Jaki dysk pod system ?
(01.11.2017, 16:09 UTC)Yata_PL napisał(a): Nigdy nie bylem fanem SLI - nie lubie elektorwni w domu , niedawno tez kupilem zasilacz z serii gold 850 W i przy sli to bedzie za malo pradu dla 2x 1080 ti i reszty sprzetu.
Łatwiej mi sprzedwc karte i kupic nowa.. jak bedzie potrzeba za jakis czas.

To to wiem, ja tam brzydzę się SLI ale jak jutro Nvidia ogłosi przełom i dwa razy więcej FPS w VR to może stanę pierwszy będę w kolejce po nowy zasilacz i drugą kartę Smile
Odpowiedz
Krótko ujmując: NVMe Ci nie jest potrzebne. Bierz 500GB sata.
Odpowiedz
Jak masz napięty budżet to raczej idź w dobry dysk ssd, tym bardziej że jak wspominałeś musisz dokupić ddr4 a ceny tych pamięci od kilku miesięcy poszybowały w kosmos - za 32GB 2666 trzeba koło 1500 plnów wyłożyć
Odpowiedz
Mnie swego czasu sprzetowiec namawial w pracy zebym koniecznie sobie zainstalowall SSD, bo to szybki jest i system szybko wstanie, tak ze nie pierdne, a juz bede mial ekran logowania, a o tym jak mi to system bedzie hulal, to juz normalnie rakieta w kosmos Panie. Czas plynal, moje dwa dyski talerzowe spiete w rajd 0 cos zaczelly pykac wiec i postanowilem ze pora na zmiany. Kupilem SSD, postawilem system i pieknie, rozruch raptem kilka-kilkanascie sekund, bomba!

Niestety w moim przypadku jedyna korzysc, czyli zaoszczedzenie raptem kilkunastu sekund raz dziennie. Cala reszta jest dla mnie niezauwazalna przy odpowiedniej liosci ramu, do ktorego jak juz cos wpadnie to moze sobie siedziec. Nie przewalam setek gigabajtow danych codziennie (co zdaje sie ze dla wszelakiej masci dyskow pamiecowych nie jest najlepsze), korzystam z programow ktore raptem moze potrzebuja jakies pare giga ramu w porywach (photoshop), cala reszta to pikus. Wiec dla mnie cala ta rewolucja z dyskami pamiecowymi to i iwszem, byla, ale zebym to specjalnie odczul to nie powiem.
Odpowiedz
(01.11.2017, 16:36 UTC)Baton napisał(a):
(01.11.2017, 16:09 UTC)Yata_PL napisał(a): Nigdy nie bylem fanem SLI - nie lubie elektorwni w domu , niedawno tez kupilem zasilacz z serii gold 850 W i przy sli to bedzie za malo pradu dla 2x 1080 ti i reszty sprzetu.
Łatwiej mi sprzedwc karte i kupic nowa.. jak bedzie potrzeba za jakis czas.

To to wiem, ja tam brzydzę się SLI ale jak jutro Nvidia ogłosi przełom i dwa razy więcej FPS w VR to może stanę pierwszy będę w kolejce po nowy zasilacz i drugą kartę Smile

chyba nie jestes na czasie Smilehttps://developer.nvidia.com/vrworks/graphics/vrsli
sli driver juz jest ( po 1-dym GPU na oko)

problemem sa podbno developerzy gier którzy tego nie wykorzystuja:
https://www.reddit.com/r/Vive/comments/4...rks_great/
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
jeszcz raz dzieki wszystkim za sugestie - jednak nastawilem sie na dyski nvme wybor padl na serwerowy dysk samsung sm961 256 gb ( poczytalem ze nie wiele gorszy od 960 evo pro w swej zywotnosci ) a ceny na poziomie 600 zl.
mobo zminiam na taka z wsparciem dla bootowanie nvme i z kontrolerem sata na 8 urzadzen , po wlozeniu m2 strace 2 linie ale ciagle 6 pozostanie i powino byc ok https://www.asrock.com/MB/Intel/Z370%20E...cification
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Też dobrze Smile. Jak już postawisz windoze to polecam zaciągnąć ze strony samsunga NVMe Driver - sporo przyspiesza pracę dysku.
Odpowiedz
Ceny Samsungów m.2 poszły w dół i jeszcze dodają teraz Assasins Creed, przy dysku 250 giga kosztującym koło 100 funtów to gierka warta 30 jest niezłym bonusem Smile
Odpowiedz