22.07.2022, 09:45 UTC
(22.07.2022, 09:32 UTC)Veskel napisał(a):(20.06.2022, 08:56 UTC)MistyPL napisał(a): kolejne pytanie z kategorii VR - czy ktos moze wiem jak przelaczyc w okularach pulpit? o co mi chodzi - gram np w ELITE i chce zajrzec sobie np do EDSM. teraz podnosze okularki i gapie sie w ekran a marzy mi sie aby jakims skrotem klawiatury przelaczyc widok na 3d pulpiut na goglach. Jak to zrobic bez uruchamiania kontrolerow VR ? ( bo szukanie ich po omacku jest bez sensu...)
Też bardzo brakuje mi takiej funkcjonalności w VR. Korzystam z HP Reverb G2 i próbowałem:Jakbyś próbował z trzecią opcją, to daj znać jak to u Ciebie działa.
- natywna funkcja WMR - kontroler jest potrzebny, ale tylko na początku: trzeba nim uruchomić przeglądarkę w VR i "powiesić" ją sobie gdzieś w kabinie (z boku, na suficie, jak komu wygodnie). Potem z tak zadokowanego okna niby można korzystać za pomocą myszy, ale u mnie działało to niestabilnie. Czasem poruszenie się myszką po tym oknie było ok, a czasem mysz się blokowała. Ze sterowaniem statkiem też było różnie. Ogólnie nie byłem z tego zadowolony, okna same się otwierały i kończyłem z kilkunastoma oknami przeglądarki działającymi niepotrzebnie w tle. Porzuciłem tę drogę.
- alternatywą są dodatkowe programy do streamowania pulpitu w VR: to trafiłęm na darmowy https://github.com/Hotrian/OpenVRDesktopDisplayPortal. Dało si powiesić okno z pulpitem w kabinie, ale ten program był dość niewygodny. Wersja darmowa z githuba nie jest już wspierana i rozwijana, więc lepiej z nią raczej nie będzie.
- nie testowałem płatnej wersji programu powyżej: https://store.steampowered.com/app/586210/OVRdrop/ Cena nie jest wysoka (standardowo ok 36 zł, w wyprzedażach steam spadało do ok 12 zł). Ostatnio VR schowałem i nie miałem czasu aby kupić i sprawdzić ten programik. Na screenach wygląda obiecująco.
Używam OVRDrop i działa jak złoto. Jest jeszcze jeden czy dwa programy, ogólnie wszystko, co ma w nazwie OVR (Overlay VR) powinno spełnić to zadanie.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)