Szczerze to i tak bym się w Intela nie pchal. Przy i9 9900k upgrade path bez wymiany całej platformy nie istnieje a i tak jedyne co dostaniesz w stacjonarkach w 2020 roku to odgrzewany x raz skylake. AMD jest na tą chwilę naprawdę fajna opcja jeśli chodzi o kupowanie nowego komputera. 2080 super to bardzo dobry wybór i tego bym nie zmienial, aczkolwiek jeśli chodzi o CPU to gdybym dzisiaj składał kompa ladowalbym r7 3700x albo 12 rdzeniowy r9 3900x na dobrej płycie i się 2 razy nie zastanawiał. AMD obiecuje wsparcie podstawki am4 do 2020 roku a architektura zen3 według ostatnich informacji opuściła fazę projektów, więc istnieje szansa że uda się załapać na wsteczna kompatybilność obecnych high endowych chipsetów (x570) z nową architektura zen3. Proces 7nm w AMD, mimo że nie zapewnia spektakularnych OC tak jak szlifowane przez ostatnie lata 14nm Intela, naprawdę dobrze się broni jeśli chodzi o wydajność a jest o wiele łatwiejsze do schlodzenia, więc kultura pracy jednostki też na plus Czerwonych. Jeśli chodzi o ram, to poczytaj testy bo wyciągnięcie takich taktowan pamięci o jakich piszesz po pierwsze nie jest łatwe, po drugie zwykle wymaga typowo zorientowanej na OC płyty głównej, co wiąże się bezpośrednio z jej cena i też często ograniczona funkcjonalnością (płyty dedykowane pod OC często mają tylko 2 sloty na ram, bo OC Ramu ma większy potencjał na 2 kościach niż na 4). Warto też zastanowić się czy wzrost wydajności uzasadnia dopłatę do selekcjonowanych modułów pamięci które będą w stanie pracować z częstotliwościami w które celujesz.
To moja subiektywna opinia z perspektywy zainteresowanego tematem ale ekspertem nie jestem więc proszę to raczej traktować jako punkt zaczepienia do własnego researchu niż zapisane w kamieniu przykazania
To moja subiektywna opinia z perspektywy zainteresowanego tematem ale ekspertem nie jestem więc proszę to raczej traktować jako punkt zaczepienia do własnego researchu niż zapisane w kamieniu przykazania

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
![[Obrazek: 171086.png]](https://inara.cz/data/sigs/171/171086.png)