07.05.2023, 12:18 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.05.2023, 12:24 UTC przez MistyPL.)
Dzień Misji „Ostatni przed powrotem?” //06.05.3309// 20:00
// Tenebrae // Groa Eaeb KT-O d7-4
![[Obrazek: image.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/906602468224401419/1104540956763639878/image.png)
- Zgromadziliśmy się tutaj wszyscy wytrwali,niezdarci i nieodpowiedzialni. Nasz Misja dobiegł końca. Wypełniliśmy wszystkie założenia, które postawiło przed nami dowództwo a także kilka założeń pobocznych. Przeszliśmy przez deszcze meteorytów, ataki piratów, porwania, cudowne ocalenia i milion innych wydarzeń które nie zdarzają się drobnym szaraczkom wycierającym podłogi Maskleyne Vision. Jestem z was dumny prawie tak samo jak z siebie. Że udało mi się powstrzymać przed wywaleniem kogoś przez śluzę. Hmm to był żart? Proszę choć przez chwilę się pośmiać! – Boski przeciągnął wzrokiem po członkach ekipy którzy rozsiedli się na fotelach. Jeden patrzył w sufit, drugi oglądał sobie paznokcie. Ktoś tam miał oczy wlepione w swojego pada. Umilkł na chwilę co spowodowało o dziwo zwiększenie koncentracji u pilotów. Ręce trafiły do kieszeni, pad na podłokietnik a oczy znowu wlepiły się w Kapitana. Rozległ się przytłumiony nerwowy śmiech. Kaziu podniósł dłoń i kontynuował.
- Prosiłem was o to spotkanie bo przyszedł czas na podsumowanie naszego trudu. Pełen raport dostaniecie po powrocie, bo szczerze mówić nie chce mi się go teraz pisać. Ale mogę wam powiedzieć że znaleźliśmy łącznie czterdzieści pięć światów ziemio podobnych, w większości gotowych od razu do zamieszkania. I to jest sukces! Moje gratulacje! Z zadań pobocznych mamy trochę ponad tysiąc planet podatnych na proces terraformowania. Dodatkowo niezliczona jest ilość odkryć nowych systemów, planet, księżyców czy obiektów biologicznych i geologicznych. Nasi naukowcy będą mieli co analizować przez kolejne dziesiątki lat. Zresztą nie ruszając się z bezpiecznego laboratorium. A to wszystko dzięki wam. No i dzięki mnie że tak skromnie też się sam powychwalam –
- A kiedy wracamy? – Wyrwał się komandor Baddafin. Boski spojrzał groźnie w jego stronę.
- Jak tylko zatankujemy Penetratora. Ale na razie to kiepsko idzie bo nikomu się nie chce grzebać w lodzie. Po tym spotkaniu, osobiście wsiadam na „Boski Kamień” i będę palił asteroidy do późnej nocy. Zapraszam was również do pracy –
- No ale kiedy? – Nie odpuszczał Główny Ksenolog.
- Mamy dwie możliwości. Pierwsza to szybki powrót bezpośrednio do Bańki. Rozpędzanie lotniskowca będzie trwało dwa dni i hamowanie też ze dwa dni więc w ciągu kilkudziesięciu godzin możemy być w domu. Ale! To wymaga paliwa. Więc wracamy do tematu wydobycia trywium. –
- Ale … - Baddafin chciał coś powiedzieć ale Kapitan usadził go w miejscu groźnym spojrzeniem.
- Ale jest jeszcze opcja druga. Dostałem specjalne rozkazy z dowództwa aby zbadać jeszcze kilka miejsc w drodze powrotnej. To może być jedyna okazja bo znając życie, drugi raz w tej okolicy nasze statki się szybko nie pojawią. O ile w ogóle kiedykolwiek się pojawią. Spójrzcie na ekran. Przedstawia on punkty w galaktyce które, zaznaczam, możemy odwiedzić w drodze powrotnej. Możemy, gdyż jest to rozkaz opcjonalny i do mnie należy decyzja o jego wykonaniu lub nie. A ja się pytam was, Chcecie do domu w bambosze i dresiki czy jeszcze podejmiemy tą rękawicę? - Boski wyświetlił na głównym ekranie punkty nawigacyjne planowanej wycieczki.
