28.02.2023, 13:47 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.02.2023, 15:28 UTC przez ZORIAL.)
Dzień Misji 44 //27.02.3309// 19:17 // Hawking`s Gap/ Trailua OS-S C17-38
Wiadomość do komandora Kazia Boskiego
Kapitanie, chcę odnieść się do ostatniej decyzji o zamknięciu baru.
Doszły mnie słuchy że załoga jest mocno niezadowolona z tej decyzji. Sugerują, że bar to nie tylko alkohol, to jedyne miejsce gdzie po ciężkim dniu mogą się zrelaksować przy muzyce. Może się okazać, że posunięcie to zamieni jeden problem na inny. Może doprowadzić u niektórych załogantów do depresji. Skutki tego mogą być nawet gorsze.
Ograniczenie alkoholu tak, izolacja strefy…. raczej nie.
Problem może się na tym nie skończyć.
Przy jednym z hangarów ktoś zgubił kilka kartek z notatkami.
Pozwolę sobie załączyć skany z tych notatek.
Cytat:Możliwości pozyskania alkoholu z minerałów lub form biologicznych dostępnych na planetach
W związku z zamknięciem baru na lotniskowcu na okres 3 tygodni w ramach walki z alkoholizmem przez komandora Kazia Boskiego, postanowiłem zbadać możliwości pozyskania alkoholu z minerałów lub form biologicznych dostępnych na planetach, które odwiedzamy w trakcie ekspedycji.
Po przeprowadzeniu analizy danych zebranych przez sondy i skanery oraz konsultacji z innymi załogantami o podobnych zainteresowaniach, odkryłem kilka potencjalnych źródeł alkoholu na niektórych planetach. Oto lista tych źródeł wraz z ich opisem i oceną ryzyka:
Podsumowując, istnieją możliwości pozyskania alkoholu z minerałów lub form biologicznych dostępnych na planetach, ale wiążą się one z różnym stopniem trudności i ryzyka
- Minerały zawierające etanol lub inne substancje alkoholowe. Są to rzadkie i trudne do znalezienia, ale mogą być wydobywane za pomocą lasera górniczego lub drążarki powierzchniowej.
Należą do nich np.
etanolit (minerał zawierający etanol)
czy winylit (minerał zawierający winylowy alkohol).
Ryzyko: niskie do średniego, w zależności od ilości i jakości minerału oraz sposobu jego przetworzenia.
- Formy biologiczne produkujące etanol lub inne substancje alkoholowe jako produkt uboczny swojego metabolizmu. Są to częstsze i łatwiejsze do znalezienia, ale wymagają ostrożności i testowania przed spożyciem.
Należą do nich np.
grzyby fermentujące (formy biologiczne przypominające grzyby, które produkują etanol pod wpływem tlenu),
bakterie alkoholowe (formy biologiczne przypominające bakterie, które produkują różne rodzaje alkoholi)
czy rośliny destylacyjne (formy biologiczne przypominające rośliny, które gromadzą substancje alkoholowe w swoich organach).
Ryzyko: średnie do wysokiego, w zależności od rodzaju i ilości formy biologicznej oraz jej potencjalnej toksyczności lub alergenności.
- Formy biologiczne zawierające cukry lub skrobię, które mogą być poddane fermentacji za pomocą drożdży lub innych mikroorganizmów. Są to najczęstsze i najprostsze do znalezienia i wykorzystania, ale wymagają czasu i sprzętu do przeprowadzenia procesu fermentacji.
Należą do nich np.
owoce cukrowe (formy biologiczne przypominające owoce, które zawierają dużo cukrów),
korzenie skrobiowe (formy biologiczne przypominające korzenie roślin, które zawierają dużo skrobi)
czy ziarna słodowe (formy biologiczne przypominające ziarna zbóż, które zawierają dużo skrobi).
Ryzyko: niskie do średniego, w zależności od jakości surowców i warunków fermentacji.
