03.05.2017, 22:50 UTC
(03.05.2017, 22:18 UTC)Baton napisał(a):(03.05.2017, 21:56 UTC)Arnul napisał(a): No tu mnie EDDiscovery zaimponowało! Jeszcze brakuje tylko, aby za nas poleciało i zeskanowało typowane obiektyW każdym razie sposób całkiem dobry, z tym że dla mnie osobiście zbyt dużo w tym już mechanizacji i trochę odbierałoby mi to radość z trafień. (Ale samo EDD na pewno przetestuję).
Co do systemów podwójnych, potrójnych i więcej to też miałem tę samą zagwozdkę co Ty i z braku dobrego rozwiązania po prostu ignoruję planety przy innych niż pierwsza gwiazda chyba, że to ELW, AW lub WW (po jednego leciałem ostatnio 600.000 ls - a co ! ). Zauważyłem także, że jak druga gwiazda jest dość blisko pierwszej (kilka tys. ls) to ma też wpływ na rozkład ekosfery przy planetach pierwszej gwiazdy.
Oczywiście, że jak chcesz sam wyznaczać ekosferę (wiem od wczoraj jak się nazywa bo sprawdziłem na wikipedii, nie że się znam na astronomii) to nie używaj tego. Mnie ciężko powiedzieć, gdzie postawić w takim razie granicę, bo może nie powinniśmy ani tych planet słuchać ani oglądać na hudzie w takim razie
Swoją drogą EDDiscovery to nie jest jakaś wyrocznia, przeglądnąłem na szybko i na przykład tu: https://www.edsm.net/en/system/bodies/id...Y-P+d6-227
EDDiscovery podaje ekosferę 400-800 a ziemniak jest na 930 , więc trzeba główkować samemu też
Jak dla mnie jako ignoranta kosmicznego, to nawet sam fakt skanowania, sprawdzania gdzie ekosfera itd. jest wystarczająco skomplikowany, żeby mi dawać jakąś satysfakcję, ale nikt nie powiedział, że kiedyś sobie nie podniosę poprzeczki, dwa lata temu nie miałem o niczym z tych rzeczy pojęcia
Ja na prawdę do EDDiscovery nic nie mam. Ktoś kto to napisał powinien być na etacie u FD i zgarniać grubą kasę za to! Gdyby nie to, że jestem starym, poznańskim, upartym nyrolem to bym już dawno EDD przetestował, ale nie lubię "łączyć się z bazą". Dotyczy to nie tylko eksploracji, ale wszystkich zewnętrznych programów czy do inżynierów czy np. do wyszukiwania tras handlowych, po prostu tak mi się dobrze gra i tyle. Nie twierdzę, że moje jest mojsze.
A co do ignorantów kosmicznych to jest na 2
Ja jeszcze niedawno wiedziałem tylko, że to co świeci to gwiazda, a reszta to planety albo księżyce. A teraz gwiazdy ciepłe, zimne, brązowe karły, neutronowe. Jowiszowe takie i owakie, ekostrefy itp. Gierka to kopalnia wiedzy! Ostatnio syn dostał szóstkę dzięki ED ( 2 klasa podstawówki) bo miał wymienić planety na 5, a na szóstkę miał powiedzieć jak zna jakąś ciekawostkę o naszym układzie. I powiedział, że Saturn też ma pierścienie tylko ich nie widać. A kilka dni wcześniej uczyliśmy się planet z mapy elitki i tam patrzę, a Saturn ma pierścienie - no i po nitce do kłębka Wikipedia no i doczytaliśmy, że faktycznie ma tylko słabo widoczne, a na wszystkich standardowych rysunkach układu Saturn jest bez pierścieni. No i tak dzięki ED syn został kujonem

.png)