![[Obrazek: plan_powrotu.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/1039292758445277214/1104742908801847306/plan_powrotu.png)
– Punkt pierwszy. Polecimy jeszcze dalej w pustkę aby odwiedzić Gwiazdę Magellana w systemie Ood Fleau ZJ-I d9-0. Obecnie uważa się, że jest to najbardziej wysunięty na wschód układ w galaktyce, 40,503 LY na wschód od Słońca. Zostaniem tam 12 godzin w celu przeprowadzenia po bieżnych badań. Kolejny punkt to Cloud one. To system Nyoijaa QD-K d8-0. Układ ten jest najbliższym znanym układem gwiezdnym w Drodze Mlecznej do Wielkiego Obłoku Magellana, znajdującym się na zewnętrznej krawędzi Ramiona Perseusza i 40 554,46 LY od Saggitariusa A*! Dalej Void's Brink w układzie Chanoa QK-C d14-0 który znajduje się w najbardziej wysuniętym na północ punkcie końcówki Ramiona Perseusza, gdzie ramię zanika w międzygalaktycznej pustce. Następnie dokonamy trawersu przez pustkę między ramionami i po dłuższej podróży dotrzemy do pięknej mgławicy Eock Prau Nebula. Po jej zbadaniu zmienimy kurs i będziemy już zmierzać stronę domu odwiedzając po drodze kilka ciekawych lokacji i pięknych mgławic. Same przyjemności. To już nie będzie wyprawa badawcza jak do tej pory ale wręcz turystyczna przejażdżka za friko. W tej opcji powinniśmy osiągnąć Maskelyne Vision w okolicy dwudziestego szóstego maja. Czyli za jakieś trzy tygodnie –
Po Mostku rozległy się szepty i szurania. Wszyscy wstali z miejsca. Głosy z wolna narastały i po chwili wszyscy mówili na raz. Boski zatkał uszy.
- Panowie! Spokojnie! – uciszył ich – po odprawie dostaniecie na komunikatory dokładny plan tej wycieczki. Łącznie z krótką ankietą. I od jej wyników uzależniam dalszy kierunek naszego lotu. Sam jestem rozdarty pomiędzy chęcią dalszej eksploracji a powrotem do domu. Dlatego zdecyduje większość. –
- Kapitanie a jak wyniki konkursu ? – jako że nikt wcześniej nie podął tego tematu, zgodnie z ustaleniami przed tą odprawą, temat podjął Główny Inżynier. Boski kiwnął mu porozumiewawczo.
- O właśnie? Nie jesteście ciekawi jak się zakończyła punktacja wyprawy? – Pokręcili głowami, co nie którzy spuścili oczy… Wszyscy prowadzili pewnie własne zapiski i nie spodziewali się za bardzo sukcesu…
- No dobra. To wam powiem jak tak nalegacie… - Przyciskiem pilota Boski zmienił obraz na ekranie. Pojawiła się znana wszystkim specjalna tabelka księgowa.
![[Obrazek: punktacja_koncowa.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/1039292758445277214/1104742909309370388/punktacja_koncowa.png)
- No cóż. Brawa do Komandora mDario! Zdobył największą łączną liczbę punktów i w zakresie punktów specjalnych, jak i eksploracyjnych. Brawo Komandorze! Zgarnie pan prawdopodobnie główną nagrodę, którą jak przypomnę jest możliwość odwiedzenia na piechotę wszystkich stacji i planet w galaktycę, ale! Ale po przeprowadzeniu weryfikacji odkryć która niestety chwilę zajmie. Mam nadzieję że podczas tego długiego lotu powrotnego znajdę czas na tą mozolną pracę. – Rozległy się brawa. Wszystko było jasne.
- Mamy coś dla was jeszcze – kontynuował Kazik – Po powrocie do domu w waszych służbowych szafkach znajdziecie pakiet prezentów z misji Nowa Ziemia. Komandor Misty zapowiedziała że będzie to na was czekać. To ja mam na tyle. Jeszcze raz dziękuję wam za gromadny i pełen zapału eksploracyjnego udział w wyprawie i za świetną zabawę. – Poklaskał kilka razy w dłonie.
- A teraz! Do statków i na dół! Tryt kopać bo na zawsze tu zostaniemy! – Wrzasnął znienacka i sala opustoszała w mgnieniu oka. Po chwili przez szybę zobaczył statki górnicze odrywające się od kadłuba Boskiego Penetratora!!
![[Obrazek: foto_na_zakonczene_imprezy.jpg]](https://cdn.discordapp.com/attachments/906602468224401419/1104540561072992317/foto_na_zakonczene_imprezy.jpg)
Głosowanie odbędzie się na diskordzie. Trwa do jutra do godziny 8:00. Wyniki będą widoczne po kursie jaki obierze Boski Penetrator.

.png)
.png)
.png)
![[Obrazek: 52633872575_3138087e7f_o.jpg]](https://live.staticflickr.com/65535/52633872575_3138087e7f_o.jpg)