(03.05.2017, 21:23 UTC)Baton napisał(a): Nie spodoba Ci się co napiszę, ale EDDiscovery pokazuje ekosferę (zielona sfera/habitable zone ) . Przez ostatnie dni jak oblatywałem Złoty szlak to sprawdzałem i większości przypadków się sprawdza, więc trochę dla spokoju ducha nie sprawdzam nic poza ekosferą co nie wygląda jak wodny czy ziemniak. Oczywiście problem się robi jak sprawdzamy inną gwiazdę niż główna bo nie mam pojęcia jak sprawdzić jak od niej są odległe jej satelity zanim ich nie zeskanuję
Też właśnie miałem zadawać takie pytanie, ale mnie ubiegłeś, ciekaw jestem czy są sprawdzone sposoby.
No tu mnie EDDiscovery zaimponowało! Jeszcze brakuje tylko, aby za nas poleciało i zeskanowało typowane obiekty
W każdym razie sposób całkiem dobry, z tym że dla mnie osobiście zbyt dużo w tym już mechanizacji i trochę odbierałoby mi to radość z trafień. (Ale samo EDD na pewno przetestuję). Co do systemów podwójnych, potrójnych i więcej to też miałem tę samą zagwozdkę co Ty i z braku dobrego rozwiązania po prostu ignoruję planety przy innych niż pierwsza gwiazda chyba, że to ELW, AW lub WW (po jednego leciałem ostatnio 600.000 ls - a co ! ). Zauważyłem także, że jak druga gwiazda jest dość blisko pierwszej (kilka tys. ls) to ma też wpływ na rozkład ekosfery przy planetach pierwszej gwiazdy.

.png)