziesz psuł jak Amazon czy inna firma przestanie sprzedawać X52?

Nie wiem, samego mnie to trochę martwi ostatnio, zwłaszcza, że mi obecny zaczyna coś szwankować na jednym przycisku, ale jak to się mówi, przejdę przez ten most jak do niego dojdę :Smile (zostało mi 20 dni "gwarancji", teoretycznie, bo to była wymiana gwarancyjna już, zobaczymy jak Amazon jest wyrozumiały :Smile ).

Gwarancje Samsunga Gutek, no nie wiem, miesiąc temu padło mi dwuletnie Note4 podczas robienia OTA upgrade, został 1 dzień gwarancji jak się okazało i mam teraz nowe S7, więc uważam, że Samsung to najlepsza firma na świecie jeśli chodzi o naprawy gwarancyjne :Smile

LOL, Amazon nigdy nie zawodzi, oddali mi kasę 5 minut po tym jak im napisałem, że coś nie działa. Nie wiem czemu tam widać datę 12 grudnia, ale nie będę wnikał, kupuję nowy póki jeszcze są w sprzedaży Smile

[Obrazek: DSxsbhq.png]
Odpowiedz
(03.04.2017, 13:58 UTC)Baton napisał(a):
(03.04.2017, 13:07 UTC)Shamoth napisał(a): Baton'iku, pytanie brzmi co Ty będziesz psuł jak Amazon czy inna firma przestanie sprzedawać X52?

Nie wiem, samego mnie to trochę martwi ostatnio, zwłaszcza, że mi obecny zaczyna coś szwankować na jednym przycisku, ale jak to się mówi, przejdę przez ten most jak do niego dojdę :Smile (zostało mi 20 dni "gwarancji", teoretycznie, bo to była wymiana gwarancyjna już, zobaczymy jak Amazon jest wyrozumiały :Smile ).

Gwarancje Samsunga Gutek, no nie wiem, miesiąc temu padło mi dwuletnie Note4 podczas robienia OTA upgrade, został 1 dzień gwarancji jak się okazało i mam teraz nowe S7, więc uważam, że Samsung to najlepsza firma na świecie jeśli chodzi o naprawy gwarancyjne :Smile

LOL, Amazon nigdy nie zawodzi, oddali mi kasę 5 minut po tym jak im napisałem, że coś nie działa. Nie wiem czemu tam widać datę 12 grudnia, ale nie będę wnikał, kupuję nowy póki jeszcze są w sprzedaży Smile

Ale to już oddali Ci kasę zrobili przelew, czy dostaniesz dopiero jak odeślesz i rozstrzygną czy Ci się należy?
Odpowiedz
(03.04.2017, 13:58 UTC)Baton napisał(a):

Baton, Ty z tych części joyów co Ci się popsuły złożyłbyś już ze dwa działające Tongue
Odpowiedz
Jak się ma subskrypcję Prime to sie można bawić w wielmoża Smile
Odpowiedz
(03.04.2017, 15:28 UTC)Myr0n napisał(a): Jak się ma subskrypcję Prime to sie można bawić w wielmoża Smile
Nie mam już, Prime miałem dawno temu a nie przedłużyłem, a to ostatnio co kupowałem zasilacz to wziąłem na miesiąc trial na innym koncie, więc Prime nie ma nic do tego jak traktują wymiany gwarancyjne akurat. No ale w sumie kupuję od nich cały czas coś i nie nadużywam ich uczciwości, te Saiteki są po prostu bardzo słabej jakości.
Odpowiedz
(03.04.2017, 11:15 UTC)Xeonary napisał(a): Przy upadłości nie ma co się męczyć z gwarancją tylko rękojmia z tytułu niezgodności towaru z umową w sklepie.

Rękojmia- Jeżeli sprzedana rzecz ma wady, kupujący może skorzystać z uprawnień z tytułu rękojmi i od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Nie może jednak od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie - chyba że rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana. Odstąpienie od umowy oznacza, że sprzedawca powinien zwrócić cenę, a kupujący - nabytą rzecz.
Trzeba pamiętać o tym, żeby po wykryciu wady niezwłocznie powiadomić o niej sprzedającego. Niewykonanie tego obowiązku skutkuje utratą uprawnień z tytułu rękojmi.
Co do zasady, rękojmia trwa przez rok od dnia, w którym rzecz została wydana kupującemu. Jedynie przy rękojmi za wady budynku wynosi ona trzy lata. Wynika to z art. 568 § 1 K.c.
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz