01.02.2017, 22:54 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.02.2017, 01:27 UTC przez Mathias Shallowgrave.)
Doktor Samuel Morbius
![[Obrazek: morb.jpeg]](https://1.bp.blogspot.com/-tS8wF5Wh38o/WFkS4ZzrWhI/AAAAAAAASj8/85n1XiZ5s0AFxI1-SIIXRjwiFdkWyxbCgCLcB/s200/morb.jpeg)
Samuel Morbius pochodzi z jednego ze starych światów: Biggs Colony w systemie Altair. To właśnie na tej planecie zdobył doktorat z terraformingu i uważany jest za jeden z najwybitniejszych umysłów w tej dziedzinie. Przez większość swego dorosłego życia pracował na rzecz pozyskiwania dla ludzkości nowych światów. Współpracował głównie z Imperium, gdyż dawało mu ono zdecydowanie większą wolność w podejmowaniu decyzji i prowadzeniu prac niż Federacja. Ostatnim miejscem jego zatrudnienia było Imperialne Konsorcjum - "Nowe Horyzonty", z siedzibą na stacji Russel Obsrevatory w układzie Kisinga. Prowadził on tam badania nad nowymi technologiami kolonizacyjnymi. Niestety w związku ze zmianami politycznymi jego prace zostały zastopowane w momencie, gdy ich wyniki zaczęły być bardzo obiecujące. a sam kontrakt z Dr. Morbius'em został rozwiązany.
Po utracie posady i dużym rozczarowaniem przez zaprzepaszczenie długich lat badań naukowiec zniknął na prawie 8 lat, i dopiero na początku 3301r. ponownie pojawił się w życiu publicznym. Niedługo po powrocie skontaktował się z mediami i udzielił mocno kontrowersyjnego wywiadu dotyczącego ostatnich lat jego działalności naukowej. Pozwolę sobie zacytować kilka zdań z jego wypowiedzi:
"W 2994r. udałem się wraz z kilkunastoosobową ekipą naukowców na tajemniczą planetę, której koordynaty przez przypadek znalazłem w archiwum GalCop'u. Na powierzchni tego obiektu astralnego ziemskiego typu znalazłem ruiny pradawnej, wysoko rozwiniętej cywilizacji. Wykorzystałem pozostałości po ich technologii i znacznie zwiększyłem możliwości swojego umysłu. Teraz jestem gotowy do tworzenia perfekcyjnych światów i to o wiele szybciej niż do tej pory..."
Zapytany przez redaktora prowadzącego program o lokalizację tej planety odpowiedział: "Nie, to jest Zakazana Planeta". Natomiast na pytanie o innych członków ekspedycji nie odpowiedział od razu tylko trochę pomilczał i cicho odpowiedział: "Oni ...nie byli godni."
Dr. Morbius obiecuje, że jako burmistrz Collins Market w przeciągu najbliższej dekady przeprowadzi całkowity proces terraformingu księżyca HR 8444 3a. Twierdzi, że z jego wyliczeń wynika, że na tym niewielkim skalistym satelicie będzie można swobodnie oddychać już za 7 lat! A sam problem wysokiej temperatury (blisko 100 °C) na powierzchni rozwiąże już w trakcie pierwszych 24 miesięcy od rozpoczęcia procesu.
Źródło: Echo Przestrzeni
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)