Ankieta: Jak oceniasz jakość patcha 2.4 The Return- w skali 1-10?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[Wyniki ankiety]

OFICJALNY Patch 2.4 The Return - info, dyskusja i patch notes
Dałem 3/10. Co prawda ciężko mi oceniać sam kontent bo za bardzo w nim nie biorę udziału (sama gra jeszcze mi się nie znudziła) a mimo to jakoś specjalnie mnie do niej nie ciągnie mówi samo za siebie. Według mnie sam sposób CG jest źle zaprojektowany, a kontent nie powinien się na nich opierać. Fabuła powinna być wprowadzana za pomocą indywidualnych ciągów misji np tygodniowych tak aby każdy miał możliwość wzięcia w nim udziału. Nie powinno mieć znaczenia ile osób ukończy misje czy w tym przypadku ilu weźmie udział w CG. Za ukończenie mogliby nadawać np jakieś odznaki widoczne w statystykach tak aby ich uhonorować (oczywiście nie do zdobycia w późniejszym czasie). Same CG oczywiście mogą zostać, po co je wywalać, ale powinny być jako wspomagacze a nie coś od czego zależy cały los ludzkości (w tym przypadku po prostu fabuły)
Odpowiedz
Ja wczoraj zrobiłem restore Army 3 i czytam o modach do Wiedźmina 3. Obiecywali jakąś fabułę czy też historię a pojawiły się dwa typy statków obcych i to tyle jakby z tego co widzę, więc na razie straciłem zainteresowanie. Nie wierzę, żeby teraz przed świętami wyciągnięty został jakiś mega as z rękawa. Nic się nie pojawiło zbytnio dla osób które nie są zainteresowane walką z obcymi a szkoda. Thargoid Structures i ich szukanie to była dla mnie najciekawsza część gry jak do tej pory i szkoda, że nie poszło dalej w tą stronę.
Odpowiedz
Dla mnie wygląda to tak jakby w FD nie było osoby odpowiedzialnej za prowadzenie historii. Powinni zatrudnić takiego Drew Wagara i pozwolić mu robić swoje. Bo albo ktoś tam nie ma na to pomysłu, albo ktoś blokuje pomysły jeżeli jakieś są.

Co do samego patcha to byo już szumnie zapowiadane quality od life/play. Faktycznie trochę tam dodali ale to czego mi nadal brakuje to większej immersji. Dla przykładu: czemu statki do których strzelamy ZAWSZE wybuchają na tzw "drobne", czemu nie ma wraków z których można by coś odzyskać? Czemu po rozwaleniu silników no. Cutterowi nie mogę z jego pokładu powyrywać np. broni, sensorów itp. i ich sprzedać, albo zamontować u siebie? Kiedy wrócą NPC ze statkami od inżynierów (oczywiście niech to zrobią z głową). Kiedy dadzą możliwość ataku stacji w ramach walk o systemy? Dało by to bardzo dużo możliwości... a tak mamy walki w CZ, mamy walki po interdykcjach w ramach PP, no i walki z obcymi i wszystko to dzieje się daleko od naszych "domów" i jest bezpieczne dla lore i nie ma wpływu jakotakiego na wygląd świata.
Odpowiedz
O właśnie Nizmo i Baton opisali co by mogło być

Takie coś byłoby bardzo fajne

Może się doczekamy
[Obrazek: 53912.png]
Odpowiedz
2.4 jak do tej pory oceniłem na 5/10. Według mnie więcej się działo, czy też inaczej - było ciekawiej tuż przed 2.4 - to dekodowanie, odnajdywanie śladów, pierwsze hiperdykcje, bazy Thargoidów, testowanie UA... Nie sądzę, żeby FDEV fabułę wymyślał od CG do CG, raczej mają to rozpisane, ale bardzo mocno to rozwlekają. Praktycznie od kilku tygodni pracujemy nad pozyskiwaniem broni. Trochę szkoda, że jest tak monotematycznie - co z bazami Thargoidów? Co z badaniami? To rozwlekanie powoduje, że osoby, które dopiero teraz usiadłyby do 2.4 w pół godziny nadrobiliby fabułę ostatnich 2 m-cy. Jest potencjał, ale trzeba przyspieszyć.
[Obrazek: 70464.png]
Odpowiedz
Tak mi się wydaje, że sporo blokuje ich mechanika gry, która po prostu nie ma wielu możliwości interakcji po za losowo generowanymi treściami (misje, spawn statków w systemie/resie/cz-cie i uss-y). Ciężko nadać dynamikę wojnie, jeżeli kilkunastu graczy widzi targoidów atakujących stację, a reszta nie może trafić do tej samej instancji, żeby wziąć udział w "wielkiej bitwie", a z kolei rozgrywanie tego samego w wielu instancjach traci unikatowość. Z jednej strony jak najwięcej graczy powinno móc w tym uczestniczyć, z drugiej prowadzenie fabuły wyklucza wielokrotne powtarzanie tego samego, jak np. zniszczenia stacji przez Thargoidów.

Teraz dopiero się dowiedziałem, że do Galnetu nie mają już dostępu treści graczy, co dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe. Z jednej strony gracze mają się bawić w życie światem i odgrywanie swojej postaci, ale z drugiej strony w grze ciężko pokazać to innym. Raczej nie powinni mieć problemu z stworzeniem drugiego okna w galnecie, gdzie po za oficjalnymi treściami, byłby moderowane artykuły od graczy, np. takie ogłoszenie husarskiego wyścigu itp. Nie każdy regularnie czyta forum frontiera, żeby być na bieżąco z wydarzeniami i treścią robioną od graczy dla graczy.

Jak w czasie CG na ratowanie pilotów szukałem zaatakowanych megashipów to był taki efekt wow, coś płonie, coś wycieka, ślady po ostrzale na poszyciu zaatakowanego megashipa, ale w zeskanowanych data pointach nie było wiele treści. Pobojowisko dawało efekt wojny, można było go realnie zobaczyć i odczuć, tyle zniszczonych dużych statków w jednym systemie. Ale po za tym systemem nic więcej.
Odpowiedz
Moje pytanie w świetle tych wszystkich narzekań jest takie: co my możemy zrobić, żeby pokazać FDEV, że coś idzie nie tak?

Nie jestem przekonany, że dodanie "fabuły" jest remedium - wiele rzeczy w grze pewnie już jest, tylko trudno je odkryć, np:

Cytat:logi z baz, które znajdują jak zawsze tylko gracze, którzy mają czas, żeby wizualnie przeszukiwać setki kilometrów kwadratowych losowych planet. 

Ktoś zna jakiś efektywny sposób kontaktu z FDEV poza forum i zgłaszaniem ticketów?
Odpowiedz
Ja krotko. Na chwile obecna mam malo czasu na ganie, ale z drugiej strony jak by dodatek byl w jakis sposob elektryzujacy to na pewno ten czas bym znalazl. W ostatnich tygodniach wchodzilem do ED moze z dwa/trzy razy na chwile, cos tam szybko strzelic dla odprezenia i niestety jak by nie forum TWH to bym moze i nie wiedziel ze jest patch (tak, update gry by mnie o tym poinformowal). Po prostu w ogole nie czuje, ze dzieje sie jakas inwazja czy co tam jeszcze zwiazanego z powrotem. Nie rozumiem dlaczego FD nie stosuje prostego, ale fajnego triku poprawiajacego imersje, poczucie bycia czescia galaktyki zamieszkalej nie tylko przez rase ludzka, w postaci komunikatow wyswietlanych jak to bylo przy okazji zdaje sie rozwalonych statkow fedracji. Ot klimatycznie napisane komunikaty z odrobina fabuly, ktore by spowodowaly ze jednak cos sie dzieje i ze trzeba spiac poslady. Prosta rzecz.
Odpowiedz
Steam właśnie ściąga mi 212 MB patcha. Może coś nowego?

Edit: Wg listy frontiera tylko kilka poprawek "kosmetycznych".
Odpowiedz
(30.11.2017, 12:40 UTC)Peroox napisał(a): Steam właśnie ściąga mi 212 MB patcha. Może coś nowego?

Edit: Wg listy frontiera tylko kilka poprawek "kosmetycznych".

Niz specjalnego https://forums.frontier.co.uk/showthread.php/392944
Poprawka związana z Myśliwcem AX
Coś chyba co ma poprawić problem z CG co ostatnio się pojawił
Problem ze skórką dla Kelbacka
I dla Xbox One błędy związane z obsługą T.Flight Hotas One
Odpowiedz