03.05.2017, 21:09 UTC
Jedną z form eksploracji jest wyszukiwanie planet kandydatek pod terraforming, a po zmianach w 2.3 stać się może także całkiem opłacalnym zajęciem.
![[Obrazek: jHVZ8bc.jpg]](http://i.imgur.com/jHVZ8bc.jpg)
Wycinek z rozpiski ile dają za terraformowalne planety!
Rzadko znajduje się planety typu: Water World, Ammonia World nie mówiąc już o Earth Like World, a Terraforming Candidate można trafić w co 2-3 ciepłym systemie (gwiazdy G, F, A, B, O) i to nierzadko więcej niż jedną taką kandydatkę.
W związku z tym chciałbym zapytać jakich sposobów używać do typowania takich planet. Ja dopiero raczkuję w tym temacie i na razie wypracowałem sobie taką metodę:
![[Obrazek: jHVZ8bc.jpg]](http://i.imgur.com/jHVZ8bc.jpg)
Wycinek z rozpiski ile dają za terraformowalne planety!
Rzadko znajduje się planety typu: Water World, Ammonia World nie mówiąc już o Earth Like World, a Terraforming Candidate można trafić w co 2-3 ciepłym systemie (gwiazdy G, F, A, B, O) i to nierzadko więcej niż jedną taką kandydatkę.
W związku z tym chciałbym zapytać jakich sposobów używać do typowania takich planet. Ja dopiero raczkuję w tym temacie i na razie wypracowałem sobie taką metodę:
- Na mapie galaktyki wybieram tylko gwiazdy, przy których jest większa szansa znalezienia kandydatek - G F A B O.
- Po zeskanowaniu ADSem na mapie systemu sprawdzam czy w "zielonej strefie" (lub jak tam mądrze to się nazywa) znajdują się wystarczająco duże planety (powyżej 0,1 wielkości ziemi) i czy mają jakąś atmosferę (bo wg. powyższej rozpiski planety bez atmosfery nie są terraformowalne).
- Odrzucam oczywiście wszystkie planety jowiszowe, Icy Body oraz Metal Rich Body (bo wg. rozpiski też nie da się ich terraformować).
- "Zieloną strefę" wyznaczam sobie tak łopatologicznie - Ziemia znajduje się w odległości 506 ly od gwiazdy G i to jest taki mój wyznacznik początkowy, a do tego zacząłem sobie rozpisywać widełki po wielkościach gwiazd i odległościach w jakich znalazły się kandydatki np.: Gwiazdy typu F wielkości 1.3 naszego Słońca miały kandydatki w następujących widełkach: od 651 ly ---- do 1139 ly. Na razie nie mam tego wiele bo dopiero zacząłem, ale i tak już widoczne są efekty i łatwiej trafiam z typowaniem. Początkowo próbowałem z kalkulatorami "zielonej strefy" np: [link], ale za dużo z tym roboty było, a poza tym nie za bardzo znałem się co tam za dane wprowadzać i pomysł szybko upadł.

.png)