15.06.2017, 12:12 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.06.2017, 12:14 UTC przez Mathias Shallowgrave.)
Aha. Czyli to tylko i wyłącznie Twoje spekulacje 

OK, to tak:
Frontier już dawno ogłosił publicznie, że odchodzą od obecnego modelu "Sezonu", czyli płacenia z góry za kilka dużych patchy z contentem, które były zebrane w cały Sezon - np. na Sezon 2, czyli Horizons, składają się patche od 2.0 do 2.4 (w sumie 5).
Nie podali informacji, jaki będzie nowy model, ale David Braben mówił coś o tym, że ludzie nie chcą kupować kota w worku, czyli płacić z góry za coś, co dostaną dopiero za jakiś czas, w ramach całego Sezonu.
Nie chce mi się teraz grzebać po internecie, ale jest gdzieś ta informacja od Brabena, bodajże podczas jednego ze streamów na PAX.
Nie podali jednak żadnych szczegółów, jak będzie wyglądał nowy model i na ten temat nie wiadomo dosłownie NIC. Można podejrzewać, że za każdy osobny duży patch będziemy płacić osobno - i oczywiście mniej niż za cały Sezon, bo tylko za ten jeden patch. Ale to tylko moje spekulacje, nic więcej.
Wizyta OA w biurze FDEV nie miała z tym nic wspólnego - tak się składa, że również ja (i parę innych osób) miałem przyjemność być tam razem z OA. FDEV zaprosiło kilka osób z community głównie w celu nagrania paru kwestii audio do gry. Jedną z nich był OA, drugą byłem ja, oprócz nas jeszcze kilka osób.
Przy okazji zwiedziliśmy biuro, pogadaliśmy z devsami i samym Brabenem oraz obejrzeliśmy parę rzeczy, które czekają nas w 2.4. Z rzeczy poza 2.4 pokazali nam tylko jeden kilkusekundowy teaser. Oczywiście podpisaliśmy NDA, więc nie mogę mówić o tym co faktycznie widziałem.
Nie było mowy o modelu płatności podczas tej wizyty, oprócz tego, co wcześniej publicznie zapowiedziało FDEV. (Chyba że OA rozmawiał z kimś osobno, bo biuro zwiedzaliśmy w 2 osobnych grupach - ale przez pozostałą część wizyty byliśmy wszyscy razem).
Oprócz tego - i całkowicie osobno - FDEV zapowiedziało, że 2.4 to będzie (już wiemy) powrót Thargoidów.
Natomiast zawartość patcha 3.0 i dalszych nie jest jeszcze na 100% potwierdzona. Jest jedynie zapowiedź, że po 2.4 developerzy skupią się na poprawianiu błędów i rozszerzaniu/usrpawnianiu już istniejących elementów gry oraz tzw. "Quality of Life".
Takie są FAKTY.
Wstrzymałbym się więc z rozpowszechnianiem fałszywych informacji, że kolejne patche będą za darmo, bo jestem na 99,9% pewien, że nie będą. Na pewno oprócz bugfixów dostaniemy też nowe mechaniki i funkcjonalności, ale nie całkiem nowe, osobne rzeczy, tylko poprawki istniejących mechanik - eksploracji, szmuglowania, handlu itp.
Przykładem niech będzie transfer statków - nie jest to jakaś mega duża funkcjonalność, tylko małe usprawnienie rozgrywki w ramach właśnie Quality of Life. Jak by nie było, jest to jednak NOWA mechanika, której wcześniej w grze nie było.
Czas developerów kosztuje, nikt nie będzie pracował za darmo, więc nie spodziewajcie się darmowych dużych patchy - w sensie 3.0, 3.1, 3.2 itd.
Mniejsze patche raczej będą za darmo, jak do tej pory, np. teraz dostaniemy 2.3.10, za który nie będziemy musieli płacić, więc pewnie 3.0.10 itd. też będzie za free, ale 3.1 już nie - ponownie, to tylko moje spekulacje i nic więcej.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)