Keppler-86
Wracając do cywilizacji zahaczyłem o kilka systemów z oznaczeniem KOI (gwiazdy tym skrótem oznaczane w misji keplera) jak i niektóre systemy są oznaczone nazwą Kepler jak np. system w którym byłem Kepler 241 i okazuje się, że planety potwierdzone są na swoich miejscach, w tym systemie potwierdzono istnienie dwóch planet jowiszowych, oczywiście są tam jeszcze ekstra ciała do zbadania by nie było za pusto Smile 

[Obrazek: Kepler241.jpg]

Jeszcze jedna ciekawostka
http://www.openexoplanetcatalogue.com/sy...=habitable

tu jest lista wszystkich odkrytych planet które są na orbitach gdzie możliwe jest występowanie wody w stanie ciekłym
jak sobie zrobicie sortowanie po rozmiarze to macie gotową listę planet które mogą być ziemio podobne gotowe do odwiedzenia i które naprawdę istnieją :Smile
Kolejna ciekawostka, systemy zaczynające się od OGLE to układy odkryte przez polski zespół eksperymentalną techniką soczewkowania grawitacyjnego Smile
Odpowiedz
Ło panie! Hetman pisz do FD, niech chociaż notkę dadzą Wink
Odpowiedz
(07.03.2018, 14:31 UTC)Calvarian napisał(a): Ło panie! Hetman pisz do FD, niech chociaż notkę dadzą Wink

Temat ogarnięty, pierwsze co mi przyszło do głowy, że to świetny materiał do oficjalnego NL!
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Ale czad. Gratulacje! Moze za tysiac lat bedzie tam Twoj pomnik?
Odpowiedz
Ale czad - myślę, że jak już ten sklep z cygarami opanujemy, to możemy wyprawę zorganizować - daleko nie jest, a być trzeba musowo.
W ogóle, to bym zaproponował odznakę dla kadeta - polecieć na "polskiego"Kepplera (np. haulerem bez inżynierów).
@rafcioo29 - Rep - i jeszcze ziomal do tego!
Odpowiedz
To już wiem co będe robił jak dotrę do Kopernika Biggrin
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości