Liczba postów: 144
Liczba wątków: 9
Reputacja:
4
Platforma:
CMDR: Maroks
Ale możecie być pewni. Jeszcze się do was odezwę. Już nie jako nieogar, niewiedzący jak odpalić reflektory i radar, ale jako eksplorator latający w anacondzie. Pytanie tylko: kiedy to nastąpi. Mówił do was Maroks, cześć.
"Wszechświat nie ma obowiązku być dla Ciebie zrozumiałym" - Neil deGrasse Tyson, mój ulubiony autor
Trzymam kciuki i czekam.
Co do angielszczyzny, masz duży i dokładny poradnik po polsku...
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
A skądże - akurat ostatni tekst szacun.
Dlatego poświęcę chwilę.
Mamy aktualnie 5 skanerów:
basic discovery - zasięg 500 ls (na tyle trzeba podlecieć do obiektu) - skanowanie zbindowanym prziciskiem
intermediate discovery - zasięg 1000 ls - jak wyżej
advanced discovery - skanuje cały układ słoneczny, ale dokładniejsze skanowanie wymaga dolecenia w pobliże obiektu - w zależności od jego wielkości od kilku tysięcy ls do kilku ls
detailed surface - pomocniczy skaner do skanowania składu ciał niebieskich - uruchamia się automatycznie z którymś z 3 powyżej - nie ma przypisanego przycisku, ale wymaga zamontowania j.w.
datalink - skaner do skanowania tzw. datapointów - czyli umieszczonych w sztucznych ciałach niebieskich urządzeń transmitujących - uruchamianie kolejnym przyciskiem.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 3
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Jeszcze nie posiadam
Kilka pytań:
1. Mam sprzet x52 pro saiteka. Szukam rozwiązania na dobrą klawiszologię, obecnie ta co jest jakoś średnio mi pasuje i jakoś tak brakuje mi przycisków?
2. Czy w przypisaniu przycisków fire mamy do dyspozycji tylko dwa przyciski z przełączaniem zestawów?
3. Czy górnictwo jest w ogóle opłacalne, próbowałem troszkę ale jest czasochłonne i mało ciekawe ale pewnie nie właściwym statkiem to robiłem z mała ładownością przystosowanym bardziej do eksploracji troszkę ofensywnie itd. Bardziej opłaca się być zwykłym kurierem.
4. Nie woziłem pasażerów czy ten temat warto ugryźć?
5. Posiadam statek Vulture i troszkę mnie on irytuje z racji słabego reaktora, czy z tej grupy powiedzmy do 10 mln kredytów jest coś też wartego wg was?
6. Czasem mam problem z jakimś piratem który wyskakuje eagle podrasowanym, za cholere nie mogę go dorwać a on ciągle ma mnie na ogonie, chyba potrzeba więcej jednak doświadczenia. A udało mi się trzepnąć Anakonde i Pytona.
7. Czy SRV wsadzę na Vulture?
8. Bardziej czuję się jako najemnik i będę raczej szedł w tym kierunku co mi polecanie na tym etapie. Jakieś 60h jestem w grze.
1. Ja mam ustawione wszystko pod siebie, ale wiem, że na necie są jakieś gotowce. Nigdy jednak nie używałem, więc osobiście ciężko mi coś polecić.
2. Tak
3. Jest, ale nie aż tak, jak inne aktywności. Górnictwo to raczej zajęcie na wieczorny relaks z jakąś ambientową muzą w tle 
4. To w tym momencie jest najbardziej opłacalne zajęcie. Turystyka pozwoli Ci też zwiedzić niemałą część naszej galaktyki!
5. Vulture to najlepszy statek do walki w tej klasie, aczkolwiek Vipery też są niezłe - ale to krok wstecz.
6. Zwracaj uwagę na rangę przeciwników. Deadly, Dangerous i Elite potrafią nieźle skopać tyłek.
7. SRV wsadzisz na każdy statek. Potrzebujesz modułu Planetary Vehicle Hangar, do którego dodatkowo musisz dokupić sam łazik.
8. Zależy ile masz kasy. Jeśli masz Vulture, to dążyłbym teraz do Pythona lub FDL-a. Walkę można uprawiać w różnych statkach, tak że najlepiej wypróbować różne z nich i zostać przy tym, który odpowiada nam najlepiej - to jest jedna z zalet Elite, że tutaj nie ma gotowego i jedynie słusznego przepisu w danej sytuacji
Liczba postów: 241
Liczba wątków: 8
Reputacja:
92
Platforma:
CMDR: akerstache
.png) .png) .png) .png) .png)
Wytłumaczcie mi proszę, na jakiej zasadzie działa funkcja Reboot/Repair w prawym panelu?
Wczoraj w walce z piratem straciłem thrustery. Federalni załatwili drania, ale ja zostałem z 6% pancerza i dryfując bez kontroli zastanawiałem się, co dalej. W mojej Cobrze nie miałem żadnego modułu AFM, a że szkoda mi było kasy na wykup wymaksowanego statku, nie chciałem odpalać autodestrukcji. W końcu trafiłem na tą funkcję w panelu, spróbowałem i po kilkunastu sekundach thrustery dostały 1% sprawności. Pokombinowałem trochę z rozdziałem mocy i w końcu udało mi się wejść w supercruise, by dolecieć do najbliższej stacji. Stateczek przetrwał, ja dzięki temu bardziej się z nim zżyłem, a przy okazji w mojej głowie zrodziło się kilka pytań.
Czy funkcja Reboot/Repair zawsze w takich wypadkach pomaga? Czy jej skuteczność jest w jakimś stopniu losowa? Czy możliwość naprawy jest zależna od klasy modułu/silnika?
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 3
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Jeszcze nie posiadam
(25.11.2017, 15:19 UTC)akerstache napisał(a): Wytłumaczcie mi proszę, na jakiej zasadzie działa funkcja Reboot/Repair w prawym panelu?
Wczoraj w walce z piratem straciłem thrustery. Federalni załatwili drania, ale ja zostałem z 6% pancerza i dryfując bez kontroli zastanawiałem się, co dalej. W mojej Cobrze nie miałem żadnego modułu AFM, a że szkoda mi było kasy na wykup wymaksowanego statku, nie chciałem odpalać autodestrukcji. W końcu trafiłem na tą funkcję w panelu, spróbowałem i po kilkunastu sekundach thrustery dostały 1% sprawności. Pokombinowałem trochę z rozdziałem mocy i w końcu udało mi się wejść w supercruise, by dolecieć do najbliższej stacji. Stateczek przetrwał, ja dzięki temu bardziej się z nim zżyłem, a przy okazji w mojej głowie zrodziło się kilka pytań.
Czy funkcja Reboot/Repair zawsze w takich wypadkach pomaga? Czy jej skuteczność jest w jakimś stopniu losowa? Czy możliwość naprawy jest zależna od klasy modułu/silnika?
Wlasnie mi dupe uratowales tym postem przedchwilka totalnie sie wylaczyly i nic
Z tego co wiem reboot/repair działa zawsze w ten sam sposób - naprawia popsute moduły na 1%, zabierając (chyba) trochę integrity z innych
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
(25.11.2017, 16:16 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Z tego co wiem reboot/repair działa zawsze w ten sam sposób - naprawia popsute moduły na 1%, zabierając (chyba) trochę integrity z innych 
Dokładnie tak.
Liczba postów: 241
Liczba wątków: 8
Reputacja:
92
Platforma:
CMDR: akerstache
.png) .png) .png) .png) .png)
|