01.03.2023, 09:37 UTC
Dzień Misji 45 //01.03.3309// 8:40 // Hawking`s Gap/ Trailua OS-S C17-38
=====================================================================================
Wiadomość prywatna do Głównego Inżyniera Komandora Zorro z Sari
Kanał szyfrowany
Mój drogi Inżynierze.
Nie wiem czy mam być dumny czy raczej przerażony umiejętnościami naszej załogi. Gdyby tylko udało się skierować ich pasję na właściwy trop, mielibyśmy dużo lepsze wyniki badawcze, szybciej i dokładniej naprawiony sprzęt czy precyzyjniejsze diagnozy lekarskie. Nie zna Pan szczegółów dochodzenia które właśnie zakończyliśmy wespół z Komandorem Pogan!. Ale jako że sprawa jest zakończona mogę Panu, jako jedynemu spoza zespołu śledczego zdradzić co nie co. Proszę jednak o dyskrecję. Proszę sobie wyobrazić że na naszym okręcie, jeszcze przed opuszczeniem przytulnej orbity Makelyne Vision, rozpoczęła działalność dobrze zorganizowana grupa, mająca na celu uzyskanie dodatkowych korzyści majątkowych z naszej wyprawy. Ich szefem okazał się nie kto inny jak AberSchmerzen. Pan doktor jako wykształcona i niezwykle inteligentna persona znalazł sposób aby na pokład dostarczyć spore zapasy środków pseudomedycznych oraz współczynników chemicznych potrzebnych przy ich produkcji. W manifeście towarowym zapisał je jako środki wzmacniające i witaminy przez co nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi. Proceder rozpoczął się już dwa dni po wylocie ekspedycji. Szajka wymieniała nielegalne substancje najpierw w zamiana za kredyty a w późniejszym etapie, gdy już wszystkim zabrakło czystej gotówki na kontach, za bony do Holo, przepustki, dni urlopowe oraz zamiany stanowisk pracy. W ostatnich dniach przed zakończeniem ich działalności doszło nawet do sytuacji sprzedaży niewolniczej w której to transakcji jeden z załogantów podpisał oświadczenie o zrzeczeniu się wolności na rzecz Doktora AberSchmerzen. Ich działania były bezpośrednią przyczyną złej kondycji załogi w której już ponad połowa była zadłużona u nich w taki czy inny sposób. Prześwietlenie kont walutowych załogi wykazało ogromny transfer środków na rzecz AberSchmerzen. To niesamowite ale w niecałe dwa miesiące ograbił on załogę praktycznie do zera. Jego dwaj pomocnicy którzy bezpośrednio nadzorowali handel – Carl Whitehead i Enoch Riggs różnymi sposobami wymuszali na załodze uległość. Udało nam się też dotrzeć do osoby z biura ochrony która z nimi blisko współpracowała. To ona zacierała ślady na monitoringu oraz tuszowała wszelkie donosy czy skargi tak że do nas nic nie docierało. Szajka wpadła przez głupi błąd jakim było zniszczenia kwiatka będącego pod opieką naszego Ksenologa. Otóż wracali oni kiedyś z mesy. Riggs postanowił podlać go swoimi wydzielinami, czemu sprzeciwił się Whitehead i wylał na niego swojego drinka. Obaj jednak nie trafili do celu, czego skutkiem był bałagan i „zgon” rośliny. Komandor Baddafin w swoim śledztwie wskazał nam problem nad którym odpowiednie osoby popracowały dalej.
![[Obrazek: image.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/1039292758445277214/1080421356149166090/image.png)
Reasumując, skonfiskowaliśmy sporą ilość nielegalnych substancji oraz ogromny zapas półproduktów do ich wytwarzania. Zdemontowaliśmy aparaturę produkcyjną, sprytnie ukrytą w dokach, Cała grupa, łącznie jedenaście osób z Doktorem AberSchmerzen na czele została zatrzymana i osadzona w celach. Jako że proceder obrotu nielegalnym towarem na pokładzie okrętu, jest karany wyrokiem pięćdziesięciu lat więzienia, nie mamy możliwości wykonania go na miejscu. Dlatego specjalnie przystosowana Cobra MKIII zabierze wszystkich tych łotrów do HR 8444 gdzie spędzę resztę życia w klatkach. Na szczęście leci do nas The Spark of Exsistence z uzupełnieniem załogi, więc możemy sobie pozwolić na utratę części personelu. Myślę, że teraz musimy skupić się na naszej załodze, aby uwolnić ją od skutków działania tej grupy. To z naszego niedopatrzenia i wiary w ludzi wynikł ten cały problem. Zaplanowaliśmy już terapie grupowe i detoksykacje, Przydzieliłem dodatkowe dni wolne dla całej załogi. Przed nami trudne dwa tygodnie. Ale jestem pełen nadziei że wszystko skończy się dobrze i po pozbyciu się czarnych owiec sytuacja wróci do regulaminowej formy. Co to Pana odkrycia, proszę przekazać te dokumenty do biura ochrony. Mamy już podejrzenia kto stoi za tą korespondencją. To jeden z mechaników. Postaramy się aby swoje zdolności ukierunkował w bardziej przydatny dla nas sposób. Rozkaz wprowadzający całkowitą prohibicję uchylę pojutrze bo patrząc na historię, takie działania prowadzą do nie kontrolowanego rozwoju grup przestępczych i czarnego rynku. A czarny rynek, jeżeli musi już być, wolałbym kontrolować osobiście.
![[Obrazek: image.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/1039292758445277214/1080421660173291530/image.png)
Z wiarą w przyszłość proszę o baczne przyglądanie się sytuacji i informację w przypadkach istotnych.
Z poważaniem
Cmdr Kaziu Boski
Kapitan
============================================================================

.png)
.png)
.png)
![[Obrazek: 52633872575_175531be61_z.jpg]](https://live.staticflickr.com/65535/52633872575_175531be61_z.jpg)