NIe kupować produktów MadCatz
Cześć !

MAdCatz ogłosił upadłość !
Słynny producent myszek serii R.A.T jak i joysticków Saitek X55 odchodzi w zapomnienie.
W sumie sami sobie na to zasłużyli.... no ale trochę szkoda..

http://www.conowego.pl/aktualnosci/mad-c...osc-22165/

Seria Saiteków X55+ trafiła pod skrzydła Logitecha, ale póki co nie widziałem jeszcze żadnych konkretnych info co dalej. Dodgy
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
A czemu nie kupować? Odpowiedzialny za towar jest sprzedawca a nie producent, więc ja bym się aż tak bardzo nie przejmował Smile
Odpowiedz
Na razie jest mała lipa bo Logitech owszem przejął przynajmniej cześć MadCatz'a ale np nie mają wsparcia serwisowego dla X56, o naprawie w ramach gwarancji można zapomnieć, podobnie jak o dokupowaniu sprężyn... Z drugiej strony dobrze bo powinna polecieć wymiana na nówkę sztukę Wink
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
(02.04.2017, 20:16 UTC)Baton napisał(a): A czemu nie kupować? Odpowiedzialny za towar jest sprzedawca a nie producent, więc ja bym się aż tak bardzo nie przejmował Smile

Przynajmniej tak mi się wydaje, ze wiekszosc towarów zostanie szybko wycofana ze sprzedaży.
Przy ogłoszeniu upadłości nikt juz nic nie zrobi, są niewypłacalni, ani sprzedawca, ani serwis.
Sprzedawca przesle produkt do serwisu i na tym się skończy... nikt nic nie naprawi, bo firma matka nie będzie istnieć.

To działa tak samo jak z bankami, masz kasę w banku, bank ogłasza upadłość .... no i nie masz kasy.
Odpowiedz
(03.04.2017, 09:47 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a):
(02.04.2017, 20:16 UTC)Baton napisał(a): A czemu nie kupować? Odpowiedzialny za towar jest sprzedawca a nie producent, więc ja bym się aż tak bardzo nie przejmował Smile

Przynajmniej tak mi się wydaje, ze wiekszosc towarów zostanie szybko wycofana ze sprzedaży.
Przy ogłoszeniu upadłości nikt juz nic nie zrobi, są niewypłacalni, ani sprzedawca, ani serwis.
Sprzedawca przesle produkt do serwisu i na tym się skończy... nikt nic nie naprawi, bo firma matka nie będzie istnieć.

To działa tak samo jak z bankami, masz kasę w banku, bank ogłasza upadłość .... no i nie masz kasy.

Wtedy sprzedawca musi oddać Ci kasę, jeśli nie jest w stanie naprawić.
Odpowiedz
(03.04.2017, 09:49 UTC)Xeonary napisał(a):
(03.04.2017, 09:47 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): Przynajmniej tak mi się wydaje, ze wiekszosc towarów zostanie szybko wycofana ze sprzedaży.

Wtedy sprzedawca musi oddać Ci kasę, jeśli nie jest w stanie naprawić.

Albo zaoferować produkt zastępczy z takimi samymi albo lepszymi parametrami Smile
Odpowiedz
W wyroku z 22 listopada 2002 r. (IV CKN 1488/00) Sąd Najwyższy stwierdził, że „odpowiedzialność producenta, który udzielił gwarancji, nie wygasa na skutek ogłoszenia jego upadłości.

C0 za tym idzie można ponownie zwrócić się z reklamacją do gwaranta. Jeśli okaże się, że producent rzeczywiście ogłosił upadłość, zgodnie z ustawą Prawo upadłościowe i naprawcze wierzytelności niepieniężne, także te z tytułu gwarancji ulegają zamianie na wierzytelności pieniężne. W takiej sytuacji powinno się zgłosić swoją wierzytelność sędziemu komisarzowi i następnie oczekiwać jej zaspokojenia z masy upadłości. Być może wierzytelność zostanie zaspokojona z masy upadłości.

No to powodzenia !
Odpowiedz
Logitech przejął markę Sitek, to być może przejął też np zobowiązania serwisu.
Nie wiemy co obejmuje umowa, także niezbyt bym się ekscytował ogłoszeniem upadłości przez firmę która NIE BYŁA właścicielem Saitek w momencie upadłości.
Odpowiedz
Przy upadłości nie ma co się męczyć z gwarancją tylko rękojmia z tytułu niezgodności towaru z umową w sklepie.
Odpowiedz
(03.04.2017, 10:04 UTC)GutenbergPL napisał(a): Logitech przejął markę Sitek, to być może przejął też np zobowiązania serwisu.
Nie wiemy co obejmuje umowa, także niezbyt bym się ekscytował ogłoszeniem upadłości przez firmę która NIE BYŁA właścicielem Saitek w momencie upadłości.

A czy przypadkiem MadCatz nie przejął jakoś w 2008-2009 Saitek'a i pozostawił brand przy życiu? Także tu może być jazda z tym co Saitek a w domyśle MadCatz sprzedał zanim Logitech ich przejął. Z drugiej strony z tego co mi wiadomo nabywca przejmuje wszelkie umowy, obowiązki, obciążenia przedmiotu przejmowanego.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz