![]() |
|
PC składaczek - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: PC składaczek (/showthread.php?tid=5560) Strony:
1
2
|
PC składaczek - Erhon - 10.08.2019 Cześć! Z racji, że mój aktualny komputer umarł śmiercią naturalną, wziąłem się za składanie nowego zestawu do gejmingu. Byłbym wdzięczny za wszelkie porady i sugestie (np. czy jest sens kupować RTX 2080 TI, czy bardziej opłacalny zakup to sporo tańszy RTX 2080 super), bo trochę wypadłem z obiegu, jeśli chodzi o sprzęt komputerowy. Załączam link do konfiguracji: Kliknij mnie Z góry dzięki za wszelkie porady! RE: PC składaczek - Franz BlackHoleFury - 10.08.2019 W jakiej rozdziałce będziesz grać i w co ? RE: PC składaczek - SEBA312 - 10.08.2019 Wszystko zależy od tego, jaki masz budżet i w jakie parametry obrazu celujesz. . Jeśli w 4K i jeśli budżet nie stanowi problemu, to chyba lepiej dopłacić.
RE: PC składaczek - Erhon - 10.08.2019 W bliskiej przyszłości zamierzam zainwestować w Google VR, więc pod kątem takich wymagań patrzę. Głównym założeniem jest, żeby sprzęt przez kilka lat spełniał maksymalne wymagania gier AAA. Rozdzielczosc 4k będzie mile widziana, ale nie jest niezbędna
RE: PC składaczek - Franz BlackHoleFury - 10.08.2019 2080 Super to max moim zdaniem , ( w 2020 newe GPU od Nvidii wychodzi) zaoszczędzone pieniądze osobiście bym zainwestował w chłodzenie wodne CPU aby ładnie chłodziło OC na CPU lub i9 9900K. Dodatkowo Ramy potaniały i poszedłbym w coś szybszego np 4000MHz + no i starałbym się 1TB zamiast 500GM SSD ale twoja kasa twój wybór
RE: PC składaczek - SEBA312 - 11.08.2019 (10.08.2019, 19:10 UTC)Erhon napisał(a): W bliskiej przyszłości zamierzam zainwestować w Google VR, więc pod kątem takich wymagań patrzę. Głównym założeniem jest, żeby sprzęt przez kilka lat spełniał maksymalne wymagania gier AAA. Rozdzielczosc 4k będzie mile widziana, ale nie jest niezbędna W takim razie nie widzę sensu pchać się w 2080 TI. Jeśli komputer ma służyć przede wszystkim do gier, to i9 9900K też nie jest Ci do szczęścia potrzebne, (choć sam mam i nie narzekam, ale ja czasem muzykę tworzę, więc mi się przydaje ). Co do dysku SSD, to na system starczy i 250 GB i nie pchał bym się w 1TB NVMe, bo wyjdzie drogo i raczej Ci się nie przyda. Tradycyjny HDD jako magazyn na gry wydaje mi się wystarczający. Jeśli już koniecznie miałby to być dysk SSD, to wybrał bym coś z interfejsem SATA - będzie znacznie ( o połowę) taniej od NVMe, a do grania wystarczy w zupełności. Oczywiście mogę mówić tylko za siebie- są tacy, co im cenna jest każda sekunda i nie uznają kompromisów na linii cena-wydajność. Tu juz musisz sam zdecydować.
RE: PC składaczek - Erhon - 11.08.2019 Dzięki za rady. Zdecyduje się na 2080 super, ale pamięć RAM zmienię na taką o większym taktowaniu - 4133 MHz ![]() Kolejna wersja zestawu RE: PC składaczek - Franz BlackHoleFury - 12.08.2019 Pomyśl proszę o zwodowaniu procka, sporo uzyskasz na OC RE: PC składaczek - Erhon - 12.08.2019 (12.08.2019, 10:39 UTC)BlackHoleFury napisał(a): Pomyśl proszę o zwodowaniu procka, sporo uzyskasz na OC Zmieniłem na chłodzenie wodne. Dodatkowo, zmieniłem SSD na 1TB, ale wywaliłem HDD (mam jeszcze jeden prawie nowy 1TB to styknie). Zasilacz też mocniejszy włożyłem. Kolejna wersja final RE: PC składaczek - Jancu - 12.08.2019 Szczerze to i tak bym się w Intela nie pchal. Przy i9 9900k upgrade path bez wymiany całej platformy nie istnieje a i tak jedyne co dostaniesz w stacjonarkach w 2020 roku to odgrzewany x raz skylake. AMD jest na tą chwilę naprawdę fajna opcja jeśli chodzi o kupowanie nowego komputera. 2080 super to bardzo dobry wybór i tego bym nie zmienial, aczkolwiek jeśli chodzi o CPU to gdybym dzisiaj składał kompa ladowalbym r7 3700x albo 12 rdzeniowy r9 3900x na dobrej płycie i się 2 razy nie zastanawiał. AMD obiecuje wsparcie podstawki am4 do 2020 roku a architektura zen3 według ostatnich informacji opuściła fazę projektów, więc istnieje szansa że uda się załapać na wsteczna kompatybilność obecnych high endowych chipsetów (x570) z nową architektura zen3. Proces 7nm w AMD, mimo że nie zapewnia spektakularnych OC tak jak szlifowane przez ostatnie lata 14nm Intela, naprawdę dobrze się broni jeśli chodzi o wydajność a jest o wiele łatwiejsze do schlodzenia, więc kultura pracy jednostki też na plus Czerwonych. Jeśli chodzi o ram, to poczytaj testy bo wyciągnięcie takich taktowan pamięci o jakich piszesz po pierwsze nie jest łatwe, po drugie zwykle wymaga typowo zorientowanej na OC płyty głównej, co wiąże się bezpośrednio z jej cena i też często ograniczona funkcjonalnością (płyty dedykowane pod OC często mają tylko 2 sloty na ram, bo OC Ramu ma większy potencjał na 2 kościach niż na 4). Warto też zastanowić się czy wzrost wydajności uzasadnia dopłatę do selekcjonowanych modułów pamięci które będą w stanie pracować z częstotliwościami w które celujesz. To moja subiektywna opinia z perspektywy zainteresowanego tematem ale ekspertem nie jestem więc proszę to raczej traktować jako punkt zaczepienia do własnego researchu niż zapisane w kamieniu przykazania
|