20.03.2017, 08:30 UTC
Btw. ja hasła mam w pliku notatnika, na pen drive, i po prostu je wklejam zamiast wpisywać jak gdzieś wchodzę
|
Google, Youtube, blokada konta
|
|
20.03.2017, 08:30 UTC
Btw. ja hasła mam w pliku notatnika, na pen drive, i po prostu je wklejam zamiast wpisywać jak gdzieś wchodzę
20.03.2017, 08:43 UTC
Pisz do noebezpiecznika. Wygląda to tak jak by zostały śmieci po tamtym gościu a support Google bierze cie za tamtego oszusta... Ja bym się wytrzymał z sądem tylko powyszyłał historie do portali moźe ktoś kumaty z googla się odezwie...
20.03.2017, 10:11 UTC
Smutna ta Twoja historia, ale zauważ, że zmieniasz jedną megakorporacje na inna, i nadzieja, że inni potraktują Cię w takiej sytuacji lepiej jest, wybacz że to tak określę, dość naiwna. Duże firmy po prostu tak działają i tyle. Żadna z nich nie pochyli się nad jednym użytkownikiem z drugiego końca świata.
Dodatkowo przeraża mnie tutaj pogląd większości osób na kwestie bezpieczeństwa,hasła w notatniku, hasła rotacyjne, czy trzymanie ważnych danych na dropboxie czy innych could drivach. Wiem że to wygodne, ale im coś bardziej wygodne tym bardziej niebezpieczne. Miałem sytuację, że ktoś przeją mi konto firmowe (pewnie jakiś wirus przejął hasła z thinderbirda) i zaczął rozsyłać spam. Sytuację udało się szybko opanować, po niecałej minucie od rozpoczęcia wysyłki zmieniłem hasło u providera, ale efektem tego było, że moja domena trafiła na listę spamerów, co do tej pory odbija się czkawką, (automatyczne systemy antyspamowe u klientów nie przepuszczają mojej poczty, co bywa strasznie wkurzające, nie mówiąc o tym, że profesjonalnie to nie wygląda), a prostowanie tego jest upierdliwe, a firmy które zarządzają listami spamerów traktują moje maile mniej więcej jak google Ciebie, czyli zero odzewu Jeśli chcesz rady, to zrezygnuj z darmowych kont, wykup sobie domenę (jeśli chcesz tylko pocztę to nawet hostingu nie musisz wykupywać), i tam trzymaj pocztę, oraz kopie zapasowe ważnych danych o których wspomniałeś (kosztuje to grosze a w przypadku jakichkolwiek problemów bardzo szybko w sumie jednym telefonem wyprostujesz wszystko), tak samo hasła rotacyjne to zło i proszenie się o kłopoty.
20.03.2017, 10:31 UTC
Teraz wyobraźcie sobie świat rządzony przez korporacje, brak rządów, a sądy i wyroki wykonywane w taki sam sposób jak tej sytuacji. Google ewidentnie olewa fakt że po drugiej stronie siedzi człowiek, jedyne co widzisz o statystyczne dane, wartość spółki itp itd. ale tak to już z korpo jest.
20.03.2017, 10:35 UTC
(20.03.2017, 10:31 UTC)Xeonary napisał(a): Teraz wyobraźcie sobie świat rządzony przez korporacje, brak rządów, a sądy i wyroki wykonywane w taki sam sposób jak tej sytuacji. Google ewidentnie olewa fakt że po drugiej stronie siedzi człowiek, jedyne co widzisz o statystyczne dane, wartość spółki itp itd. ale tak to już z korpo jest. Mniej więcej, ale nie tyle dane statystyczne, co pieniądze, im po prostu bardziej się opłaca sprawę olać niż poświęcić czas informatyka czy innego pracownika do obsługi tego typu zgłoszenia. zwłaszcza, że nie jest z kraju "priorytetowego"
20.03.2017, 10:39 UTC
Rysiek, co do trzymania haseł w notatniku na zewnętrznym nośniku danych sprawa jest całkiem prosta. Keylogger nie wykryje jakie litery wklepuję na klawiaturze, hasła nie są zapisane automatycznie w przeglądarce, jak ktoś się włamie na dysk twardy to nie znajdzie pliku bo jest on na pendrive no i mogę logować się na innych komputerach nie martwiąc się że ktoś ma wspomniane keyloggery.
20.03.2017, 10:49 UTC
Crazied, miałoby to więcej sensu, gdyby pendive był szyfrowany, (chociaż i to nie do końca) jeśli nie jest to równie dobrze możesz trzymać hasła w pliku na dysku (no powiedzmy nie w jakimś oczywistym miejscu tylko w jakimś fajfuśnym katalogu). Jeśli ktoś podłoży Ci jakiegoś trojana to ten trojan przeskanuje Ci pendive'a jak go tylko włożysz.
Wiem, że mówimy w tym momencie nie o przypadkowym ataku, ale w przypadku przypadkowego to fajfuśny katalog gdzieś na dysku i tak powinien załatwić sprawę.
20.03.2017, 10:51 UTC
Ale może mieć dostęp do schowka systemowego
20.03.2017, 10:52 UTC
20.03.2017, 10:53 UTC
Osobiście polecam program KeePass - używa bazy danej zapisanej w pliku na dysku. W połaczeniu z "chmura" domowa to świetne rozwiazanie.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! :: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Bezpłatne mobilne "konta walutowe" | ShiMan | 3 | 1,402 |
07.12.2018, 21:25 UTC Ostatni post: ShiMan |
|