03.08.2025, 21:59 UTC
(03.08.2025, 16:27 UTC)Byczy napisał(a): Cześć!
Podbijam temat na 2025 rok. Chcę zakupić pierwszego HOTAS z budżetem do 600 zł.
Przeglądałem trochę ofert w internecie i zbyt dużego wyboru w tych pieniądzach nie ma. Hotas X jakoś mnie nie przekonuje do jakości...
Chyba jedynym wyborem będzie T.16000M FCS HOTAS. Dalej oceniacie go ok? Czy może coś jeszcze przeoczyłem?
W pierwszych dwóch "półkach" raczej nic się nie zmienia od lat, czyli pierwszy sensowny i bardzo budżetowy to nadal Thrustmaster T-Flight Hotas X, idealny dla kogoś kto chce w ogóle sprawdzić czy taki sposób sterowania jest dla niego. Niewielkie ryzyko finansowe i wbrew pozorom, stosunek jakości do ceny stawia go na samym szczycie tego przedziału

Potem masz tzw. średnią półkę, czyli Thrustmaster T.16000M FCS HOTAS i hotasy od Logitecha (X52, X52Pro i X56). Podobne jakościowo, każdy z nich ma swoje "zady i walety", każdy ma swoich fanów i antyfanów.
Półka średnio-wyższa to do niedawna w sumie był tylko Thrustmaster HOTAS Warthog. Ostatnio nowym konkurentem zaczyna być Turtle Beach VelocityOne Flightdeck
No i na koniec masz top-level, w której ciągle (chyba) rządzą dwie marki: Virpil i VKB.

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

![[Obrazek: E5QT3y3.png]](https://i.imgur.com/E5QT3y3.png)
MOJE ODZNAKI