14.08.2019, 08:50 UTC
(13.08.2019, 22:21 UTC)Dziadostwo napisał(a):(13.08.2019, 21:48 UTC)TRAWA napisał(a): Jest to cytat z czasopisma komputerowo, prawdopodobnie dotyczy gry Elite z 1984 roku...
Z tymi czasopismami jest roznie. Pare tygodni temu czytalem o najwiekszej legendzie Elite 2, ktora dotyczyla zdobycia thargoidzkiego statku Mirage. Statek na pewno istnieje (bo da sie go zdobyc przez hackowanie savegame`ow), ale od lat nikt nie ma zielonego pojecia jak. Rzekomo David Braben mowil, ze trzeba sprzymierzyc sie z kims od Sirius Corp i miec najwyzsza range reputacji w Empire. Po spelnieniu tych warunkow dostajemy misje, podczas wykonywania ktorej nasi mocodawcy wskaza nam konkretny punkt na koncu galaktyki - tam podobno stoi to cudo.
Rzecz w tym, ze nie ma pewnosci co do tego, ze David Braben kiedykolwiek cos takiego powiedzial. Prasa komputerowa lat 90-tych (nawet nasza rodzima) lubila fantazjowac - kto pamieta magazyny typu Secret Service, czy Top Secret, ten wie o czym mowie. Podobnie moze byc z tym artykulem o Raxxli. Niemniej jednak, jest dosc ciekawy (i daje za niego punkt repa) - moja uwage zwraca akurat fragment o 9-tej galaktyce - jej istnienie bylo najwiekszym mitem Elite i Elite+ i podobno jest tam wlasnie Raxxla.
Powinienem miec na dysku opowiadanie Wagara "Nine" w formacie *.pdf, o ktorym na smierc zapomnialem. Nie jest dlugie, machne sobie do porannej kawy - jak cos ciekawego przyuwaze, to sie podziele
Czekaj czekaj... co to było z tą 9-tą galaktyką...? Jestem niemal pewien, że chodziło o ograniczenia techniczne gier z tamtych czasów. W FE2 było kilka galaktyk, które jako całość składały się na Drogę Mleczną, w której toczyła się gra. Każdy numer to była osobna galaktyka... coś jak "rejony" czy "krainy" w obecnych grach MMO.
Ale na 100% nie jestem pewien. Może gdyby dowiedzieć się, które gwiazdy znajdowały się w 9-tce, to da nam jakieś dodatkowe wskazówki, gdzie szukać!
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)