20.04.2017, 07:24 UTC
(20.04.2017, 07:13 UTC)Arnul napisał(a):(20.04.2017, 06:53 UTC)Baton napisał(a): Quarion sobie tylko nabija licznik postów, nie zwracaj uwagi
Nie wiem czemu ilość pierścieni miała by być ograniczona w RL, w Elicie nie wiem, bo nie zwracałem uwagi, mnie raczej interesuje odkrywanie innych rzeczy, ale zacząłem się z ciekawości teraz patrzeć na pierścienie, na razie nie widzę więcej niż dwa, ale to od wczoraj więc pogadamy za miesiąc.
No mi się już zdarzały 3-pierścieniowe planety, ale żaden z nich nie był tak odległy i tak szeroki. Po tym znalezisku zacząłem się przyglądać innym pierścieniom i rzadko ich zewnętrzny promień przekracza 500.000km, a ten mój ma zewnętrzny promień prawie 7.000.000 km. Jakiś mutant kosmiczny normalnie.
Poza tym przy jego opisie jest jeszcze coś takiego: SEMI MAJOR AXIS: 0.03 AU - nie wiem co to znaczy, ale inne pierścienie mają zawsze 0.00 AU.
Ostatnio spotkałem taki układ, gdzie planeta(do lądowania) miała pierścienie z szeroką przerwą - a w tej przerwie krążył księżyc, też do lądowania.
Najarałem się jak szczerbaty na suchary, jakie to fotki będą z tego księżyca - jak podleciałem, mina mi zrzedła.

Księżyc, krążący w tej samej płaszczyźnie co pierścienie - wewnętrzny i zewnętrzny... na fotkach pierścienie wyglądałyby jak cienka lina, nic więcej.

Nie pamiętam gdzie to było, generalnie stosunek szerokości był mniej więcej taki: 1:3:2(wewnętrzny pierścień : przerwa : zewnętrzny pierścień).
Dzięki, od dziś bardziej będę się przyglądał danym z pierścieni(long range detailed rulez!) - baaaardzo dobra wiadomość.