Cytat:Temat: Plan podjęcia próby przygotowania butelki alkoholu do testów
W nawiązaniu do mojej poprzedniej notatki na temat możliwości pozyskania alkoholu z minerałów lub form biologicznych dostępnych na planetach, postanowiłem podjąć próbę przygotowania butelki alkoholu do testów. Wybrałem najprostszą i najbezpieczniejszą metodę, czyli fermentację form biologicznych zawierających cukry lub skrobię za pomocą drożdży lub innych mikroorganizmów.
Po konsultacji z innymi załogantami o podobnych zainteresowaniach, dowiedziałem się, że na jednej z planet w systemie znajdują się formy biologiczne przypominające jabłka, które zawierają dużo cukrów i mają słodko-kwaśny smak. Zdecydowałem się na wykorzystanie ich jako surowca do mojego eksperymentu.
Zaopatrzyłem się w kilogram tych form biologicznych, kilogram cukru, litr wody i paczkę drożdży piekarskich. Zmiksowałem formy biologiczne z cukrem i wodą w blenderze i przelałem płyn do plastikowej butelki o pojemności dwóch litrów. Dodałem drożdże i zakręciłem butelkę. Zrobiłem mały otwór w korku i umieściłem tam rurkę prowadzącą do drugiej pustej butelki. Ta konstrukcja miała służyć jako prosty fermentor.
Umieściłem fermentor w ciemnym i ciepłym miejscu w mojej kwaterze i czekałem na rozpoczęcie procesu fermentacji. Po kilku godzinach zauważyłem bąbelki powietrza wydobywające się przez rurkę do drugiej butelki. To był znak, że drożdże zaczęły przetwarzać cukry na etanol i dwutlenek węgla.
Zamierzam kontynuować proces fermentacji przez około tydzień lub dłużej, aż płyn osiągnie odpowiedni poziom alkoholu i smaku. Następnie zamierzam odcedzić płyn przez filtr papierowy lub gazę i przelewać go do mniejszych butelek o pojemności 0,5 litra każda. Będę miał około czterech takich butelek gotowych do testów. Będzie to baza do dalszej obróbki chemicznej lub destylacji.
Planuję przeprowadzić testy samodzielnie. Będę oceniał jakość mojego alkoholu pod względem zapachu, smaku, mocy i efektów ubocznych. Będę też rejestrował swoje obserwacje i wnioski.
Mam nadzieję, że mój eksperyment się powiedzie i uda mi się stworzyć w tych warunkach własny czysty i bezpieczny alkohol.
Cytat:Odpowiadając na Twoje pytanie, przesyłam wzór:
C6H12O6 + 2 ADP + 2 Pi → 2 C2H5OH + 2 CO2 + 2 ATP
To znaczy, że jedna cząsteczka glukozy (cukru) reaguje z dwiema cząsteczkami adenozynodifosforanu (ADP) i dwiema cząsteczkami fosforanu nieorganicznego (Pi) pod wpływem drożdży i tworzy dwie cząsteczki etanolu (alkoholu), dwie cząsteczki dwutlenku węgla i dwie cząsteczki adenozynotrifosforanu (ATP).
ATP jest molekułą przenoszącą energię w komórkach drożdży. Dwutlenek węgla jest gazem, który ucieka przez rurkę do drugiej butelki. Etanol jest płynem, który pozostaje w pierwszej butelce i stanowi alkohol.
Cytat:Tak to widzę:
P.S.
proponuję komunikować się tylko za pomocą kartek. Wiadomości elektroniczne mogą zostać przechwycone, rozmowy w korytarzach mogą być podsłuchane.
Cytat:Po pomyślnych testach popracuje nad bardziej profesjonalną wersją. Mam już parę przemyśleń.
Trzeba tylko wymyślić gdzie ukryć aparaturę.
Jesteśmy o krok od jakiejkolwiek wiedzy
Nick Cave
Nick Cave